KAN LASER HJÄLPA MOT HÅRAVFALL?

FÅ KONTROLL ÖVER HÅRAVFALLET GENOM KLINISK BEVISAD METOD

Även om det bara är ett rent kosmetiskt problem, så kan håravfall vara en av de mest omskakande processer man kan vara med om. Vi är över lag mer fästa vid vårt hår än vad vi egentligen tror och när vi tappar det kan känslorna vara överväldigande. Under åren har mängder av olika behandlingar mot håravfall kommit och gått, med blandade resultat. Vissa lovordar biotintabletter, andra säger att de har blivit hjälpta av skalpmassage, medan andra använder kaffe och tycker att det ger gott resultat. Men vad är nästa stora grej?

Vi har alla hört talas om laserterapi som hårborttagningsmetod, men visste du att det finns en metod som använder laser för att stimulera hårväxten? Det kallas Low Level Laser Therapy (LLLT) och är det senaste inom hårväxtteknologin. Denna metod har snabbt blivit populär och män och kvinnor världen över står på kö för att testa med förhoppningen om att metoden ska lösa deras problem. Fungerar det verkligen, eller är det bara en avancerad marknadsföringsploj? Hur kan laser stimulera hårväxten?

VAD ÄR LOW LEVEL LIGHT THERAPY?

kvinna före efter håravfall

Låt oss börja från början – vi börjar med Low Level Light Therapy, vad det är och vad det innebär. LLLTs effekt på hårväxten upptäcktes av en ren slump 1967, när en forskare använde laser på sina labmöss. Han rakade bort pälsen på de områden som skulle behandlas med laser och efter ett tag gjorde han en intressant upptäckt – mössen som hade fått laserbehandlingen fick tillbaka sin päls betydligt snabbare än mössen som inte behandlats. I dagsläget har LLLT använts som behandling mot håravfall, i mer än 30 år.

HUR PÅVERKAR LASERN HÅRTILLVÄXTEN?

I genetiska termer fungerar LLLT genom att lasern absorberas av cellerna kring hårsäcken. Detta förbättrar den cellulära aktiviteten vilket stimulerar hårtillväxten. Med rätt ljusdensitet och våglängd kan resultaten av behandlingen vara imponerande. Det behandlade området utsätts för laserljuset i, i genomsnitt, 30 till 60 sekunder. LLLT fungerar mycket bättre på skadade, åldrande celler än på friska och ökar därmed cellaktiviteten.

VEM KAN ANVÄNDA LLLT?

Det finns inga begränsningar angående vem som kan använda LLLT, men du bör tänka på att forskare har uppgett de bästa resultaten vid behandling av patienter som lider av Androgenisk Alopecia, ärftligt fläckvis håravfall. Men, även dessa användare behövde uppfylla vissa krav för att metoden skulle fungera. Exempelvis har personer som blivit helt kala, eller de som har väldigt lite hår kvar, inte nått samma framgång.

GÅR DET ATT FÖRVÄNTA SIG SYNLIGA RESULTAT?

Enligt forskarna så kan du förvänta dig synliga resultat, under förutsättning att du tillhör rätt patientgrupp. Var dock medveten om att det är långt ifrån alla som får några positiva resultat. Skulle du vara en av dem som har hjälp av metoden, så kommer du att se resultat efter omkring 26 veckor. Olika personer svarar olika på behandlingen och du kan se resultat både tidigare, och senare, än så. Det är dock helt normalt. Har du passerat 26 veckors behandling utan att se resultat kan det vara värt att vänta ett litet tag till.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Fördelar

  • Det är en metod som faktiskt ger resultat
  • Till skillnad från andra hud- eller orala behandlingar, så är LLLT faktiskt effektivt, med bevisat resultat. Det är inte något påhitt eller någon hemmatillverkad blandning som du hittat på internet. LLLT är en vetenskaplig metod som är bevisat effektiv, så du behöver inte byta från en ineffektiv behandling till en annan.
  • Behandlingen har inga kända biverkningar
  • Det finns inga kända biverkningar när det gäller LLLT- Denna metod har använts framgångsrikt under de senaste 30 åren. Inga oväntade bieffekter som påverkat behandlingen eller dess resultat har rapporterats.
  • Det ger hopp till de som drabbats av håravfall
  • Håravfall drabbar hundratusentals män och kvinnor och det kan slita på privatlivet och såväl självkänsla som psykisk hälsa. Vetskapen om att det finns en behandling, som faktiskt är effektiv, lättar ofta på bördan som håravfallet kan leda till och ger hopp till de som drabbats.

Nackdelar

  • Resultaten kan variera
  • Trots att denna metod skapat en hel del uppmärksamhet, så är det viktigt att komma ihåg att resultaten kan variera och metoden har ännu inte utvecklats till sin fulla potential. I nuläget har den visat sig vara effektiv för de som lider av håravfall, men inte för de som är lite eller inget hår kvar.
  • Det är dyrt, men resultatet är värt kostnaden

ANDRA ALTERNATIV

Laser är inte något alla har råd med eller vill utsätta sig för. Det finns många som är ute efter sätt att förbättra hårväxten och motverka håravfall på hemifrån. Det finns en mängd olika produkter för håravfall som kan användas hemma, allt från schampo till kosttillskott.

Trots alla andra fördelar går det inte att sticka under stol med att LLLT är en dyr behandling, framför allt med tanke på att det finns en risk att den inte fungerar. Behandlingen kostar mellan 9000 till 30 000 kronor per år på en salong och du kommer behöva fortsätta behandlingen för resten av livet eftersom effekten upphör när behandlingen avslutas. Som jämförelse kan sägas att en apparat för hemmabruk kostar mellan 2000 och 9000 kronor, vilket är betydligt billigare, och du kan då använda den hemma i lugn och ro. Theradome LH80 pro Laserhjälm är en revolutionerande produkt som godkänts av FDA. Denna lågnivå laserhjälm använder samma teknologi som på salongerna för att stimulera hårcellerna direkt i skalpen.

iGrow Hair Growth Laser System är ett annat alternativ för de som fortfarande vill använda sig utav laser för håravfall hemma men inte vill betala summorna LLLT kostar. Det finns alltså flera alternativ som hjälper dig som tappar hår eller börjar bli tunnhårig, som inte måste kosta skjortan!