Rosacea

Välj kategori

Rosacea kan vara obekväma och frustrerande. Vi har flera produkter som hjälper till att ta itu med klåda, rodnad, fläckar och inflammationer.
Rosacea kan vara obekväma och frustrerande. Vi har flera produkter som hjälper till att ta itu med klåda, rodnad, fläckar och inflammationer.
Visa som
Sortera efter

Vad är rosacea?

Rosacea, även kallat vuxenakne, är en långvarig hudsjukdom som kännetecknas av permanenta rodnader, ytliga blodkärl och små vätskefyllda blåsor. Dessa symptomer uppkommer främst på centrala delar av ansiktet som pannan, näsan, kinderna och hakan, men kan även uppkomma på andra delar av kroppen. En del drabbade upplever också rodnad och irritation i och omkring ögonen.

Hudsjukdomen drabbar både män och kvinnor med olika hudtyper men är vanligast förekommande hos ljushyade personer mellan 50 och 60 år. Det är mycket sällan att personer att under 30 år drabbas. Då hudsjukdomen är kronisk upplever de flesta drabbade periodiska uppehåll av besvären som kan hålla i sig i flera månader innan besvären kommer tillbaka under intensivare former. Även ifall sjukdomen inte är smittsam upplever många drabbade ökad oro och försämrat självförtroende till följd av besvären.

Varför drabbas man av rosacea?

Det finns ännu idag inte en exakt förklaring till varför en del drabbas av rosacea. Men en av teorierna som ofta lyftas fram av forskare är inflammation i huden som startats av mekanismerna som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden. Det uppstår då mindre rodnande på det drabbade området som kan blossas upp av allt som ökar blodkärlsgenomströmningen till ansiktet. Huden börjar då utveckla små röda och ytliga blodkärl, vilket kännetecknas av rosiga kinder och röd näsa.

Det finns flera faktorer som kan öka blodkärlsgenomströmningen och bidra till förvärrad rosacea som starka kryddor, alkohol, varmt eller kallt väder, coffein, stress och solning. Olika faktorer ger olika påfrestningar för olika drabbade. Det är därför viktigt att se över din kost ifall du har drabbats av hudåkomman och undvika de ingredienser som du känner att huden blir värre av. Rosacea kan även orsakas av en vanlig hudparasit, så kallad kvalstret demodex, som kryper in i hudens små porer och talgkörtlar. Flera studier visar att personer med rosacea har fler av deras parasiter i huden än de som inte lider av sjukdomen.

*Alla resultat är individuella

Olika typer av Rosacea

Rosacea kan delas in i fyra olika typer beroende på vilket stadie sjukdomen har nått. Dessa stadier inkluderar allt ifrån lättare tillstånd, som exempelvis rodnader på näsan till mer permanenta inflammationer.

Typ 1: ansiktsrodnad

Denna typ av rosacea kännetecknas av lindrig ansiktsrodnad som kan blossa upp efter vistelse i kyla, intag av alkohol eller kryddstark mat. När detta sker kan synliga blodkärl, svullnader och brännande känsla uppstå i ansiktet. Det är oftast svårt att behandla detta tillstånd med dagens läkemedel då det viktigaste är att identifiera de faktorer som förvärrar symptomen och minska intaget av dessa.

Typ 2: akneliknande utslag

I nästa stadie uppstår mer permanenta rodnader samt varblåsor och bölder kan uppstå, i synnerlighet på kinderna. Det är vanligt att förknippa detta tillstånd med akne eller överkonsumtion av alkohol, vilket kan vara socialt plågsamt. Men varblåsorna och bölderna har inte samma orsak som akne då en hud med rosacea saknar pormaskar.

Typ 3: förtjockad hud

Vid detta stadie uppkommer ofta kärlbristningar och förstoring av talgkörtlarna på näsan. En del personer i detta stadie drabbas därför av klumpig och grov näsa, så kallad rhinofyma. Oftast är det män som drabbas av detta tillstånd men även en del kvinnor är utsatta. Om du upplever att du drabbats av klumpig och stor näsa bör du kontakta din läkare eller hudläkare för råd om behandling.

Typ 4: ögonirritation

Vid extrem form kan även ögonen angripas, så kallas okulär rosacea, med sveda och inflammation runt ögonlocken. En del drabbad upplever även ljuskänslighet vid detta stadie. Ofta kan salva eller gel med antibiotika minska ögonbesvären men det är ändå rekommenderat att uppsöka läkare om dina ögon angripits då besvären i längden kan orsaka synnedsättning.

Hur kan jag behandla rosacea?

Det finns ännu idag inga permanenta lösningar för att behandla rosacea. Däremot kan hudåkomman lindras med rätt behandling och genom att avstå från de faktorer som triggar igång besvären. Det är därför viktigt att ta reda på vilka faktorer som påverkar din hy negativt för att försöka undvika dessa. Solning pekas ofta ut som en av de vanligaste faktorerna som triggar sjukdomen. Det är därför viktigt att undvika överdrivet solande och att använda solskydd. Även kortisonkrämer, peeling och kosmetika kan irritera känslig hud och bör därför undvikas. När du har fått faktorerna under kontroll kan du använda olika behandlingar för att lindra besvären. Dessa behandlingar innebär alltifrån laserbehandling till naturliga krämer och kapslar. Nedan beskrivs några rosacea behandlingar:

Rosacea kräm

Det finns idag en uppsjö av olika krämer för att motverka och lindra rosacea. Krämen appliceras två gånger dagligen, förslagsvis morgon och kväll, och verkar för att förhindra inflammationer i huden innan de ens börjar. Då inflammation kan trycka i blodkärlen under huden och leda till blodansamlingar i ansiktet kan en rosacea kräm verka för att lugna inflammerad hud och minska rodnader. Dessutom kan krämerna förbättra hudens barriär och undvika att hudåkomman förvärras eller uppkommer från allra första. Denna behandling kan därför vara ett mycket effektivt och prisvärt alternativ för att behandla besvären. Men tänk på att välja en kräm som är fritt från kemikalier och andra tillsatser som kan vara påfrestande för huden. Hos Leluna hittar du naturliga krämer och serums som bland annat Rosacea Relief Serum som är kliniskt beprövad och har fått goda recensioner.

Laserbehandling

Om du lider av allvarligare form av rosacea eller vill behandla besvären snabbt finns det olika laserbehandlingar att använda sig av, som exempelvis IPL (intensivt pulserat ljus). Denna form av behandling erbjuds idag av många kliniker och du måste först genomgå en konsultation innan eventuell laserbehandling. Under behandlingen koncentreras ett ljus in på de drabbade områdena och ljuset omvandlas till värme som bränner bort blodkärlen. På så sätt minskar antalet ytliga blodkärl och besvären ser mindre påtagliga ut. Även ifall detta kan vara ett mycket effektiv sätt att behandla rosacea är detta ett mycket riskfyllt ingrep. Detta beror på att lasern tar bort blodkärl som utvecklats eftersom huden behöver dem. Då blodkärlen har blivit inflammerade och det ännu inte finns effektiv behandling mot inflammation tas blodkärlen istället helt bort vid laserbehandling. Det finns därför många misslyckade fall dokumenterade med brännskador på huden. Detta är även en av anledningarna till att den allmänna sjukvården inte utförd denna form av behandling.

Anmäl dig till vår nyhetsbrev