HUR DU BÄST BEHANDLAR OCH MOTVERKA GRÅTT HÅR

Vi får alla vid en viss ålder grått hår. Detta utvecklas på grund av att pigmentcellerna i våra hårsäckar gradvis dör. När det finns färre pigmentceller i hårfollikeln, kommer den här hårsträngen inte längre att innehålla så mycket melanin och blir en mer genomskinlig färg som grå, silver eller vit.

Att lära sig att acceptera när de grå hårstråna växer ut tar lite tid. Vissa vill bromsa den gråa hårväxten och hålla kvar sin naturliga hårfärg lite längre medan andra känner sig helt okej med att håret ändrar färg, men vill att övergången blir så naturlig som möjligt. Ingen vill ha livlöst hår med en tydlig grå kant och varesig man vill bli gråhårig på ett snyggt sätt eller inte bli gråhårig alls så finns en del finurliga tricks för att nå dessa mål. Genom att ta hand om håret kan du bromsa utvecklingen av grått hår och också påverka nyansen på grått hår som utvecklas.

Det finns många misstag man lätt gör i vardagen när det kommer till att ta hand om sitt hår som gör att ens gråa hårstrån står ut på ett onaturligt sätt eller till och med framkommer snabbare. Och hur påverkar man detta? Egentligen handlar det inte om vad du ska göra, men vad du inte gör.

Här är 6 vanliga misstag på vägen till torrt och livlösa gråa hårstrån och hur man får det utseende du är ute efter.

1. DU HAR INGEN GO-GRÅ-STRATEGI.

Om du är redo att fullt ut omfamna din naturliga färg är det inte en bra idé att bara avbryta din vanliga klippning. Om du gör det, så kommer din nya färg se livlös ut när de spröda och tunna topparna bryts. Om du kan tänka dig en kort frisyr så brukar de inte vara så tydligt att ditt hår har utvecklats till en grå färg. Detta kommer gradvis att avslöja mer och mer av ditt grå, men det kommer vara blandat så att du inte har någon hård linje. Så småningom kommer du få en helt vacker grå färg i hela håret.

Men om man inte vill klippa av sig allt hår, är man dömd att leva med en kantig utväxt tills färgen hinner ikapp? Nej, verkligen inte!

Du kan fortsätta färga håret och samtidigt låta det gråa växa fram naturligt om du använder dig av rätt sorts behandling. Prata med din frisör och förklara vad det är du vill. Mjuka och ljusa slingor är ett tips på hur den gråa utväxten inte blir lika markant utan kan växa fram på ett mindre märkbart sätt samtidigt som du behåller dina långa lockar.

2. DU SLARVAR MED KOSTTILSKOTT

Grått hår orsakas av överproduktion av väteperoxid i hårcellerna och produktionen ökas generellt med åldern. Om du precis har börjat få gråa strån kan du enkelt bromsa upp utökningen av grått hår genom att stoppa överproduktionen av väteperoxid. De finns också andra metoder som förbättrar kopparnivån i håret, vilket är substansen som bibehåller hårets naturliga färg.

Att dölja grått hår med färgning är inte långvarigt eller bra för håret. Dessutom har färgat hår en tendens att se rätt hårt ut om det inte görs rätt. Ett kosttillskott kan därför vara det perfekta sättet att bromsa den gråa hårväxten på utan att ta till kemikalier på håret. Det kan vara särskilt bra för de som lider av tidig grå hårväxt som ung eftersom man oftast inte är redo att acceptera grått hår i tidig ålder.

3. DU FÖRBEREDER DIG INTE FÖR POOLEN ELLER HAVET.

Om du ska bada i pool eller havet så är det en bra ide att täcka håret för att skydda mot klor och saltvatten. Klor kan ge en grön nyans och saltvatten kan göra håret brassigt. Klorinet i poolet drar ut de naturliga oljorna i både håret och huden vilket kan leda till det blir torrt och lystern man annars hoppas få av sommaren försvinner. Det är alltså inte endast dåligt för grått hår, utan alla nyanser.

Grått hår har dock en tendens att tappa lyster redan som det är. Om ditt hår håller på att gå mot det gråa hållet är det därför sannolikt att det redan börjar bli torrare och tråkigare vilket gör att klorin inte gör dig några tjänster alls. Om det är så att du täcker ditt gråa hår med färg är det inte mycket bättre, det blir nämligen ingen bra kombination alls!

Självklart vill man inte behöva undvika pool och hav för resten av livet. Duscha håret innan du badar och använd ett balsam som är extra fuktgivande. Om du ska vara i pool länge försök även använda en badmössa för att slippa att håret skadas.

4. DU SCHAMPONERAR HÅRET FÖR OFTA

Att schamponera håret för ofta torkar ut hårstråna vilket innebär att den naturliga lystern försvinner. Byt till ett naturligt, ekologiskt schampo och tvätta inte för ofta. De grå tonerna i ditt hår kommer se lite mjukare ut om stråna får behålla sina naturliga oljor. Det här hjälper till att lysa upp det gråa håret så att det ser lite livligare ut.

Om du känner att ditt hår blir flottigt snabbt kan det bero på att du måste vänja dig vid att inte tvätta det så ofta. Det kan också vara värt att pröva torrschampo för att slippa tvätta håret lika ofta.

När du tvättar håret är det viktigt att du använder rätt schampo och balsam. Som tidigare nämnt är det bättre att använda ett naturligt, ekologiskt schampo och balsam då de inte innehåller någon alkohol eller skadliga kemikalier som sliter på håret. Det finns även särskilda schampon framtagna för hår som går igenom “åldersprocessen”. Testa något av dom!

5. DU HOPPAR ÖVER ATT GE RIKLIGT MED ÅTERFUKTNING.

Vi vet att tanken på att sätta olja i håret ofta kommer med en risk för att det plötsligt ser fettigt och trassligt ut - är inte det vad schampo tar bort? Men här är sanningen; grå hårstrån ser grövre ut när de är torra. På samma sätt ger olja en silkig känsla i håret och hjälper till att reda ut tovor. Oavsett om du låter det torka naturligt eller använder hårfön så rekommenderar vi att du arbetar in några droppar av en olja i fuktigt hår. Använd några droppar i hjässan, mittenlängderna och i topparna. Massera in de väl så att det sjunker in i hårstråna.

När pigmentet försvinner ur håret blir det lätt glanslöst och kan se torrt och tråkigt ut. Det är därför viktigt att du ger det en extra boost med ett bra balsam, håroljor och en inpackning en gång i veckan. Använd en naturlig hårinpackning som till exempel kokosolja. Se dock till att tvätta ut det ordentligt efter användning då det lätt fastnar i håret och får det att se fettigt ut.

Samma gäller om du använder färg eller toning i håret för att motverka det gråa. Att färga - särskilt bleka - håret kan göra att det blir torrt och tappar mycket av sin naturliga glans och lyster. Det finns många olika oljor, balsam och inpackningar som är till för färgat hår för att se till att färgen håller längre och se till att det blir rikligt återfuktat. Försök att hålla dig till naturliga produkter!

6. DU ANVÄNDER INTE RÄTT STYLINGVERKTYG.

När de grå nyansen träder fram blir håret som sagt både torrare och förlorar sin naturliga lyster. Detta gäller ofta de som färgar håret också. Det kanske ser bra ut direkt när man går från frisören men konstant färgning tär på håret. Vare sig du välkomnar grått hår eller gömmer dig från det är det viktigt att tänka på att använda rätt stylingverktyg för att ta hand om ditt hår.

Bara genom att använda en borste som klappar håret mjukt kan du hjälpa till att bibehålla glansen vilket resulterar i en snyggare grå färg med glans. Om du använder värme stylingsprodukter bör du spraya håret med skyddande värmesprayer innan användning för att inte riskera att slita eller bränna håret. Platt- och locktänger bör också vara nya eftersom med året så slits de översta siktet på värmeplattorna vilket gör att håret bränns vid användning. Välj dessutom gärna en tång som har ett extra skyddande hölje som yttre skikt på plattorna som håret kommer i kontakt med.

Det finns en hel djungel med hårprodukter och verktyg vilket kan verka skrämmande först. Testa dig fram! Om du märker att hårsprayen du använder verkar få ditt hår att må sämre är det bara att byta. Hår växer ju trots allt, vilket betyder att man har råd att göra några misstag.