STYLING OCH FRISYRER MED EN PLATTÅNG

De flesta tror att precis som namnet låter så verkar det som att en plattång jämnar ut vågigt och lockigt hår. En plattång är faktiskt väldigt användbar för att locka stora hollywood lockar men också mjuka beach lockar.

Det är inte för inte som plattången helt tagit över och numer används för nästan alla hårstylingar, vare sig det är platt eller lockigt hår. Plattången kan göra allt - locka, våga, platta, ge volym och bara släta ut. Här kommer olika frisyrer du kan få till med hjälp av en plattång.

SÅ HÄR PLATTAR DU HÅRET MED EN PLATTÅNG STEG FÖR STEG

 1. Tvätta och balsamera ditt hår. Använd ett milt schampo och balsam för att göra så lite skada som möjligt. Det är dock inte nödvändigt att ha nytvättat hår. Hår som inte är nytvättat kan till och med vara lättare att styla.
 2. Handduk och lufttorka håret tills det helt torrt. Prova en mikrofiberhandduk, som är mildare för håret än en vanliga handdukar. Det är jätteviktigt att det är helt torrt innan du påbörjar styling eftersom det kan uppstå brandfara om du tillsätter het värme mot vatten.
 3. Om du väljer att använda en hårfön så är det ett superbra tips till att ge extra mycket volym i håret. Använd en rundborste och torka samtidigt som du borstar in önskad styling i håret.
 4. Hårvårdsprodukter kan hjälpa till att förhindra skada. Vi rekommenderar värmeskydd-spray för håret eftersom det täcker hårstråna med en hinna så att det översta skiktet inte bränns bort.
 5. Fördela håret i sektioner 2 - 3 cm tjocka. Sätt upp de delarna du inte “använder” med en klämma för att hålla de ur vägen.
 6. Platta sedan varje sektion med ghd Platinum Styler. Detta ger den klassiska helt spikplatta frisyren. Hoppa över detta steget och se vidare i artikeln för att hitta fler tips om hur du kan stylar ditt hår med en plattång.

STORA LOCKAR FÖR AXELLÅNGT - LÅNGT HÅR

 1. Börja med att använda ett värmeskydd för skydda håret från värmen. Låt det torka in i håret så att det inte känns fuktigt.
 2. Ta en hårslinga på ca 2-3 cm och fäst plattången i översta delen. Vrid den ungefär ett halvt varv så att slingan snurras runt omkring den.
 3. Dra försiktigt plattången nedåt medan du fortfarande vinklar plattången.
 4. Gör detta på slingor i hela håret.
 5. Kamma igenom lockarna med fingrarna för att göra lockarna mjukare.
 6. Använd en hårspray för att hålla lockarna på plats resten av dagen.
 7. Tänk på att desto större hårslingor du använder dig av desto större blir lockarna.

SMÅ KORKSKRUVSLOCKAR FÖR AXELLÅNGT - LÅNGT HÅR

 1. Ta en liten hårslinga och fäst plattången i översta delen. Vrid den ungefär ett halvt varv så att slingan snurras runt omkring den.
 2. Dra försiktigt plattången nedåt medan du fortfarande vinklar plattången.
 3. Använd alltså samma metod som ovan men använd mindre hårslingor.
 4. Borsta inte igenom lockarna utan låt de vara.
 5. Använd Hårspray eller annan stylingprodukt som ger stadga

LOCKIGA HÅRET PÅ KORTARE HÅR (LOB)

 1. Återigen, glöm inte värmeskyddet!
 2. Om du har mycket hår kan det vara en idé att sätta upp det översta håret i en klämma medan du jobbar på underhåret.
 3. Fäst plattången i toppen av hårslingan. Vinkla plattången bort från ansiktet och dra försiktigt ner den och släpp.
 4. Ändra vinkeln på plattången beroende på vilket håll du vill att locken ska gå åt - mot eller bort från ansiktet.
 5. Beroende på hur du vill ha lockarna kan du försiktigt borsta igenom dom med fingrarna, en borste eller bara låta de vara som det är.
 6. Använd hårspray för att fästa lockarna och se till att det håller hela dagen.

VÅGIGA NATURLIGA LOCKAR FÖR ALLA LÄNGDER

 1. Fläta håret i 4 - 6 flätor.
 2. Platta ovanpå flätorna. Dra inte plattången över flätorna. Kläm plattången fast på flätan, håll kvar några sekunder. Flytta sedan ner plattången till nästa del på flätan.
 3. Släpp sedan ut flätorna och dra igenom med en kam.
 4. Om håret är lite torrt håller dessa lockarna längre så vi rekommenderar att du använder saltvattenspray som sista stylingprodukt.

MJUKA LOCKAR MED EN PLATTÅNG

 1. Börja med att ta en lodrät sektion och spraya håret med en thermal heat spray för att skydda håret innan lockning. Vi rekommenderar att du sprayar håret med GHD värmeskyddsspray och sedan kammar med en stortandad kam. Sedan börjar du med att hålla plattångens järn öppna och riktade mot marken. Vänd plattången och håret ett halvt varv (bort från ansiktet) och börja glida ner längs sektionen.
 2. Ungefär halvvägs ner på sektionen kan du stänga järnet och varsamt dra igenom topparna för att skapa en fin och mjuk lock runt ansiktsinramningen. Hett tips: Dra inte för långsamt genom topparna under denna del, detta för att undvika en för snäv lock. Du kommer vilja ha det löst i detta område, så det är okej att snabba på genom topparna.
 3. Ta en annan lodrät sektion bakom din senaste sektion – rör dig mot bakhuvudet. Spraya håret med ditt thermal heat spray och kamma igenom. Sedan riktar du ditt järn mot marken och glider plattången över håret nära grunden.
 4. Vänd plattången och håret i ett halvt varv (bort från din kropp) och börja sakta glida ned längs sektionen.
 5. När du kommer till topparna, kan du använda lite snabbare rörelser för att undvika snäva lockar i topparna på varje sektion.
 6. Det slutliga resultatet blir en lös lock som ser ut som att du använt en locktång - men den färdiga looken är enklare och mer naturlig.

FLAT WAVE / PUSH WAVES MED EN PLATTÅNG (ÄVEN KALLAD EN S-VÅG)

 1. Börja med att ta en vågrät sektion och spraya håret med en thermal värmespray för att skydda håret innan lockning. Vi rekommenderar att du sprayar håret med Värmeskyddsspray och sedan kammar genom håret med en stortandad kam. Sedan klämmer du tag i håret några tum ut från grunden och pushar upp för att skapa ett ”C” mönster. Sedan glider du in din plattång och klappar på sektionen (öppna och stäng, öppna och stäng) för att hetta upp vågen.
 2. Efter att du hettat upp vågen med din plattång, tar du en klämma och fäster den i riktningen från den öppna sidan av vågen för att hålla håret på plats, fäst i håret under vågmönstret.
 3. Denna gången pushar du vågen så att “C”et är i motsatt riktning och upprepar processen genom att klappa på vågen med din plattång för att hetta upp sektionen.
 4. Slutresultatet är ett vackert och jämnt vågmönster som du kan använda som en utgångspunkt för din håruppsättning eller så kan du dra fingrarna igenom vågorna för att skapa en vacker och naturlig vågtextur. Ha kul och experimentera med Flat Wave-tekniken!

EN PLATTÅNG FÖR ALLA TILLFÄLLEN

En plattång har många användningsområden för alla typer av hårlängd. Den kan fixa stora Hollywood lockar, vågiga beach waves och små korkskruvar. En bra plattång är ett måste om man gillar att leka runt med olika hårfrisyrer.

Glöm bara inte att du behöver både värmeskydd och hårspray för att slippa slitningar på håret och se till att dina fina lockar håller hela dagen.