VARFÖR FÅR VI RYNKOR?

Det är ett välkänt faktum - och något många fruktar - att rynkor och slapp hud kommer med åldern. Det är inte ovanligt att lägga massvis med pengar och tid på krämer och serums som ska förhindra rynkor och föryngra huden. En bra hudvårdsrutin är självklart både A och O, men det finns även en annan viktig komponent att tänka på: kollagen.

Här nedan kan du läsa mer om vad kollagen är och varför brist på kollagen leder till rynkor och slapp hud.

VAD ÄR KOLLAGEN?

Vad är proteinet kollagen, exakt - och hur kan du införliva det i ditt liv? Kollagen är det mest rikliga proteinet i våra kroppar. Det finns i muskler, ben, hud, blodkärl, matsmältningssystem och senor. Det hjälper till att ge vår hud styrka och elasticitet, tillsammans med att döda hudceller ersätts. När det gäller våra leder och senor, i enklaste termer är det "limmet" som hjälper till att hålla kroppen ihop.

Kollagen är ett slags protein som utgör mer än 80% utav människans kropp. Kollagen lever i fibroblasterna, cellerna som är ansvariga för kollagen, elastin och glykosaminoglykan biosyntes i huden. Kollagen ger styrka till skelett, senor och muskler vilket gör att det är otroligt viktigt för människans funktion. Det har även visat sig att kollagen kan hjälpa vid ledproblem så som smärta och stelhet. Det viktigaste huvuduppgifter är att ge vävnaderna och organen nödvändig styrka med elastinet.

Ungefär 70 % av huden består av kollagen. Det är vad som håller huden slät och elastisk och gör att huden drar ihop sig utan att bilda rynkor. Det är kollagen som på många vis håller huden från att bli rynkig och få synliga linjer. Kollagen håller huden ungdomlig och ger den elasticitet som hindrar framkomsten av rynkor och slapp hud.

VAD HÄNDER NÄR KOLLAGEN FÖRSVINNER?

Som en naturlig process av livet så försämras kollagenproduktionen i huden när vi blir äldre. Förlusten av elastisk vävnad, på grund av att kollagen och elastin blir losskopplad i huden med ålder orsakar att huden hänger löst. Den försämrade processen gör att det går långsammare att producera nya hudceller. Redan i tjugoårsåldern försämras kollagen nivåerna med 1 % varje år. Eftersom kollagen är det viktigaste proteinet i huden, kan bruna fläckar och ojämnheter i huden visas som ett annat tecken på vår brist.

diagram om kollagen

Minskningen av kollagen produktion sker naturligt med åldern och är inget man kan sätta stopp för. Det märks av genom bland annat att huden blir mindre elastisk och linjer och rynkor börjar uppstå. Kollagen är alltså svar på varför vi får rynkor när vi blir äldre. Eller, för att vara specific, minskningen av kollagen. Medan man inte kan stoppa att kollagen börjar produceras mindre med åldern kan man ta andra steg för att hjälpa kroppen behålla hälsosamma nivåer av kollagen i kroppen och därför motverka rynkor och slapp hud.

Effektiva tips på hur vi kan minska risken för synliga ålderstecken, är att äta mer kollagen för att ge kroppen en extra boost för ungdomlig hud. Inta kosttillskott som innehåller 100% kollagen vilket kan fördröja uppkomsten av rynkor och hjälpa huden att hålla sig stram. En studie som undersökte kollagenets anti-aging egenskaper har visat att 2,5-5 gram kollagenhydrolysat som används bland kvinnor i åldern 35-55 dagligen i åtta veckor, fick förbättrad hudelasticitet och hudfärg, alla med liten eller ingen biverkningar. Detta gör kollagen en av de bästa naturliga hudvårdsbehandlingen som finns.

Förutom att det kan förbättra det yttre utseendet som, hud, hår och naglar så är det bra för våra kroppar också. Kollagen finns i hela kroppen, inklusive muskler och ben - inte bara huden. Det spelar också en roll för att stärka blodkärlen.

DEN ENVISA DUBBELHAKAN

Brist på kollagen leder även till att huden blir slapp och hängig. Med åldern märker man ofta av att ens hud blir slappare och får mindre elasticitet under hakan, underarmarna och brösten. Detta kan synas i form av hängig och lös hud under hakan. Den mest vanliga anledningen för en dubbelhaka är övervikt och det bästa sättet att bli av med den är genom träning. Men om man har sämre elasticitet i huden på grund av brist på kollagen kan det vara så att det inte riktigt räcker till, då huden inte drar ihop sig ändå.

Att använda en ChinUp Mask bidrar till att ge intrycket av fastare hud och konturer runt käklinjen. En ChinUp stramar åt huden, genom det ergonomiska hakbandet och masken som består av en blandning av naturliga extrakt och välkända antioxidanter vilket kan förbättra kollagenproduktionen runt hakan.

En ChinUp mask är helt och hållet baserat på fruktextrakt som ökar kollagenproduktionen och minskar tecken på åldrande. Genom längre användande arbetar produkten även djupare i huden och på cellnivån för att ge långvariga resultat. Exempelvis ökar kollagenproduktionen och det lymfatiska systemet efter regelbunden användning, vilket slätar ut huden och får ansiktet att se yngre ut. På sätt formas även käklinjen och ansiktet ser smalare ut.

Precis som allt annat överflöd av fett, så vill vi bli av med det genom den smidigaste metoden och som ger synliga resultat. Fettdepåerna kring hakan har de egenskaper som är allra knepigast att bli av med på kroppen. En dubbelhaka består utav överflöd av fett, som inte bara drabbar den som har övervikt utan det kan uppstå hos personer med normalt kroppsfett men med hängig hud. Dubbelhakan framträder oftast på grund av att huden kring käken och hakan har tappat elasticitet och samlar på sig fett vilket kan vara på grund av brist på kollagen.

För att reducera dubbelhakan behövs två huvudkomponenter, första är att stramas åt huden i kombination med att gå ner i vikt.

BLI AV MED RYNKOR MED KOLLAGEN HUDVÅRD

Alla som bryr sig om sin hud vet att det är viktigt att ta hand om den. En bra hudvård är basen för en hälsosam och vacker hud och det finns inget som påskyndar åldrande så mycket som att inte ta hand om huden. Men om huden behöver både kollagen och en ordentlig hudvård för att främja lyster och motverka rynkor och ålderstecken, är inte en kollagen baserad hudvård det bästa alternativet då?

Ja, det skulle många hålla med om!

En bra och komplett hudvård borde till en början innehålla en ansiktstvätt och en dag & nattkräm. Dessa ska gärna vara svavelbaserade då detta främjar kollagenproduktionen. När man har detta har man en bra bas att bygga på. Det är då man adderar ett serum och en bra ansiktsmask för den kompletta hudvårdsrutinen.

Om det finns något som ger en extra boost i ens hudvårdsrutin så är det ett fantastiskt serum. Det är ofta det som gör att huden ser extra fräsch och skinande ut. Ett kollagen serum kan vara exakt det du letat efter. Vitamin A och Vitamin C är två av de mest kollagenfrämjande substanserna som finns och att smörja in ansiktet med kollagen gör att ämnena går rakt in i din hud så att de kan bekämpa ålderstecken och göra din hud len och mjuk samt främja kollagen tillverkningen i huden.

En bra ansiktsmask med kollagen är inte bara ett måste för en föryngrande skönhetsrutin men den härligaste biten av det. Vem älskar inte att luta sig tillbaka och njuta av en ansiktsmask när stressen av livet trycker på lite för hårt? Använd en ansiktsmask med kollagen för att återfukta huden på djupet och ge den en otrolig glans samtidigt som den hälsosamt återuppbygger det ungdomliga yttre du är ute efter.

Om du vill ha ett fantastiskt yttre måste du ta hand om huden, det finns inga genvägar!

NATURLIG ÖKNING AV KOLLAGEN

Det enklaste sättet att få i sig kollagen är genom ett kosttillskott som till exempel Collagen Shot. På det sättet vet du att du får i dig exakt den mängden kollagen du behöver för att hjälpa din kropp skapa nya hudceller och motverka rynkor och andra ålderstecken. Om du samtidigt vill öka ditt produktionen av kollagen naturligt finns det en del livsmedel du kan prova äta lite extra av!

 • Fisk
 • C-vitamin
 • Kött
 • Bär
 • Sojaprodukter (bra alternativ för de som inte äter kött!)
 • Potatis
 • Te
 • Vitlök
 • Avokadoolja
 • Nypon
 • Svavelrika livsmedel
 • Ekologisk tomatpuré

Rekommenderade Produkter