Styling med värmeverktyg

Det inte en överraskning att om du stylar ditt hår med värme – i synnerhet med plattänger – så kan det potentiellt skada ditt hår. Vi har svaren till hur du ska gå tillväga när du fortfarande vill njuta av att kunna styla ditt hår.

1. Rätt temperatur

Har du någon gång vridit upp temperaturvredet eftersom det känts som om din plattång inte haft någon effekt? Det verkar logiskt eftersom håret borde reagera genom att styla bättre med mer värme, men i själva verket kan det verkligen skada det. Många plattänger på marknaden har temperaturvärden upp till 230 grader C, vilket är för varmt för håret eftersom det bokstavligen smälter det. Regelbunden styling i så hög temperatur kan ändra din hårfärg permanent och dramatiskt minska hårets elastiska styrka – detta kan få dina hårstrån att brytas på mitten och sedan falla av när du borstar. Med det sagt innebär det inte att ditt hår inte klarar av någon värme alls; bara att det har en gräns.

Så vilken är då den magiska temperaturen? Forskning visar på 185 grader.

Platinum arbetar konstant i denna värme utan någon möjlighet att gå högre. Det låter otroligt men i sin forskning upptäckte ghd att denna temperatur faktiskt förbättrar hårets hälsa. Platinum hade 54% mindre hårskador än 230 graders (plattänger), och 45% mindre hårskador än obehandlat hår. Det konditionerar aktivt håret eftersom det inte får det att koka.

Höjer temperaturen vid tjockare hår

Alla kvinnor med tjockt eller väldigt lockigt hår kommer säga att det krävs ganska mycket ansträngning (och hårt arbete) för att styla det. Men återigen, kommer det inte hjälpa att öka värmen — hårets struktur förändras inte beroende på dess tjocklek. Dock har tjockare hår något annorlunda krav jämfört med tunnare hår. När du har riktigt tjockt hår måste du pumpa in mer energi, men du behöver inte en varmare temperatur. En styler som bibehåller en konstant temperatur och reagerar snabbt kommer att hjälpa dig här.

Värmeverktyg med Tri-zone® teknologi

Om du någonsin upplevt att du fastnar när du plattar håret, så kan det vara ett resultat av att plattorna kylts av när du väl når hårets toppar. Många andra produkter bibehåller inte temperaturen när du sätter plattan mot håret, vilket gör att temperaturen minskar och håret blir svårare att styla. Bra teknologi som Tri-zone som exempelvis

ghd IV STYLER använder tre sensorer i varje värmeplatta som ställer in rätt temperatur så håret inte bränns sönder. Om håret inte stylas så bra som du önskar, så kommer du troligen att skruva upp värmen. Även om det verkar fungera bättre, så kommer det att skada ditt hår i det långa loppet. Vi säger att många stylers inkonsekventa värme är ett resultat av att det bara finns en sensor per värmeplatta, vilket enbart kan upptäcka hår när det är i en viss position – om håret exempelvis glider åt ena sidan så kanske sensorn inte upptäcker det och anpassar därmed inte värmen i enlighet med detta. Teamet bakom ghd använder sig av en teknologi som kallas tri-zone, där varje platta har flera sensorer för att upptäcka håret och bibehålla en konstant värme på 185 grader.

4. Trycker för hårt

En sak vi upptäckt genom tester är att om du applicerar för hårt tryck när du stylar ditt hår eller om du drar för mycket i ditt hår, så orsakar det mer skada. Ofta görs detta då vi antar att det kommer leda till en mer effektiv plattning; eller då vi försöker kompensera för instabila värmeplattor som kan glida då de dras eller snurras genom en hårsektion.

5. Ojämna och grova värmeplattor

Det sista du vill ha när du drar en plattång genom ditt hår är friktion. Detta kan orsaka att håret hakar fast (smärtsamt!) och eventuella hårbrott. Vi säger att friktion vanligtvis är ett resultat av att plattångens plattor antingen är ojämna, dåligt riktade eller lite grova på ytan. För att få bukt med detta har värmeplattorna på ghd platinum (bilden ovan) en lågfriktionsbeläggning som innehåller naturliga oljor, vilket gör håret friktionsfritt när du använder den.

6. Plattar fuktigt hår

Det bör inte komma som en överraskning att om du stylar ditt hår med värme – i synnerhet med plattänger – så kan det potentiellt skada ditt hår. Vi spenderar mycket tid på att komma fram till hur man får bukt med de skadliga funktionerna som är vanliga bland många värmestylers som finns tillgängliga på marknaden. Dessa ansträngningar har kulminerat i skapandet av platinum, ghd`s väldigt exklusiva nya plattång.

7. Läka värmeskador

Här kommer lite fler dåliga nyheter: det enda sättet att verkligen reparera värmeskadat hår är att låta det växa ut helt. Under tiden så finns det ett enkelt sätt att ge dina krispiga hårstrån lite öm kärlek och vård: När du använder balsam i håret, låt det verka i 5 minuter innan du sköljer ur, torkar och stylar ditt hår. Nyckeln är att återställa lipiderna (naturligt förekommande fetter) som har slitits bort från håret. Du behöver fetterna för att ditt hår ska må bra och kännas mjukt samt för att få glans. Detta kommer inte fixa den skada som redan är skedd, men det gör ditt hår mer hanterbart och får din styling att hålla längre. Med tiden kommer ditt hår att växa ut och återfå fullständig hälsa.

Anmäl dig till vår nyhetsbrev