Styling med värmeverktyg

De allra flesta vet om att det inte är bra att utsätta håret för allt för mycket värme. Värmeverktyg som platt- och locktänger och hårfönar är något man hittar i de flestas hem. Dessa verktyg kan vara väsentliga för att få till det perfekta svallet, och vissa lämnar inte hemmet om håret inte är nyfönat eller plattat.

Det finns inget fel med att vilja ha perfekt hår! Man är väl aldrig så nöjd som när man precis varit hos frisören och de har fönat ens hår till perfektion. Tyvärr är det så att dessa värmeverktyg sliter något otroligt på håret om de inte används på rätt sätt. Det kan skada håret och ibland till och med förstöra det helt om man inte är försiktig.

Hår växer visserligen alltid ut igen, men om man använder värmeverktyg på fel sätt kan det leda till skador på håret som inte går att bli av med. Oroa dig dock inte! Denna artikel är inte till för att säga till dig att lägga plattången på hyllan och bara låta håret lufttorka. Det finns sätt att använda värmeverktyg som plattång, locktång och hårfön på ett skonsamt sätt.

Här kommer de bästa sätten att styla håret med värmeverktyg på ett skonsamt sätt.

1. RÄTT TEMPERATUR

Har du någon gång vridit upp temperaturvredet eftersom det känts som om din plattång inte haft någon effekt? Eller för att du har bråttom och tänker att det går snabbare om den är på högsta värme? Det verkar logiskt eftersom håret borde reagera genom att styla bättre med mer värme, men i själva verket kan det verkligen skada det.

Många plattänger på marknaden har temperaturvärden upp till 230 grader C, vilket är för varmt för håret eftersom det bokstavligen smälter det. Regelbunden styling i så hög temperatur kan ändra din hårfärg permanent och dramatiskt minska hårets elastiska styrka – detta kan få dina hårstrån att brytas på mitten och sedan falla av när du borstar. Med det sagt innebär det inte att ditt hår inte klarar av någon värme alls; bara att det har en gräns.

Så vilken är då den magiska temperaturen? Forskning visar på 185 grader. Platinum arbetar konstant i denna värme utan någon möjlighet att gå högre. Det låter otroligt men i sin forskning upptäckte ghd att denna temperatur faktiskt förbättrar hårets hälsa. Platinum hade 54% mindre hårskador än 230 graders (plattänger), och 45% mindre hårskador än obehandlat hår. Det konditionerar aktivt håret eftersom det inte får det att koka.

HÖGRE TEMPERATUR VID TJOCKARE HÅR?

Alla kvinnor med tjockt eller väldigt lockigt hår kommer säga att det krävs ganska mycket ansträngning (och hårt arbete) för att styla det. Men återigen, det kommer inte hjälpa att öka värmen — hårets struktur förändras inte beroende på dess tjocklek. Dock har tjockare hår något annorlunda krav jämfört med tunnare hår. När du har riktigt tjockt hår måste du pumpa in mer energi, men du behöver inte en varmare temperatur. En styler som bibehåller en konstant temperatur och reagerar snabbt kommer att hjälpa dig här.

VÄRMEVERKTYG MED TRI-ZONE® TEKNOLOGI

Om du någonsin upplevt att du fastnar när du plattar håret, så kan det vara ett resultat av att plattorna kylts av när du väl når hårets toppar. Många andra produkter bibehåller inte temperaturen när du sätter plattan mot håret, vilket gör att temperaturen minskar och håret blir svårare att styla. Bra teknologi som Tri-zone som exempelvis ghd IV STYLER använder tre sensorer i varje värmeplatta som ställer in rätt temperatur så håret inte bränns sönder.

Om håret inte stylas så bra som du önskar, så kommer du troligen att skruva upp värmen. Även om det verkar fungera bättre, så kommer det att skada ditt hår i det långa loppet. Inkonsekvent värme på värmeverktyget när man stylar håret är ofta ett resultat av att det bara finns en sensor per värmeplatta, vilket enbart kan upptäcka hår när det är i en viss position – om håret exempelvis glider åt ena sidan så kanske sensorn inte upptäcker det och anpassar därmed inte värmen i enlighet med detta. Teamet bakom ghd använder sig av en teknologi som kallas tri-zone, där varje platta har flera sensorer för att upptäcka håret och bibehålla en konstant värme på 185 grader.

2. VÄRMESKYDD ÄR ETT MÅSTE

Alla har slarvat med detta, fast än det kan vara det absolut viktigaste när man använder värmeverktyg på håret. Värmeskydd är inte bara en rekommendation - det är ett absolut måste. Ett värmeskydd ser till att håret kan utsättas för värme från till exempel en plattång utan att det skadar håret.

Precis som att man ska smörja in sig med solskydd när man solar måste man skydda håret på samma sätt inför värme. Om man inte gör det kommer det brännas och skadas. Det finns absolut ingen poäng med att skippa värmeskyddet, då det inte bidrar med några negativa faktorer. Håret bli varken rakare eller lockigare för att man inte använder sig utav värmeskydd, det är alltså endast negativt.

Vissa saker kan man lata sig med, men ett värmeskydd är inte en av dom sakerna!

3. TRYCK INTE FÖR HÅRT

En sak vi upptäckt genom tester är att om du applicerar för hårt tryck när du stylar ditt hår eller om du drar för mycket i ditt hår, så orsakar det mer skada. Ofta görs detta då vi antar att det kommer leda till en mer effektiv plattning; eller så vi försöker kompensera för instabila värmeplattor som kan glida då de dras eller snurras genom en hårsektion.

Istället för att trycka för hårt, ta din tid med att styla håret och använd bra verktyg. Ditt hår kommer inte bli plattare på grund av att du trycker hårdare och lockarna kommer inte hålla längre. Var försiktig med ditt hår.

4. OJÄMNA OCH GROVA VÄRMEPLATTOR

Det sista du vill ha när du drar en plattång genom ditt hår är friktion. Detta kan orsaka att håret hakar fast (smärtsamt!) och eventuella att håret går av. Vi säger att friktion vanligtvis är ett resultat av att plattångens plattor antingen är ojämna, dåligt riktade eller lite grova på ytan. För att få bukt med detta har värmeplattorna på ghd platinum en lågfriktionsbeläggning som innehåller naturliga oljor, vilket gör håret friktionsfritt när du använder den.

Så återigen - använd bra produkter. Om du ska använda värmeverktyg är det värt att se till att de inte är skadliga för håret. Värmeverktyg är något man använder ofta och det är därför värt att se till att de fungerar som de ska. Att spara in några 100 kr på att köpa en sämre plattång kommer endast kosta dig i längden.

5. PLATTA INTE FUKTIGT HÅR

Det bör inte komma som en överraskning att om du stylar ditt hår med värme – i synnerhet med plattänger – så kan det potentiellt skada ditt hår. Vi spenderar mycket tid på att komma fram till hur man får bukt med de skadliga funktionerna som är vanliga bland många värmestylers som finns tillgängliga på marknaden. Dessa ansträngningar har kulminerat i skapandet av platinum, ghd`s väldigt exklusiva nya plattång.

Se alltså alltid till att ditt hår är torrt innan du plattar eller lockar det. Använd ett värmeskydd på håret innan för maximalt skydd. Om du ska föna håret är det självklart okej att håret inte är torrt, men det kan vara värt att använda en handduk för att torka av det lite snabbt först så du slipper stå med hårfönen i all evighet.

6. LÄKA VÄRMESKADOR

Här kommer lite fler dåliga nyheter: det enda sättet att verkligen reparera värmeskadat hår är att låta det växa ut helt. Under tiden så finns det ett enkelt sätt att ge dina krispiga hårstrån lite öm kärlek och vård:

När du använder balsam i håret, låt det verka i 5 minuter innan du sköljer ur, torkar och stylar ditt hår. Nyckeln är att återställa lipiderna (naturligt förekommande fetter) som har slitits bort från håret. Du behöver fetterna för att ditt hår ska må bra och kännas mjukt samt för att få glans. Detta kommer inte fixa den skada som redan är skedd, men det gör ditt hår mer hanterbart och får din styling att hålla längre. Med tiden kommer ditt hår att växa ut och återfå fullständig hälsa.

Det absolut bästa man kan göra för att läkningsprocessen av håret ska gå snabbare är att klippa av den biten som skadats. Det är inte många som vill göra detta, särskilt eftersom det kan handla om en bra bit hår. Det är dock det absolut bästa sättet att få håret att växa ut snabbare och utan skador.

Om du vill undvika att behöva kapa av stora delar skadat hår - ta hand om det. Använd dina värmeverktyg skonsamt och skydda håret precis som du skyddar din hud. Använd bra produkter och skippa aldrig värmeskyddet. På detta vis kommer du slippa sitta i frisörstolen med slitna toppar som går av och klippa av dubbelt så mycket som du egentligen vill.