HUR DU LÄGGER SNYGG ÖGONMAKEUP

MAKEUP-RUTINER

När du hör ordet smink eller make-up så tänker du antagligen först och främst på ögonskugga. Kanske för att det är det mest iögonfallande, eller kanske för att det är den del som känns mest konstnärlig. Om den lagts på rätt sätt kan den göra underverk, men felaktigt utförd har den rakt motsatt effekt. Det är en konst på fler än ett sätt, så du måste öva, öva och öva! Darriga eye-liner händer och osäkra penseldrag är helt normalt till en början med. Här kommer några tips för hur du ska ta dig an några av de vanligaste - men absolut snyggaste - stilarna.

1. KATTÖGON/WINGED EYELINER

Vad är det med eyelinern som är så svårt? Tja, det är egentligen flera olika saker, som att eyelinerns konsistens gör den svår att kontrollera och att det är svårt att få spetsarna likadana. Men, som tur är går det att lära sig med hjälp av några smarta tips och massor av träning!

* Prova med gel eller penna –Den traditionella, flytande, eyelinern kan vara svårt att använda om du är nybörjare, eftersom formulan ibland verkar ha ett eget liv. En gelliner tillsammans med en vinklad pensel ger dig betydligt bättre kontroll, så att du kan forma eyelinern som du själv vill, och inte tvärt om. En penna är också enkel att kontrollera och då löper du heller inte risken att du råkat ta för mycket på penseln.

* Följ den nedre ögonfransraden –Det tar lång tid innan du kan göra dina spetsar på fri hand och samtidigt få den jämna och i en snygg vinkel. Men fram tills dess så finns det faktiskt en genväg att ta till. Titta på din nedre fransrad och följ dess vinkel. Tänk dig att du bara fortsätter fransraden uppåt, dit den borde gå och rita en uppåtgående linje. Sen följer du din övre franslinje, låter det strecket möta strecket du redan ritat och…Voila!

lägg eyeliner med tejp

* Skapa skarpa vinklar med tejp –De insatta talar om vingar så skarpa att de kan skära halsen av en man. Nu är ju det rätt svårt att åstadkomma, men du kan lyckas om du använder tejp. Börja med att tejpa fast remsorna på baksidan av din hand för att ta bort en del av klibbigheten, och sen fäster du bara tejpbitarna så att de formar den vinge du vill ha. Följ sedan nedre fransraden som vi talade om tidigare. Ta sedan bort tejpbitarna och du har fått knivskarpa vingar.

2. CUT CREASE

Cut creases är svåra att få till, till och med för proffsen. Men med lite träning kan vem som helst lära sig att göra dem och slutresultatet är verkligen värt besväret.

* Basen –Detta innebär att du måste lägga ett grundlager för din ögonskugga. Det kan vara en primer eller en krämögonskugga, eller den ögonskugga du tänkt använda på ögonlocket. Kom ihåg att allt måste vara rent och perfekt, så en enda färg fungerar bäst. Att använda färgkombinationer eller komplicerade skuggningar förtar bara effekten av den markerade ögongloben.

* Placering, placering, placering –Placeringen är en av de viktigaste delarna vid denna typ av make-up. Du ska försöka placera den så högt upp att den syns, men inte så högt att den når upp till ögonbrynet eller ser konstig ut. Är det så att du inte har särskilt mycket utrymme mellan ögat och ögonbrynet är ett tips att försöka känna ögonbrynsbenet med fingrarna och sedan rita alldeles under det. Om du istället har välsignats med högre ögonbryn och gott om plats på ögonlocket så kan du unna dig att rita lite längre ner, bara strax ovanför din riktiga globlinje.

* Blanda noga –När du väl har fått linjen där du vill ha den är det dags att blanda till dess att den inte längre är skarp. Skarpa linjer ser visserligen bra ut på bild i modemagasinen, men funkar inte lika bra i verkligheten. Så, ta fram en ögonskuggspenseln och sudda fram och tillbaka över linjen med svepande rörelser. Använd inte en för fluffig borste, eftersom du då kommer blanda för mycket och helt förstöra effekten.

3. HALO EYE

Halo eyes är oerhört populära just nu och det verkar som att varenda youtuber och makeupartist har hakat på trenden. Det ser oerhört komplicerat ut, men faktum är att det är rätt enkelt att återskapa på egen hand.

* Börja med basen –Eftersom den är sminkningen läggs i lager ska du alltid börja med basen. Lägg ett lager av den färg som du tänkt dig ska täcka större delen av ögonlocket. Du behöver inte lägga på särskilt mycket den här gången, du kommer bättra på den senare.

* Gå från ljust till mörkt –Nu kan du börja arbeta med de inre och yttre ögonvrårna, som båda ska ha samma färg, och dessutom vara betydligt mörkare än basfärgen. Du bör gå från ljusare färger till de mörkare eftersom det är oerhört svårt att blanda ut en mörkare skugga för att lägga en ljusare över den.

* Undvika väldigt ljusa, eller väldigt mörka, färger i de inre ögonvrårna –Även om de inre- och yttre ögonvrårna ska vara mörkare än grundfärgen, eller i alla fall tillräckligt olika för att skapa en kontrast, så kommer en väldigt ljus färg, som ljusgul, eller en väldigt mörk färg, som svart, att vara för påfallande och framför allt föga smickrande.

4. SVEPANDE ÖGONFRANSAR

mascara

Mascara är väl ganska självförklarande, och det är antagligen därför det är bland det första som nybörjare försöker sig på. Men det är stor skillnad mellan långa, svepande, ögonfransar och kladdiga spindelben. Här ska vi ta oss en titt på hur du gör för att få det rätt.

* Välj en tunnare konsistens –Vi vill alla ha längd och volym, men många mascaror som lovar att ge oss både ock har ofta en tjock konsistens och har en förmåga att lämna klumpar. Volymmascaror är ökända för detta. Satsa istället på en mascara som ger en mer naturlig look och som kan läggas på i flera lager utan problem.

* Torka bort överskottet från borsten –Ibland kan det vara så enkelt som att det största hindret mellan dig och de där vackra ögonfransarna, är överskottet av maskara som du råkar få med på borsten. Ta några sekunder extra och torka bort överskottet innan du borstar igenom dina ögonfransar. Du kommer att bli förvånad.

* Använd en franskam –Oavsett hur noga du är och hur du än försöker, så kommer du att råka ut för klumpig mascara. Det innebär dock inte att allt är förlorat, det går att fixa. Allt du behöver göra är att ta en franskam, eller en ren mascaraborste och borsta igenom dina ögonfransar. Vicka borsten lite vid rötterna för att separera dem och hindra dem ögonfransarna från att klistra ihop sig. Krisen är avvärjd!

5. LÖSÖGONFRANSAR

Att klistra fast lösögonfransar är lite av en fasa. Det är en förmåga som kräver maximal koncentration, skicklighet och någon sorts magisk förmåga. Men inte om du lyckas hitta en genväg! Det finns alltid saker du kan testa för att göra saken lite mer uthärdlig.

olika lösögonfransar

* Klipp remsorna –Lösögonfransar levereras oftast i färdiga remsor och de flesta antar därför att det är meningen att de ska användas i hela remsor. Men, det finns inget som säger att du inte kan dela dem för att göra applikationen lättare. Vi föreslår att du klipper dem i 2 eller 3 bitar och placerar dem sedan intill varandra; på så sätt slipper du oroa dig för att remsan ska lossna i ena änden när du försöker sätta fast den i den andra.

* Använd enstaka fransar –Precis som nämnts tidigare är enstaka fransar lättare att hantera än en remsa. Du kan sätta dit så många du vill, och därmed ha full kontroll över slutresultatet, och du behöver dessutom bara oroa dig över en enda limklick istället för en hel, lång, rad.

* Använd redskap –Det går knappt att föreställa sig vilken skillnad det blir med rätt redskap, eller till och med, med en vanlig pincett. Du får mycket mer kontroll och placeringen blir mer exakt då synen inte begränsas av att din hand eller dina fingrar blir ivägen.