BLI PROFFS PÅ ATT LOCKA HÅRET

Att locka håret är inte alltid lika enkelt som det ser ut. Bortsett från att bara locka håret rätt krävs en det en del förberedning. Letar du efter tips på hur man ska locka håret på ett bättre sätt? Vill du pröva på olika locktekniker? Då har du kommit rätt. Oavsett vilken hårtyp du har kan du lära dig att locka håret på ett bättre sätt, allt ifrån vågiga strandvågor till skinande bröllopslockar. Om du följer våra kommande råd kommer du bli en mästare på att locka håret.

ANVÄND EN BRA LOCKTÅNG

Se först till att välja rätt locktång innan du börjar. Det finns givetvis olika typer av locktänger. Curling Wand och Curling Iron är en av de vanligaste. Den största skillnaden mellan Curling Wand och Curling Iron är att Curling Wand inte har någon klämma som håller fast håret i locken och kan resultera i mer naturligare lockar.

Oavsett vilken locktång du bestämmer dig för att använda är det viktigt att ha kunskap om den grundläggande komponenten i din locktång, nämligen värmeplattan. Att veta vilken typ av värmeplatta din locktång har är viktigt eftersom det finns olika typer av värmeplattor som har olika egenskaper. De tre vanligaste typerna av värmeplattor är keramik, turmalin och enkel metall.

bra locktång

En turmalinsk eller keramisk locktång kan vara dyrare men anses bättre i kvalité då de tenderar ha mer utjämnad värme som leder till en viss värmeskyddande effekt på hårstråna.

 • Keramiska värmeplattor brukar glida bättre på håret utan att fastna som leder till minskad risk för att håret slits.
 • Ämnet turmalin är en ädelsten som kan bevara hårets fuktighet och minska dess statiska elektricitet.

Om man vill ha en billigare modell kan använda sig av metallversionen. Dock ska man vara medveten om att metallen erbjuder ett mindre skydd och kan vara skadligt för håret.

HUR SKA JAG LOCKA MITT HÅR MED EN CURLING IRON OCH CURLING WAND?

Oavsett om man vill locka håret med Curling Iron eller Curling Wand är metoderna väldigt lika. Förutsatt att du förberett håret korrekt, ska du börja med att hålla locktången med ena handen, samtidigt som du väljer ut en bit hår med andra handen. Sedan ska du ta tag i önskad lock och veva håret runt locktången.

Den generella skillnaden mellan hur du lockar med Curling Wand och Curling Iron är att du behöver bara hålla fast varje lock cirka 5 sekunder med en Curling Wand medan med Curling Iron krävs det runt 10 sekunder.

Använder du dig av en Curling Wand klämmer du inte fast håret utan du virar lockarna med fingrarna. Om du använder dig av Curling Iron, lockar du givetvis med klämma.

VÄLJ RÄTT STORLEK PÅ REDSKAPET

Locktångens storlek på diameter kommer att göra en stor skillnad på resultatet. Använd en locktång som har en storlek som motsvarar de lockar du vill ha. Om du vill få större och bredare vågor kommer du behöva använda en större locktång, såsom locktänger med 3,8 cm i diameter eller större. En locktång med mindre diameter, som exempelvis 2,5 cm eller mindre, kommer bidra till mindre lockar. Använder man sig av en ghd locktång har man ofta möjlighet till olika storlekar beroende på om det är en Curling wand eller Curling Iron. Lockens storlek beror även på hur långt ditt hår är i relation till storleken på din locktång samt hur mycket hår du väljer att locka i taget.

ANVÄND INTE FÖR HÖG VÄRME

Även om du redan använder dig av någon heat protective spray så är det viktigt att vara medveten om vilken värmeinställning man använder sig av. Då mer värme kan leda till att lockarna varar längre betyder det inte att mer värme är bättre

slitet hår med locktång

Att hålla en temperatur runt 200°C fungerar ofta bra för de flesta hårtyperna. Har man skadat eller tunt hår, kan man sänka temperaturen med några grader. Det motsatta gäller för tjockare hår. Oavsett vilken hårtyp du har, ska man alltid vara försiktig när man ökar temperaturen men gå aldrig över 250 grader.Om du är ute efter naturliga lockar, kan en ghd curling wand med konisk eller oval cylinderform vara ett passande val som har en säkrad optimal temperatur på 185 grader medan den samtidigt gör att lockarna varar hela dagen.

FÖRBERED DITT HÅR ORDENTLIGT

För dig som inte kan få lockarna att hålla, så beror det på att detta steg ofta glöms bort. Dessa tips kan hjälpa dig att välja rätt produkter för att ditt hår ska bevara lockarna under hela dagen. Det är viktigt att använda en mousse, gel eller lockförstärkande kräm såsom en ghd curl hold spray innan du torkar eller lockar ditt hår under den andra eller tredje dagen efter schamponering för att uppnå ännu bättre resultat.

VANLIGA MISSTAG NÄR MAN LOCKAR HÅRET

locktång skadat hår
 • Oavsett vilken metod man använder sig av ska man locka från hårroten till hårtopparna. Man ska locka håret iväg från huvudet, inte mot. Anledningen för detta är inte bara för sättet är enklare utan också för att hårroten kräver mer värme. Hårtopparna kräver alltid mindre värme och är den tunnaste och känsligaste delen av håret.
 • Låt lockarna svalna innan du börjar styla. Börja inte styla förens alla lockarna har svalnat helt då detta kommer resultera i mer lösa naturliga lockar.
 • Se till att hålla din locktång i rätt vinkel. Om du håller locktången horisontellt kommer du få en tajtare och mer studsig lock. Om du håller den vertikalt bidrar det till strandlockar medan om du håller locktången diagonalt kommer du få mer volym vid roten.
 • Ta inte för mycket hår i taget när du lockar. Vissa tror att ifall man ska få en lösare lock behöver man större bitar hår. Detta stämmer, med bara till en viss grad. De största faktorerna som bidrar till en lock är vilken teknik man använder sig av, samt locktångens storlek.
 • Håll inte kvar lockarna för länge. En bra tumregel för Curling Iron är att hålla kvar varje lock i cirka 10 sekunder. Med Curling Wand är en bra tumregel 5 sekunder. De som har tunnare hår kan kräva mindre värme.
 • Man ska inte locka hårtopparna då det är den känsligaste delen av håret och har därmed störst chans för slitning.

11 TIPS FÖR ATT LOCKA HÅRET BÄTTRE

 1. Oavsett vilket redskap du än använder dig av, ska du se till att torka håret till 100% innan du börjar. Vått eller fuktigt hår ska aldrig lockas med varma redskap. Förutom det faktum att vått eller fuktigt hår inte bevarar lockarna lika bra, så kan det orsaka stora skador på ditt hår.
 2. Många hårföner har bara en värmeinställning, men om du har möjlighet till att sänka värmen på ditt hårfön, använd dig gärna av en temperatur på 25-40 grader för minskad risk av slitning.
 3. Använd en heat protection spray, oavsett hur friskt eller skadat ditt hår är. Var noga med att applicera värmeskyddet över hela håret.
 4. Bestäm dig för hur långt ifrån locken ska sitta från roten. Vill du att locken ska börja redan någon centimeter ifrån roten eller vill du att lockarna ska börja lite längre ner mot topparna?
 5. Detta tips kan variera beroende på hur tjockt hår man har . Kamma igenom ditt hår helt så det inte finns några små knutar. Vissa föredrar att dela upp håret i tre stora delar, medan andra gör det i mindre delar, givetvis kan man dela upp håret i fler sektioner ifall önskas. Pröva dig fram med olika sätt att dela upp håret på tills du hittar den metod som passar dig bäst när du ska locka. Vissa föredrar att börja locka baksidan av håret och sedan jobba sig framåt och avsluta lockarna närmare ansiktet.
 6. Släpp ner varje lock försiktigt och låt lockarna svalna innan du stylar.
 7. Fäst upp formade lockar på plats med en hårnål eller dubbla hårclips. Det rekommenderas starkt att skaffa dubbla hårclips. De är otroligt mångsidiga, billiga och lätta att använda. Att fästa upp lockarna på plats medan de svalnar kommer att hålla undan lockarna när du sedan lockar resten av ditt hår samt få locken på plats.
 8. Styla med rätt redskap för att få önskat resultat. Att använda bredtandade kammar eller att styla med fingrarna resulterar i en så kallad ”piecey” strukturerad look. Att borsta ut dina lockar med hjälp av fingrar ger mjukare lockar och vågor.
 9. Prova att växla mellan olika tillvägagångssätt som du virar lockarna på locktången. Beroende på om du virar lockarna framifrån eller bakifrån så kan du få helt annorlunda resultat. Experimentera med sättet som du virar dina lockar på, för att uppnå den look du önskar.
 10. Om du använder dig av Curling Iron, istället för att locka håret med hjälp av klämman så kan du prova att vira ditt hår runt locktången utan klämman. Detta kommer att resultera i mer naturliga lockar, likt ghd Curling Wand.
 11. Med Curling Iron behöver man inte alltid klämma håret konstant utan man kan istället pröva sig fram med att försiktigt klämma av och från.
 12. Det kanske inte låter nyskapat, men övning ger perfektion. Blir det inte perfekt från början, oroa dig inte, du ska inte ge upp om du inte får exakt den look som du eftersträvar. Fortsätt att öva. Det kan krävas mycket träning för att få uppnå fina lockar vid varje session. Till och med proffsen tränar mycket innan de får rätt på det.

OLIKA SORTERS LOCKAR

Att locka håret kanske låter rakt på sak, men det är inte bara att tänka på hur man ska göra det. Vilken typ av lockar man vill ha är minst lika viktigt! Många är ute efter ordentliga korkskruvar medan andra ville ha lösare vågor. Det kan vara roligt att pröva på olika typer av lockiga looks för att variera, eller för att hitta den favoriten men tänker köra på varje gång.

HUR MAN GÖR LÖSA VÅGOR

Det rekommenderas att du fäster upp hela ditt torkade hår förutom en sektioner på 5 cm i nackens bas. Detta gör att du kan locka små sektioner och arbeta dig uppåt på huvudet. Kamma igenom varje hårsektion, spraya med en så kalla Curl Hold Spray, eller annan hårspray och vira därefter håret runt cylindern på en stor locktång. Håll locken i cirka 10-20 sekunder, släpp locken och fäst den sedan på plats med en hårnål eller dubbla hårclips.

HUR MAN GÖR MINDRE, STUDSIGA LOCKAR

Tekniken för att locka mindre, studsiga lockar är mer eller mindre densamma som när man gör lösa vågor, bortsett från att du kommer behöva en mindre locktång. Fäst upp håret helt förutom den hårsektion du jobbar med. Mindre sektioner bidra till mer lockar. Börja vid nackens bas, kamma igenom håret, spraya med hårspray och vira håret runt locktångens cylinder. Håll varje lock i 10–20 sekunder och släpp den sedan. Fäst varje lock på plats med en hårnål eller dubbla hårclips. Styla genom att separera lockarna med dina fingrar, en borste eller en bredtandad kam.