Hur man blir av med 5 vanliga typer av acneärr

De flesta människor har någon kombination av ärr. En del ärr är rödaktiga, andra är bleka och sedan en ice pick bredvid insjukna ärr. Du måste ta alla dessa faktorer i beaktning och vi råder alltid personer att inte använda produkter som inte är anpassad för din hud. Det är fortfarande viktigt att komma ihåg att mindre synliga eller djupa ärr fortfarande kan göra en skillnad för en persons självkänsla.

Det kräver tålamod men alla Ärr kan förbättras även om resultatet inte blir perfekt. Några av oss är i större risk för att få ärr än andra, även om det inte finns något sätt att säkert säga vem som kommer att utveckla ärr efter akne och vem som inte kommer att göra det. Dessa ärr tenderar att uppstå oftare efter inflammerad acne, speciellt när det inte behandlas tidigt och aggressivt. Andra risker inkluderar att klämma finnar. Ärftlighet kan också spela in. Ju tidigare acne behandlas, desto bättre.

Djupa och smala ärr

Precis som namnet ”ice pick” ärr antyder, så är ärren väldigt djupa hål i huden och det ser ut som att huden punkterats med… en ishacka. När kroppen producerar för lite kollagen som svar på en skada, så kan nedsänkta ärr såsom ice picks bildas. ”Ice pick” ärr representerar resultatet av infekterade talgöppningar på huden. De är vanligen de svåraste att korrigera.

Behandling

Behandling kan inkludera skära bort ärret med ett litet ”slag” och sy ihop defekten så att den försluts men detta fungerar bara för isolerade ice picks ärr. Vi kan även utföra hudtransplantat och ta hud från bakom örat för att fylla ut ärret och sedan kan vi använda en laser eller radiofrekvensenhet för att släta ut den. Dessa behandlingar hjälper till att bygga upp kollagen från insidan och ut och kollagen hjälper till att fylla ut ärren inifrån. Flera behandlingar behövs oftast utföras. Procedurerna utförs med användning av lokalbedövning och är effektiv på alla hudtyper.

Insjunkna ärr

Ärr som är formad som en inåtbuckla och insjunkna men de tenterar att vara bredare och fyrkantiga än ice picks. Alla läker olika och nersjunkna ärr bildas när för lite kollagen produceras under sårläkningen.

Behandling

Energibaserad hudresurfacing med laser, radiofrekvens eller ett ultraljuds-redskap kan hjälpa till att behandla insjunkna ärr. Samtliga arbetar genom att bilda ny kollagen under hudytan. En rad behandlingar behövs troligen baserat på ärrets utsträckning. Kemisk peeling kan även hjälpa till men i mindre utsträckning. Oavsett procedur kan man använda retinoid för att öka cellomsättning och boosta kollagen ytterligare, vilket kan hjälpa till att förbättra resultaten.

Rolling ärr

Rolling ärr har släta kanter och ser ut som små berg och dalar. Dessa anses också vara insjunkna ärr.

Behandling

Rolling scars kan behandlas med Mikronålning bildar pyttesmå sår och irriterar huden. Kroppens naturligt kontrollerade läkningsprocess kickar sedan in för att boosta intern kollagenproduktion.

Nedsänkta ärr

Det finns även en roll för injiceringsfillers, inkluderat fett, för en del nedsjunkna ärr. Den ger två flugor i en smäll genom att addera volym och även uppmuntra kollagenbildning under ytan genom att skapa en stödjande byggställning. Injiceringar kan fylla ut ärr men dessa tenderar att vara bättre för ett ärr. Fillerresultatet kan bestå i upp till 18 månader.

Keloioder

Keloioder är upphöjda ärr som kan vara rödaktiga, speciellt på ljusare hud. På mörkare hud kan de framträda som rosa-aktiga.

Behandling

Injektioner av steroider kan släta ut keloidärr. När de är missfärgade eller röda så är det en aktiv inflammation i huden. Målet är att få inflammationen att försvinna och vissa lasrar, såsom pulsad färglaser, kan förbättra vilken missfärgning som helst genom att rikta in sig på blodkärlen. Kryokirurgi fryser ärrvävnaden, vilket får den att minska men detta kan orsaka pigmenteringsproblem av sig själv hos personer med mörkare hud, vilka redan har en större risk att få keloider. Förebyggelse spelar en viktig roll för alla som är benägna att få keloider. Hyperpigmentering är en mörk prick eller missfärgning som orsakats av acnerelaterad inflammation.

Behandling

Det behandlas bäst med 4 procent hydrokinon och solblockerare. Hydrokinon är ett topiskt blekningsmedel som appliceras direkt på den mörka fläcken. Solblockering är essentiell då solexponering kan förvärra hyperpigmentering. Andra potentiella behandlingar inkluderar produkter med glykolsyra, som tar bort de övre lagren av huden och de mörka märkena och retinoider för att öka hudcellsomsättningen. Dessa kan användas även med blekningsmedlet hydrokinon. Vi kan även emisk peeling med glykolsyra i högre doser på en hudvårdsmottagning är också ett alternativ. Om peeling inte fixar saken så är laser vanligen nästa steg vi tar för att förbättra hyperpigmentering.