PRAKTISKA TIPS FÖR HÅRBORTTAGNING

BLI LEN OCH HÅRFRI

Ansiktsbehåring är ett känsligt område för många kvinnor, och av god anledning. Ingen vill väl erkänna att de har grov ansiktsbehåring, oavsett om det är en mustasch eller mono-brow, eller ta upp frågan om hur man ska göra sig av med det. Hårborttagning i ansiktet är kanske inte något folk pratar om, men definitivt något man undrar över. Men här kan vi rada upp alla praktiska tips vi kan hitta utan att skämmas eller döma någon. Till syvende och sist, det är bara hår, och om du känner dig vackrare när du tar bort det så behöver du inte skämmas för det. Här kommer några användbara tips från skönhetsexperterna här på Lé Luna.

LASER HEMMA

Den allra senaste metoden inom hårborttagning är laser. Denna metod har snabbt blivit en ny favorit eftersom den är både långvarig, effektiv och en mer permanent typ av hårborttagning.

 • FÖRDELAR: Den största fördelen med hårborttagning med laser är det faktum att den är permanent. Detta är dock inte helt garanterat, men det är definitivt en långvarig lösning.
 • NACKDELAR: Laserborttagning är en av de plågsammaste metoderna för hårborttagning och det är fortfarande en dyr behandling. Du behöver också någon som gör detta åt dig, och behandlingen kräver flera återbesök, så det är ganska tidskrävande. Du kan också använda en IPL-apparat för hemmabruk, något som är betydligt billigare än att gå till en salong.
 • Skillnader: Det är många som undrar vad skillnaden mellan hårborttagning med professionell laser och laser hemma. HPL är som IPL fast för hemmabruk och är enkel att använda hemma för att bli av med hår på både kropp och i ansikte. Det är alltså ett sätt att använda sig utav laser för hårborttagning men hemifrån!
 • Fungerar bäst för: Fjun, ögonbryn och mustasch.
 • Extra tips: Om du bestämmer dig för att ta bort någonting med laser så börja med att leta efter reor eller kuponger; det finns alltid salonger som har erbjudanden innefattande rabatter eller gratis besök. Om du inte hittar något sådant så försök att använda en IPL-apparat hemma istället. Det besparar dig både tid och pengar i jämförelse med att göra behandlingarna på en salong. Permanent hårborttagnings apparater finns även att använda i hemmet, till ett betydligt billigare pris än laser!

BLEKNING

glad kvinna håret i handduk

Den ”säkraste” åtgärden när det gäller att bli av med mustaschen verkar vara att inte ta bort den som sådan, utan att bleka den så att håren inte längre är synliga mot huden.

 • FÖRDELAR: Blekning går snabbt, är smärtfritt och har egentligen inga biverkningar varken på lång eller kort sikt. Det är tämligen ofarligt och enkelt, i alla fall när det gäller hårborttagning, eftersom håret inte tas bort. Det är antagligen därför metoden används mest av ungdomar.
 • NACKDELAR: Eftersom håret inte tas bort så kan du fortfarande känna det, och i vissa fall till och med se det. Dessutom så är effekten inte särskilt långvarig eftersom de mörka hårrötterna fortsätter att växa.
 • Funkar bäst för: Fjun eller mustasch.
 • Extra tips: Gör ett fläcktest innan du använder blekningen första gången så du inte är allergisk eller har en känslig hud. Låt aldrig blekningen verka längre än rekommenderat.

HÅRBORTTAGNINGSKRÄMER

Steget efter blekning är hårborttagningskrämer som löser upp håren i det område där du applicerar dem. De behöver oftast 5 till 10 minuter för att verka, beroende på hur tjockt håret är.

 • FÖRDELAR: Krämerna är oftast mycket effektiva och enkla att använda. Du stryker bara på dem på det önskade området, väntar på att de ska verka, och tvättar sedan bort dem. Det är också en bra lösning för ungdomar som kanske inte känner sig riktigt redo för andra metoder. Läs om Skin Doctors Hair No More System för mer information.
 • NACKDELAR: Hårborttagningskrämer har en tendens till att ha en ganska stark doft som kan vara avskräckande, till och med när du använder den på dina ben. Att behöva ha det i ansiktet kan vara nog för att avskräcka många kvinnor.
 • Fungerar bäst för: Mustasch, ben och intima områden.
 • Extra tips: Precis som när det gäller blekning, så ska du inte låta krämen verka längre än den rekommenderade tiden eftersom den annars kan orsaka utslag och klåda. Kom också ihåg att göra ett fläcktest innan du börjar.

RAKNING

kvinna rakar ansiktet

Rakning är en av de grundläggande metoderna för hårborttagning för både män och kvinnor och fungerar på alla delar av kroppen.

 • FÖRDELAR: Det är enkelt och ger omedelbar effekt. Rakning är därför standardmetoden för hårborttagning i ansiktet för många män och kvinnor. Dessutom är det både billigt och smärtfritt. Det enda som krävs är en rakhyvel och rakkräm eller lödder.
 • NACKDELAR: Även om det är effektivt i en knipa, så är det ingen långvarig lösning eftersom håret börjar växa ut genast, och det kan då ge intrycket av att det är tjockare och mörkare eftersom du ser hårrötterna sticka ut. Denna metod kan också orsaka inåtväxta hårstrån. Sammanfattningsvis kan man säga att det inte är den mest användbara metoden för att avlägsna ansiktsbehåring.
 • Extra tips: Använd en produkt som gör att håret inte växer tillbaka lika snabbt efter rakning för att slippa slita på huden för ofta.

PLOCKNING MED PINCETT

Så gott som alla kvinnor har använt pincett för att avlägsna hårstrån någon gång i livet. Plockning är också en vanlig metod för att forma ögonbrynen.

 • FÖRDELAR: Det går snabbt, är enkelt och billigt, så alla kan göra det nästan oavsett var de befinner sig. Allt som behövs är en pincett och en spegel. Eftersom du plockar ut håren, drar du också ut hårroten, så det tar ett par veckor innan nytt hår kan växa ut igen.
 • NACKDELAR: Det gör ont och det är en väldigt pillig uppgift. Varje hår måste plockas individuellt, och därför är plockning av större områden mycket arbetsintensivt.
 • Fungerar bäst för: Ögonbryn.
 • Extra tips: Håll en isbit över ögonbrynen innan du börjar. Detta bedövar området en aning och gör smärtan mindre påtaglig. Ett alternativ är att plocka ögonbrynen direkt efter att du duschat, när porerna är öppna.

TRÅD

Detta är en väldigt populär metod bland kvinnor. Att använda tråd verkar dock väldigt komplicerat för en person som aldrig gjort det tidigare.

 • FÖRDELAR: Det är en mycket effektiv och billig metod. Processen är enkel och det enda som används är en tråd, så det är inga kemikalier inblandade. Precis som vid plockning så dras håret ut med roten vilket ger effekt i 4 till 6 veckor.
 • NACKDELAR: Det är inte så många som vet hur man använder metoden, så oftast behöver du gå till en salong för att få det gjort.
 • Fungerar bäst för: Mustasch och ögonbryn
 • Extra tips: Vissa specialister gör hembesök om du inte vill åka till salongen. Du hittar oftast dessa via rekommendationer från andra.

VAXNING

Vaxning är en vanlig metod bland kvinnor i alla åldrar, inte bara för ansiktsbehåring, utan även för kroppsbehåring. Metoden kan utföras hemma eller på salong och du kan välja mellan varmt, flytande vax, kallt vax på remsor eller naturligt sockervax .

 • FÖRDELAR: Detta är en av de mest effektiva metoderna för hårborttagning eftersom det drar upp håret med roten. Det är också snabbt och effektivt eftersom du kan ta bort mycket hår på en gång.
 • NACKDELAR: Vaxning är känt för att vara plågsamt och kan vara lite för våldsamt för känsliga hudområden som ansiktet, så se upp så du inte får röd och irriterad hud. Det finns också en risk att du bränner dig om du använder varmt vax.
 • Fungerar bäst för: Mustasch och ögonbryn.
 • Extra tips: Var noggrann när du vaxar dig hemma, eller gå till en salong för att få det gjort. En van person gör processen mindre plågsam och mer uthärdlig.