TIPS FÖR ATT FÅ FYLLIGARE ÖGONFRANSAR

Långa ögonfransar ökar kontrasten mellan ögonen resten av ansiktet, vilket ger ett attraktivt utseende. Att förlänga fransar är för många lockande men det är viktigt att komma ihåg att kemisk tunga produkter erbjuder en snabb fix och skadar dina egna fransar på sikt. Som håret på ditt huvud blir ögonfransar starka eller svaga baserat på hur du behandlar dem. Faktorer som genetik, ålder, vissa medicinska tillstånd, näringsbrist, ögoninfektion eller hormonella förändringar i kroppen bidrar ofta till tunna ögonfransar. Gnuggning av ögonen och inte ta bort ögonmakeup i slutet av dagen kan också orsaka att dina ögonfransar faller av.

SKAPA RUTINER SOM FRÄMJAR ÖGONFRANSVÄXT

Först och främst är det viktigt att förstå att ögonfransar består av en speciell typ av hår. De är väldigt känsliga för beröring och, som du kanske vet, är deras evolutionära syfte att skydda ögat från damm, svett, skräp, insekter och alla oönskade och farliga objekt som har potential att skada ögat. Ögonfransar växer på de övre och undre kanterna av ögonlocken. Fransarna på den övre fransraden är alltid fylligare och längre, de är ungefär dubbelt så många som på den nedre fransraden. Det sägs också att man förlorar ögonfransar dagligen.

Precis som med allt annat är det viktigt med rutiner. För att positiv ändring ska ske måste man hålla sig till ett mönster så kroppen kan vänja sig och en skillnad kan märkas av. Här nedan kommer tips på hur du kan främja ögonfransväxt och få fler och fylligare ögonfransar. Håll dig till dessa tips och gör de till en del av din vardagliga rutin så kan du komma att se fantastiska resultat.

När det gäller ögonvård handlar det om att skapa rutiner. Använd alltid en ögonkräm kring ögonen för att lugna huden och ge extra fukt innan du applicerar smink eller på kvällen innan du går och lägger dig. Anpassade ögonkrämer är ofta inte så feta, som till exempel Ricinolja, så den fungerar att applicera närsomhelst. Om huden kring ögonen är hälsosam främjar ögonfransarnas hårväxt. Ögonkrämer innehåller också extra antioxidanter och vitaminer som stärker fransarna.

HUR KAN VI HA SÅ MÅNGA ÖGONFRANSAR OM VI TAPPAR DEM DAGLIGEN?

mindre till större ögonfransar

Ögonfransar växer i tre faser och varenda ögonfrans befinner sig på sin unika tidslinje. Den första fasen heter anagenfasen – aktiv växt. Den andra fasen kallas för katagenfasen, vilket är övergångsperioden, och den tredje är telogenfasen, som är viloperioden. Växtcykeln tar vanligtvis ungefär tre månader. Denna korta livslängd på 90 dagar är mycket kortare än huvudhårets, och det är också därför ögonfransar inte blir lika långa som hårstråna på huvudet. Om du däremot använder ett ögonfransserum av god kvalité, förlänger du anagenfasen, vilket gör att dina ögonfransar blir längre. Många vilande hårsäckar blir också stimulerade och går in i aktiv växt tidigare för att producera nya, starkare ögonfransar. Detta resulterar i tjockare, fylligare och längre ögonfransar.

Visst är det så att ögonfransar ramar in ögat och drar uppmärksamheten till ansiktet, vilket gör att våra ögon ser ännu vackrare ut. Kvinnor i alla åldrar lider när deras ögonfransar blir tunnare eller faller av. Det finns många konstgjorda metoder för att förbättra ögonfransar, som mascara lösögonfransar och förlängningar, men tyvärr tenderar dessa metoder att försvaga våra naturliga ögonfransar. Därför väljer vi serum och mascara i samma produkt som inte sliter på dina fransar och dessutom maximerar volymen. En mascara som innehåller serum ger återfuktning och näring till dina fransar varje dag. Här kommer också tips på hjälpsamma hemmakurer som får dina ögonfransar att växa och se längre ut, på riktigt.

UNDVIKA STRESSIGA SITUATIONER

När vi går igenom stressiga situationer försvagas håren på ditt huvud och de kan lättare falla än normalt. Samma sak händer med dina ögonfransar - de växer ut tunna och faller av lätt. Det är svårare att upptäcka än håret på huvudet, men det händer i samma takt som ditt hår.

Det kan verka enklare sagt än gjort att undvika stress. Vi utsätts dagligen för stressiga situationer som vi inte har någon kontroll över. Men det är faktiskt lättare än man tror att undvika vissa stressiga situationer man egentligen inte behöver hamna i.

Säg nej till saker när du har för mycket att göra. Gör inte saker “för att du borde” om du känner att det kommer bli för stressigt. Skriv to-do listor och checka av allt du gjort för att få en bättre överblick på vad du har att göra och vad du redan klarat av. Och glöm inte bort att andas. Att fixa tvätten, dammsuga, handla mat och skriva klart en rapport till jobbet kan alla vänta i fem minuter medan du sätter dig ner - och andas.

NATURLIG BEHANDLING AV FRANSARNA

RICINOLJA

Den kraftfulla follikelstimulerande och näringsrika Ricinoljan kan hjälpa dig att njuta av långa och voluminösa fransar. Det hjälper också till att bekämpa mikroorganismer som hämmar tillväxten. Använd en ren borste eller en bomullspinne för att applicera ricinolja på dina fransar innan du lägger dig. Lämna det över natten och skölj sedan av med ljummet vatten på morgonen. Upprepa dagligen i 2 till 3 månader så kommer du att upptäcka att du får fler fransar och att de är i bättre hårstrå-kvalié.

CITRONSKAL

Du kan också använda citronskal för att öka volymen till dina ögonfransar. Skalet från citronen är rik på vitaminer C och B, folsyra och andra näringsämnen som främjar tillväxten av ögonfransar.

LÄGG 1 MATSKED MED TORKADE CITRONSKAL I EN BEHÅLLARE.

  • Häll tillräckligt med olivolja eller ricinolja i behållaren, så att skalen blötläggs.
  • Låt det sitta i ett par veckor.
  • Använd en gammal mascara-stick, applicera oljan på dina ögonfransar innan du lägger dig.
  • Låt det vara över natten, tvätta sedan av det med varmt vatten på morgonen.
  • Följ denna åtgärd i några månader för att för bättre resultat.
  • När ricinolja sjunker in i fransroten hjälper de också till att förbättra stimulera huden för bättre hårväxt.

E-VITAMIN

Denna vitamin är ett fantastiskt hjälpmedel om du vill få dina ögonfransar att se längre ut. Som du säkert vet, är E-vitamin är bra för att behandla fläckar och utslag på huden, men visste du att den också kan göra dina ögonfransar tjockare? Öppna ett par E-vitaminkapslar och applicera vitaminerna på dina fransar med hjälp av en borste, för att berika och stärka dem.

NATURLIGA OLJOR (ARGANOLJA)

Naturliga oljor kan också hjälpa dig att få längre ögonfransar. Du kan fukta dina ögonfransar med en av dessa naturliga oljor: olivolja, kokosnötsolja, avokadoolja, sötmandelolja, linneolja, sesamolja, nyponolja, arganolja eller kardborreolja. Häll lite olja (eller oljeblandning) på en bomullstuss och fukta dina ögonfransar innan du går och lägger dig. Tvätta av detta på morgonen, så kommer den naturliga oljan att berika, fukta och förbättra ögonfransarnas växt och se till att dina fransar är starka och hälsosamma.

TA BORT ALLT SMINK PÅ KVÄLLEN

Ju längre dina ögonfransar är sminklösa, desto bättre kommer de att växa. Se till att du alltid bort allt smink från ögonen innan du går och lägger dig, för att ge dina ögonfransar en chans att andas, eller ännu bättre, ta bort ditt smink direkt när du kommer hem.

SERUM

Ögonfransserum kommer med en speciell, tunn applikator av en god anledning. Denna eyeliner-liknande applikator gör det enkelt och behändigt att applicera serumet längs din ögonfranslinje, vilket leder till att produkten penetrerar både fransen och den allra viktigaste delen – hårsäckarna.

Ögonfransserum kan ge styrka till försvagade och skadade ögonfransar, genom att återfukta och berika dem, både på insidan och utsidan. Ett ögonfransserum av hög kvalité försäkrar en djupgående och komplex förbättring på kort tid.

När ögonfransserum appliceras regelbundet hjälper det även som skydd mot solens strålning, gifter, kemikalier och ovänliga sminkborttagningsprodukter. Fransarna blir därmed starka och resistenta mot skada, frost, vatten med klor i och näringsfattiga mascaror.

Många kvinnor har problem med sträva, raka ögonfransar. I brist på annat använder de tyvärr ögonfransförlängningar, som har en väldigt negativ effektiv på fransarna, vilka bryts av och går sönder. Ögonfransserum gör att ögonfransarna växer i en uppåt pekande kurva. Detta bidrar ytterligare till att öppna upp ögat och få det att se större ut, samtidigt som det ger fransarna ännu mer definition.

ANVÄND SMINK SOM ÄR SKONSAM MOT DINA FRANSAR

Det är skillnad på smink och smink. Mascara, eyeliner och ögonskuggor sitter alla väldigt nära (eller rakt på) ögonfransarna och påverkar därför dess mående och hur de växer. Det är därför viktigt att välja smink som inte skadar dem. Oftast brukar överdrivet billigt smink inte vara särskilt bra och kan leda till både synliga utslag och klåda. Det kan även göra så att ögonfransar trillar av mer än vanligt.

Ekologiska och naturliga sminkprodukter är oftast bäst för det generella välmåendet av huden, detta gäller även ögonfransarna.

MASSERA DINA ÖGONLOCK

Slutligen, här kommer ännu ett enkelt tips på hur du kan få dina ögonfransar att växa till sig både längre och starkare: massera dina ögonlock. Du kan stimulera hårsäckarna genom att försiktigt massera dina ögonlock. Om du gör detta regelbundet, kommer du att se snabba och markanta resultat. Var bara försiktig när du masserar, annars kan du göra mer skada än nytta.

TIPS FÖR MASSERA ÖGONLOCKSKANTEN OCH FORMA ÖGONFRANSARNA

Steg 1. Krumma dina ögonfransar genom att klämma och trycka på rötterna i några sekunder, sedan flytta ut till mitten och hålla kvar några. Slutligen kläm om spetsen på dina fransar och vik bakåt. Öva denna curling rutin varje dag för att få fina böjda fransar naturligt. Denna övning tar ungefär 5 till 10 sekunder per öga.

Steg 2. Applicera Citronskal och ricinolje serum försiktigt från roten och gå till spetsen. Ju friskare fransstrån du uppnår desto längre och mindre klumpig look när du använder mascara.

Steg 3. Var alltid försiktig runt dina ögon. Gnugga eller skrubba aldrig den känsliga huden runt ögonen, eller försök att ta bort smink med överdriven kraft gör att du kan bryta eller förlora ögonfransar.