HUR BLIR MAN AV MED ACNEÄRR?

Acne är en vanlig hudsjukdom som drabbar majoriteten av befolkningen någon gång i livet. Det karakteriseras av röda finnar som vanligtvis uppstår i ansiktet och huvudsakligen tonårsåldern. Ännu mer besvärande är det med ärr och märken som efterlämnas efter att finnarna har läkt. Ärren kommer alltid påminna om den smärta från finnarna. Det är dock värt att notera att de flesta av dessa ärr kommer blekna bort inom ett fåtal månader. Dessa acneärr och märken från finnar bör inte få dig att känna hjälplös då det finns en del produkter såsom kroppsrengöring, fuktgivande produkter, ansiktsmasker samt många andra produkter som du kan använda för att ta bort dem och förhindra vidare hyperpigmentering.

VAD ÄR ETT ÄRR OCH HUR UPPKOMMER DET?

Ärr uppkommer när huden har saboterats djupare än överhuden. När kroppen sedan försöker läka så kommer den undre huden att reparera ihop såret, men underhuden har inte samma egenskaper som överhuden vilket för att den ser och känns annorlunda ut.

Då du vid någon tidpunkt klämde på finnen och skrapade bort en del av sårskorpan (upprepade gånger), läkte kollagenfibrerna i ett nytt mönster på din hud. Detta resulterar i styvare, mindre böjningsbar struktur samt utan alla de andra strukturer såsom svettkörtlar och hårfolliklar som normalt är en del av din hud. För att avlägsna dessa områden måste du helt enkelt göra en do-over på läkningen.

Det finns olika typer av acneärr. Atrofiska ärr är de som ser ut som små gropar i huden, de är alltså insjunkna. Dessa är de vanligaste typen av ärr att få av just acne. Det finns även hypertrofiska ärr vilket är upphöjda från huden och ofta en rödaktig färg till en början med. Dessa ärr bleker oftast av sig själv med tiden men upphöjningen är kvar om den inte behandlas.

HUR BLIR MAN AV MED ÄRR FRÅN ACNE?

När man kämpat länge och hårt med att bli av med sin acne kan det kännas nästan lönlöst att börja kämpa mot nästa problem - ärren. Men det finns flera sätt att bli av med ärr från acne. Läs vidare för att ta del av några av sätten att behandla acneärr.

LASERBEHANDLING

Genom att ta bort en liten del av ärret, måste man komma förbi översta hudytan och det vanliga tillvägagångssättet är med laser. En ablativ resurfacing laser tar bort en formering av ärret, Man kan bokstavligen ta bort en del av epidermis samt en del av dermis och då kommer det läka från insidan och ut. Det kan dock tillkomma besvär med laserbehandling eftersom strålningen är effektiv kan de också förstöra större hudområden eller för djupt vilket ger ett förvärrat resultat. Först och främst är det återhämtningstiden innan du kan genomföra en andra behandling – och ibland behövs det mer än en. Vidare kan laserbehandlingar påverka hudens pigmentering på patienter med mörkare hud.

MIKRONÅLNING

I denna behandling används väldigt tunna nålar som sticker bort ärrets fula struktur. Istället för att ta bort mikroskopiska kolumner av hud så sticker man i ärrvävnaden. Mikronålningmetoden utförs med en dermaroller som finns i olika nållängder beroende på hur grova ärren är. Den vanligaste längden för dermaroller 0.5mm mikronålar. Mikronålning är bra med anledning av att den kan användas på alla hudtyper då man inte värmer upp vävnaden. Tillskillnad från laser så påverkas inte hudfärgen. Mikronålning är lika effektivt som laser så därför kombineras metoden ofta med något annat för att göra det bättre. Dermaroller förbättrar blodcirkulationen för att påskynda hudens läkning samt hjälpa huden reparera och förnya sig naturligt, vilket ger dig felfri hud.

ARGANOLJA

I varmare breddgrader, allt vanligast i Marocko växer Argania Spinosa med sin Argan frukt stora som en pingisboll. I Argan frukten plockas fruktfrön ut och dessa är väldigt rika på nyttiga fetter som Omega-6 och antioxidanten E-vitamin. Argan frön har sedan hundra år pressats ner till en olja och använts som i omfattande utsträckning inom skönhetsindustrin för sina fantastisk återfuktande egenskap. Genom att oljan är helt plantbaserad så sjunker oljan lätt in i huden och ge långvarig återfuktning och passar perfekt för torr och känslig hud. Kallpressad Arganolja som är gjord på 100 % naturlig arganolja ger de bästa förutsättningarna för hälsosam och vacker hud. E-vitamin eller reparations-vitaminet som det också heter har sitt huvudjobb att frigöra kroppen från skadliga ämnen i cellerna. De fria radikalerna blir utputtade vid bildningen av nya hudceller. Vi användning av arganolja kan huden därför läka effektivt och bilda ny och ungdomlig lättare.

Arganolja har flera fördelar för både hud och hår. Eftersom oljan är fullproppad med goda antioxidanter så får huden precis den medicin som den önskar för att kunna reparera. Därför är Arganolja ansedd som den skönhetsprodukt som kan reducera och läka acneärr effektivt. För att huden ska kunna läka ihop behöver den extra återfuktning, vilket det får ifrån oljan som tränger djupt in i huden. På så sätt är Arganolja också effektiv mot Akne. Genom att oljan sjunker in på djupet och tillför naturlig olja så stoppar det den överflödiga talgproduktionen. Finnar uppstår genom uttorkad hud och hormoner som stimulerar till överproduktion av talg som sedan tränger upp som finnar på ytan av huden. Ett sätt att stoppa detta är att återställa fuktbalansen i huden. Antioxidanterna verkar också i huden för att förhindra inflammationer och tar bort fria radikaler.

Olja är också ett bra återfuktning alternativ för att öka elasticiteten i huden. Fördelar med arganolja är att den absorberas snabba men samtidigt har långvarig återfuktande effekt eftersom den jobbar ifrån djupet. Andra skönhetsoljor som är baserade på mineraloljor, lägger sig som en yta på huden och innehåller inga vitaminer. Därför är det värt att investera i en Arganolja eftersom det ger riktig resultat till att uppnå hälsosam och vacker hud.

ACNEÄRR KRÄM

Om du vill ha en acneärr behandling som fungerar hemma kan en kräm specifikt framtagen för att motverka och jobba mot synen av ärr vara något för dig. En kräm mot acneärr kan jämna ut huden genom intensiv återfuktning och exfoliering av döda hudceller och det första lagret av huden.

En acneärr kräm kan verka för att bleka partier av huden där ärr är som mest synliga och samtidigt jobba för att öka kollagenproduktion vilket hjälper till att läka huden och hålla den elastisk och jämn. Genom en blandning av aktiva ingredienser som sätter igång kollagen produktionen kan en kräm för att ta bort acneärr hjälpa huden skapa nya, friska celler och därmed hjälpa läkningsprocessen av huden som störs av synliga ärr.

Använd ett serum eller kräm mot acneärr morgon och kväll individuellt eller som tillägg till en annan behandling mot acneärr.

VARDAGSRUTINER FÖR FELFRI HUD

Har du, precis som många andra, bara ett fåtal ytliga ärr i ansiktet? Även om de inte ens är synliga i alla ljus så stör det dig ändå. Eller har du kanske redan genomfört en laserbehandling men är ännu i behov av en liten push. Peeling, exfoliering och återfuktning är tre enkla steg till att putsa bort ärren. Eftersom ärr försvinner med tiden är det bra att hjälpa huden att starta en läkningsprocess från insidan av huden genom att peela bort det översta skiktet. Bra skrubbar och peeling innehåller antioxidantrika oljor som också ger en riklig återfuktning samt tar bort smuts och bakterier i huden. Använd sedan en riklig och naturlig olja som Arganolja som hjälper huden att läka ny hud.

Det är även viktigt att alltid ta hand om sin hud. Varesig om man lider av stora hudproblem med akne eller bara får finnar någon gång ibland är det en investering i framtiden att ta god hand om huden. Mycket har att göra med gener, men en god hudvård kan hjälpa att förebygga rynkor och slapp hud när man blir äldre. Använd dig utav produkter med kollagen för att minska redan synliga ålderstecken, förebygga de som är på väg och hjälpa kroppen producera mer kollagen vilket hjälper hudens naturliga läkningsprocess.