HUR DU KAN FÅ KRAFTIGARE SKÄGGVÄXT

Om du någonsin funderat över hur du kan få ett kraftigare, och tjockare, skägg, så har du kommit helt rätt. Här kommer tio tips på hur du odlar skägg på bästa möjliga sätt!

NÅGRA FAKTA OM SKÄGG

* Först och främst ska du tänka på att skäggets täthet, precis som tidigt håravfall, i många fall är ärftligt. Vissa män kan odla långa, tjocka, skägg redan i tonåren medan andra når medelåldern med glesa och tunna skägg. Det är bara en del av livets orättvisor. Allas skägg är olika och man ska inte jämföra sig med någon annan. Vissa måste raka sig varje morgon medan andra kanske knappt behöver en rakhyvel hemma. Men bara för att du har dåliga arvsanlag när det kommer till skäggväxt, så betyder det inte att du inte kan göra det bästa av det du fått.

* Låt oss genast sticka hål på myten om att vissa människor har snabbare hårväxt än andra; det har de inte. Men, deras (skägg) hårstrån kan vara tjockare, tätare eller mörkare vilket innebär att det syns tidigare. Om du har tunna, glesa eller ljusa hårstrån så kommer det ta längre tid innan du har någonting som kan liknas vid ett skägg. Men ge inte upp! Det växer, du måste bara vänta lite längre tills det syns.

* Innan du börjar bör du vara medveten om att det här är en resa som kräver tålamod. Denna process kommer att testa din viljestyrka på alla tänkbara sätt, för det kommer att klia, du kommer vara otålig och i vissa fall, missnöjd. Men det är värt det när du väl tagit dig igenom allt för i slutändan har du fått ett snyggt skägg.

1.SKAFFA EN SKÄGGVÅRDSRUTIN

skäggig fundersam man

Om du vill att håret ska växa där du vill ha det, och hur du vill ha det så behöver du lägga lite energi på det och börja med visst underhåll. I det här fallet innebär det att du behöver ta hand om skägget, använda skägg olja eller skägg balsam och kamma det varsamt så att det ser hälsosamt och välvårdat ut. Det är lite pyssel, men tänk på alla fördelar. Det tar bara några minuter varje dag, allt du gör är att kamma det och ha i lite produkter. Sen är det klart! Testa gärna Biofficina Toscana Woody Beard Conditioner som gör det enklare att styla och ta hand om ditt skägg.

Tips: Skäggprodukter är riktigt populära just nu, så ta dig tid och titta igenom vårt utbud av naturlig och ekologisk skäggvård hos Lé Luna.

2. PEELA

Vi vet förstås inte vilka dina hudvårdsrutiner är just nu, men om du inte ägnar dig åt någon ansiktspeeling då och då, så är det dags att börja nu. Allt du behöver är en peelingprodukt, det kan till och med fungera med en handduk, så att du kan använda den i ansiktet och avlägsna det lager av döda hudceller som står mellan dig och ditt fantastiska skägg. Hur går det till? Jo, håret vill växa, men när det inte kan ta sig ut, så kommer det inte göra det. Istället får du inåtväxta hårstrån, och dessa kan göra livet riktigt surt. Hjälp hårstråna att kika fram ur huden genom att avlägsna de döda hudcellerna som täpper till den.

Tips: Örtte's TeaTox Face Scrub Scrub är gjord på 100 % naturliga ingredienser som avlägsnar smuts från ansiktet. Den är rik på vitaminer också, vilket huden behöver om den ska jobba hårt för att växa ditt skägg!

3. LÄGG OM KOSTEN

Du visste säkert att vi skulle ta upp det här, och här kommer det – du måste äta bättre. Detta kommer förstås att förbättra din hälsa överlag, ger dig mer energi och förändrar hela din utstrålning, men det är inte poängen för en gångs skull. Poängen är de vitaminer och mineraler som du får i dig från hälsosam mat som grönkål och korsblommiga växter som blomkål och broccoli. Men även om vi räknar bort särskilda matvaror så får ditt hår en extra tillväxtboost av en diet med mycket grönsaker, frukter och proteiner. Tänk på hårväxten som en motor som startas och sedan fungerar smidigt.

Det är viktigt att få med protein och B-vitamin i kosten då båda är viktiga för att ditt skägg ska må så bra som möjligt. Om du är vegetarian eller vegan finns det även kosttillskott med protein i. Vitamin B kan man enkelt ta som ett tillskott det med och det kommer inte bara hjälpa skägget, men hela ditt välmående!

Tips: Om du letar efter receptböcker, eller dieter online (eller talar med en dietist), så kan du få särskilda dieter som är skräddarsydda för att stötta hårets tillväxt. Håll fast vid dieten ett tag och du kommer att se resultat.

4. TA KOSTTILLSKOTT FÖR HÅRET

man med och utan skägg

Den mest självklara lösningen, när det gäller hårets tillväxt, är att välja kosttillskott eller till och med en specifik behandling för hårväxt. Biotin, kollagen och koffein är favoritingredienserna, och de som gett bäst resultat i alla undersökningar. Du behöver också ett tillskott av zink, järn, selen, vitamin D, vitamin B och vitamin E, så ett vitaminkomplex kan vara vad du behöver.

Tips: Kom ihåg att vad du än börjar med så behöver du ha tålamod under åtminstone 3 månader. I verkligheten behöver du hålla din diet under 6 till 12 månader innan du ger upp. På så sätt har du i alla fall gett den en chans. Det är knappast någon snabb lösning, men det finns inga genvägar när det gäller hårväxt, så du behöver vara tålmodig.

5. UNDVIK STRESS

Om du bara visste hur mycket skada stress kan göra. Håravfall är en känd biverkan av långvarig stress, så du gör dig inte någon större tjänst när du stressar över ditt skägg. Ta ett steg tillbaka och prova att slappna av som omväxling. Kontoret kommer inte rasa ihop om du inte är där, och familjen kommer fortfarande tjata på dig när du kommer tillbaka. Låt bli att tänka på det och unna dig lite egentid.

Tips: Du kan försöka titta närmare på olika typer av tekniker för att lindra stress som stressbollar, eller någon inspelning med lugnande ljud eller musik. Vad kan vara mer stimulerande för skäggväxten än ljudet av vågor?

6. FÅ ORDENTLIGT MED SÖMN

Precis som att stress har en påverkan på skäggväxten har även sömn det. Dålig sömn kommer inte bara påverka ditt försök till att öka skäggväxt negativt men de flesta som lider av sömnbrist har flera andra problem. Det kan leda till allt från dålig hud till sämre humör. Se därför till att sova ordentligt! Det kan svårt med mycket att göra på jobbet, ett aktivt socialt liv eller en bra TV-serie som kallar. Men det är viktigt att lägga allt på paus när klockan tickar mot kväll och få sig en bra natts sömn.

7. RENGÖR OCH ÅTERFUKTA HUDEN

man tvättar sitt ansikte

Ditt skägg är en del av din hud. Det växer från huden så det är väl inte så konstigt att det växer som bäst när huden är väl omhändertagen? Precis som att en bra peeling hjälper huden och skägget att må bra är det även viktigt att rengöra och återfukta huden på andra sätt också. Du behöver inte lägga mycket pengar eller tid på detta, men en bra ansiktstvätt och hudkräm är viktigt att ha hemma.

8. MOTION

Vad har motion att göra med skäggväxt kanske du tänker nu. Väldigt mycket faktiskt! Motion förbättrar nämligen blodcirkulation i hela kroppen - och ansiktet - vilket hjälper hårväxt och därmed ökar skäggväxten.

9. MASSERA ANSIKTET

Ansiktsmassage kan sätta igång blodcirkulationen i ansiktet vilket kan leda till bättre och snabbare skäggväxt. Sen är det väldigt trevligt att få en massage! Det är även lätt att göra själv och kräver varken mycket energi eller tid. Massera helt enkelt ansiktet med små cirkulära rörelser i ungefär tio minuter.

10. LÅT SKÄGGET VARA IFRED

Ta detta råd med en nypa salt. Du ska ta hand om skägget, ansiktet och huden och gärna använda produkter som är anpassade för att odla och grooma skägg. Men du ska lägga rakhyvel och trimmer i lådan och inte använda dem på ett tag. Ge skägget tid att växa fritt ett tag. Det kan kännas lite obekvämt och ovant i början, vilket är varför det rekommenderas att man använder produkter som mjukar upp huden och skägget för att slippa att det kliar.

När du nått den längd du är ute efter kan du självklart använda dig utav en trimmer för att hålla det vid denna längd!