Tandblekning

Välj kategori

Som tur är finns det kostnadseffektiva alternativ för tandblekning som du enkelt kan göra hemma. Se vårt utbud av kvalitéprodukter för god munhygien.
Som tur är finns det kostnadseffektiva alternativ för tandblekning som du enkelt kan göra hemma. Se vårt utbud av kvalitéprodukter för god munhygien.
Visa som
Sortera efter

Vad är tandblekning?

Tandblekning är en kemisk process där blekmedel appliceras på tänderna som tränger in i emaljen och sedan bryter ner de missfärgade ämnena till mindre färgade ämnen. Resultatet blir då en vitare nyans av dina tänder. Behandlingen är idag det mest eftertraktade kosmetiska ingreppet och trenden för att få ett vitt bländande Hollywood leende ökar. Detta beror på flera olika anledningar men med åren blir tänderna gradvis missfärgande och gulare. Ett bländande vitt leende kan då ge intrycket av god tandhygien och anses av många som attraktivt. Men tandblekning behöver inte betyda kostsamma och krävande behandlingar hos tandläkaren för att uppnå resultat. Nu för tiden kan du billigt och effektivt bleka tänderna hemma och uppnå samma resultat som hos tandläkaren.

Hur kan jag få vitare tänder?

Tandblekning kan utföras hos tandläkaren eller hemma och det finns en rad olika metoder att välja mellan beroende på vilket resultat du vill uppnå och hur mycket tid och pengar du är villig att spendera. Att vända sig till en tandläkare är oftast mer pålitligt men det finns inget som visar på att en dyrare behandling hos tandläkaren ger bättre resultat än tandblekning hemma. Dessutom krävs det ofta flera behandlingar för att uppnå önskat resultat hos en tandläkare vilket alla ofta är väldigt dyra.

Som tur är finns det kostnadseffektiva alternativ för tandblekning hemma som även har visat sig vara riskfria utan att ge några biverkningar. Hur bra resultatet av en blekning blir beror bland annat på vilken typ av missfärgning dina tänder har, hur länge missfärgningarna har funnits och tänderna ursprungsfärg. Det kan därför vara svårt att avgöra hur många gånger du behöver bleka tänderna för att uppnå maximalt resultat men gula och bruna missfärgningar är lättare att bleka och behöver färre blekningar än skadade tänder. Ifall du skulle behöva upprepade behandlingar kan du vara lugn då det inte finns något som tyder på att upprepade blekningar leder till några hälsorisker. Se bara till att behandlingen utförs på ett korrekt sätt och att du inte använder för starka medel. Men det finns undantagsfall då du bör undvika tandblekning. Detta gäller personer med tunn emalj, ilningar i tänderna, minderåriga, gravida och ammande. Dessutom måste du laga eventuella hål samt ta bort tandsten innan du kan bleka tänderna. Därför ska du alltid undersökas av tandläkare eller tandhygienist innan eventuell behandling. Nedan beskrivs några metoder för effektiv tandblekning som kan utföras både hos tandläkare och hemma:

Laser

Tandblekning med laser utförs hos en del privattandläkare och certifierade salonger. Under behandlingen putsas tänderna med pimpsten och penslas sedan med en blekningsgel som aktiveras med laser. Processen tar inte längre än 90 minuter och ofta räcker det med en behandling för att uppnå önskat resultat. Du kommer att se resultat direkt efter behandlingen som håller i sig i minst ett år. Men vid allvarliga missfärgningar kan du behöva göra om behandlingen. Laserbehandling kostar från 2000 kronor per behandling och är därför ett billigare alternativ än många andra tandblekningar. Men vid laserbehandling blir tänderna inte lika vita som med skena. Dessutom tenderar tandläkare att använda sig av kemiska blekmedel som kan orsaka hudirritationer och allergiska reaktioner i munnen. Laserljuset från lampan gör även området på tänderna väldigt varmt som kan orsakar skador på tänderna. Detta är en av anledningar till att Folktandvården varken rekommenderar eller utför tandblekning med laser.

Tandputsning

Tandputsning, även kallat air-flow, är en luftpolerare som tar bort missfärgningar med hjälp av vatten, luft och bikarbonatpulver. Behandlingen kan utföras hos en tandläkare eller tandhygienist och tar cirka 20 minuter. Detta är en mycket effektiv och prisvärd behandling för att ta bort ytliga missfärgningar eller för att underhålla en tandblekning utan biverkningar. Men behandlingen gör inte tänderna vitare på djupet och är därför inte effektiv för allvarliga missfärgningar.

Blekskena

För att bleka tänderna på djupet och uppnå bättre resultat kan du få en plastskena gjutet efter din mun hos en tandläkare. Skenan fyller du själv i med en blekgel som du får hemskickad och ska användas i en till två timmar om dagen eller på natten under en till två veckors tid. Längden varierar dock beroende på hur missfärgade dina tänder är samt vilken koncentration på blekgelen tandläkaren väljer. Detta är därför en effektiv behandling för tandblekning hemma där du även får professionell hjälp. Dessutom håller resultatet länge med en varaktighet på två till fem år. Men tandblekning med blekskena tar längre tid än vissa salongsbehandlingar och är kostsamt med en prislapp på 3000 kronor och uppåt.

Tandblekning hemma

Ifall du vill undvika kostsamma behandlingar hos tandläkaren finns det flera produkter för tandblekning hemma ute på marknaden. Några av dessa produkter innehåller tandskenor med tillhörande blekgel medan andra innehåller blekmedel som ska penslas på tänderna. Tandskena för hemmabruk kostar inte mer än 1000 kronor och kan enkelt köpas på nätet där du i lugn och ro kan läsa om varje produkt innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa. Fördelen med dessa produkter är att blekgelen inte har en lika hög koncentration av det verksamma ämnet karbamidperoxid som vid tandblekning hos tandläkaren. Du kan därför uppnå bättre resultat eftersom blekmedlet kan användas under en längre och tränger då djupare in i tänderna. Dessutom minskas även risken för biverkningar. Men vid användande av tandskena för hemmabruk får du ingen professionell hjälp under processen och eftersom skenan är individuellt utformad kan gelen läcka vid tandköttsraden och orsaka mindre ilningar.

Hur kan jag förebygga missfärgningar på tänderna?

Tänderna blir med åren gradvis missfärgande och gulare och en del är mer benägna än andra att drabbas av allvarligare missfärgningar. Det finns fler orsaker till uppkomsten av missfärgningar men oftast orsakas de av starka färgämnen från tobak, kost och dryck som tränger in i emaljen och ändrar färgen på tänderna. Men även rotfyllning, ärftliga sjukdomar och skador på tänderna kan skapa missfärgningar. Nedan beskrivs några metoder du kan använda dig av för att förebygga uppkomsten av missfärgningar och bleka tänderna på naturlig väg:

•Sluta röka och snusa – tobak orsakar missfärgningar på tänderna och personen som använder tobaksprodukter har ofta gulare tänder än andra.

•Kostvanor – sluta drick te, kaffe och rödvin i större utsträckning samt dra ner på läskedrycker och juicer som fräter på emaljen. Förutom detta bör du äta rikligt med morötter och äpplen som bidrar till att stimulera salivproduktionen och fungerar som ett naturligt självrengörande medel.

•Tandhygien – Borsta dina tänder varje morgon och kväll med fluortandkräm och använd tandtråd och munskölj regelbundet. Dessutom kan du skölja munnen med vatten efter varje måltid för att undvika att beläggningar sitter kvar på tänderna.

Anmäl dig till vår nyhetsbrev