Skillnaden mellan Curling Iron och Curling Wand

Vilken locktång är bäst?

Många av oss lockar håret som en del av vår morgonrutin men det kan även vara inför ett speciellt tillfälle, kanske en skolavslutning eller en uppkommande fredagsfest. Oavsett vad det är vi förbereder oss för, så är de flesta av oss beroende av våra locktänger för att de ska bidra till fint lockigt hår.

Det finns i dagsläget enormt många olika sätt att locka håret på. Under senare år har det använts flertalet olika varianter för att locka håret. Allt ifrån plastkrullare, klämmor, pannband, gamla strumpor och t-shirtar till moderna locktänger med keramisk teknologi, som exempelvis Curling Wands och Curling Iron.

Vad är skillnaden?

"Vilken locktång är bäst? "

"Finns det någon skillnad mellan Curling Wand och Curling Iron?"

Detta är frågor vi ofta ställer oss själva. Att ge ett kort svar på den sista frågan är tyvärr inte så enkelt. Innan vi tar reda på vilken locktång som kan fungera bäst för dig och dina behov, måste vi undersöka hur de båda fungerar i detalj för att få en fördjupad förståelse över de olika modellerna. Då en locktång är uppbyggd av flertalet olika komponenter finns det många smådelar som skiljer sig åt. För enkelhetens skull har vi därför valt att först förklara modellernas egenskaper, för att sedan gå in djupare på detaljnivå för att jämföra de olika modellerna.

Efter att ha läst denna jämförelse kommer du få du en stabil överblick över skillnaderna mellan en Curling Wand och ett Curling Iron.

Värmeplattorna

curling iron

Att veta vilken typ av värmeplatta din locktång har är viktigt eftersom det finns olika typer av inbyggda värmeplattor. Olika typer av värmeplattor kan ge liknande resultat, men de kan vara varierande i kvalité. I en bra modern locktång, såsom Curling Wand eller Curling Iron, finns det oftast värmeplattor tillverkade av keramik eller turmalin. De värmeplattor som är gjorda av keramik eller turmalin brukar vanligtvis vara lite dyrare på grund av att de har har en viss värmeskyddande effekt på hårstråna. Ibland kan man även hitta modeller som har värmeplattor tillverkade av en kombination av turmalin och keramik.

 • Keramiska värmeplattor tenderar att glida bättre på håret som leder till att det minskar risken för håret att slitas.
 • Turmalin eller "Tourmaline" är en ädelsten med en komplex kemisk formel. När detta material används i en locktång tenderar det att bevara hårets fuktighet och minska dess statiska elektricitet.

Om man föredrar en billigare version kan man använda sig av andra modeller som har värmeplattor tillverkade av enkel metall. Dock ska man tänka på att metallen erbjuder mindre skydd och kan vara skadligt för håret.

Curling Iron egenskaper

girl using curling iron

Uppvärmning:

Uppvärmningshastigheten ligger vanligtvis på några minuter. Cylindern hettas upp inom ett par minuter för att kunna ge dig vackra lockar.

Värmeinställningar:

Många Curling Iron har bara en värmeinställning vilket innebär att den inte kan höjas eller sänkas, utan den kan bara sättas på eller stängas av. Det finns dock Curling Iron med mer än en värmeinställning, där de kan ha upp till 10 olika nivåer av värmejustering.

Cylinderns storlek:

Cylinderns storlek på locktången avgör storleken på lockarna samt hur tajta de blir. Om cylindern är snäv och smal, som 26mm eller mindre så blir även lockarna mindre och tajtare. En bredare cylinder på 35 mm eller större innebär att du får större och bredare lockar. Det finns modeller med olika storlekar, som exempelvis ghd curve tong soft eller classic version. Vanligtvis har Curling Iron, en storlek som inte går att förändra.

Utbytbara cylindrar:

Det finns Curling Iron med en speciell egenskap som gör att man kan ändra cylindern. Detta gör att man kan arbeta med en cylinder under en dag och sedan nästa dag använda en annan cylinder. På detta sätt kan man få lockar i olika storlekar från en och samma locktång utan att behöva köpa en större eller mindre storlek locktång.

Klämma:

Curling Iron kan påminna om en liten plattång då den har en klämma som håller fast håret medan man lockar.

Curling Wand egenskaper:

how to use curling wand

Uppvärmning:

Uppvärmningen av Curling Wand upplevs som mycket snabbare jämfört med Curling Iron. Vid användning av de flesta Curling Wand modellerna får man se till att vara extra uppmärksam så man inte bränner sig, speciellt om man inte är van vid att använda sig av en sådan modell förut. Om man är orolig för att bränna sig så kan en ghd locktång vara ett passande val då den har en sval spets som gör att man kan hålla håret på plats och undvika onödiga brännskador på fingrarna.

Ingen klämma:

En fördel med Curling Wand är att den inte har någon klämma som håller fast håret. Detta leder till att själva locken blir smidigt utjämnad och man undviker märket från klämman som brukar visa sig när man använder sig av Curling Iron.

Cylinderform:

Locktångens form är vanligtvis konformad. Detta leder till att lockarna tajtare och mindre vid topparna. Det finns även Curling Wands som är ovalformade, som exempelvis en ghd curve wand creative/classic version, som finns i olika storlekar, likt Curling Iron.

Lockarnas hållbarhet:

Lockar som görs med wand håller hela dagen ut på grund av dess kraftfulla värmeeffekt.

Skillnaden mellan Curling Iron och Curling Wand:

De huvudsakliga skillnaderna mellan Curling Iron och Curling Wand är:

Hastigheten:

Då uppvärmningshastigheten av Curling Iron ansågs vara bra en gång i tiden har den i dagsläget tyvärr inte lyckats hålla ikapp med Curling Wand. Curling Wand värms upp mycket snabbare och ger därför ett snabbare resultat än Curling Iron.

Glans:

Lockarna tenderar att bli slätare och lite mer glänsande när de görs med Curling Iron.

Struktur och uppbyggnad:

Det finns ingen klämma i en wand, vilket bidrar till att man får lockar utan märken, men med Curling Iron så kan det uppstå klämmärken i håret som brukar se ut som små hack.

Hur använder man Curling Wand?

En wand är, som tidigare beskrivits, en locktång som saknar klämma. Därför behöver man hålla håret med fingrarna medan man snurrar håret runt tången. Här kommer en snabbguide om hur man använder en curling wand:

 1. Håll handtaget med ena handen.
 2. Håll den hår-sektionen du vill börja locka med den andra handen. Här behöver du vara väldigt försiktig så du inte bränner dig på fingrarna. Använder du en ghd locktång behöver du inte oroa dig för att bränna dig.
 3. Vira hår-sektionen från rot till topp och håll kvar i cirka 5 sekunder.
 4. Dra varsamt ut locktången från lockarna.

Hur använder man Curling Iron?

När det gäller Curling Iron så skiljer sig tekniken åt något. Denna modell har en klämma som man spänner fast hår-sektionen med. Man börjar med att klämma en bit hår, sedan ska man rulla locktången över hår-sektionen. Den huvudsakliga skillnaden är att man behöver hålla kvar och klämma fast håret i mer än 5 sekunder, låt oss säga 10 sekunder eller mer.

Att tänka på:

 • Gå gärna från roten till topparna, då hårtopparna är den känsligaste delen av håret och kräver minst värme.
 • Om man använder sig av Curling Iron behöver man inte alltid klämma håret konstant utan man kan även experimentera med att klämma av och från.

Fördelar och nackdelar - vilken är bäst?

Curling Wand

 • Locktången har ingen klämma som gör att man slipper lockar med klämmärken.
 • Tack vare dess kvicka uppvärmning kan man lita på att den ska ge långvariga resultat som varar hela dagen ut.
 • Vid användning av en konformad wand så kan man få lockar med ringar som gradvis blir mindre i topparna. Curling iron kan inte ge en olika ringstorlekar då dess cylindrar har enhetliga mått.
 • Om man siktar på en mer tidssparande locktång som verkligen ser till att lockarna håller dagen ut, men som kan ge mindre glans, kan Curling Wand vara ett bättre alternativ.

Curling Iron

 • Vad som är bra med Curling Iron är att den mindre farlig för händer och fingrar då det är själva klämman som håller fast håret, inte ens egna fingrar. Man behöver då inte riskera att bränna sig.
 • Lockarna brukar även bli tydligare och mer märkbara med Curling Iron.
 • Då Curling Iron ofta mer fina skinande lockar genom den extra tiden man behöver lägga ner, kan det hända att lockarna inte håller hela dagen ut.
 • Topparna, som är fastspända av klämman, förblir raka, men man kan uppleva att lockarna får små hackmärken. Det kan även hända att lockarna blir lite tillplattade på grund av klämman.
 • Även om ett Curling Iron tar längre tid att värma upp och kan avge märken, så kan den fortfarande vara ett bra val för den som gillar att lägga ner lite extra tid för perfektion och få en riktig bra finish.