Hur blir man av med acneärr?

Acne är en vanlig hudsjukdom som drabbar majoriteten av befolkningen någon gång i livet. Det karakteriseras av röda finnar som vanligtvis uppstår i ansiktet och huvudsakligen tonårsåldern. Ännu mer besvärande är det med ärr och märken som efterlämnas efter att finnarna har läkt. Ärren kommer alltid påminna om den smärta från finnarna. Det är dock värt att notera att de flesta av dessa ärr kommer blekna bort inom ett fåtal månader. Dessa acneärr och märken från finnar bör inte få dig att känna hjälplös då det finns en del produkter såsom kroppsrengöring, fuktgivande produkter, ansiktsmasker samt många andra produkter som du kan använda för att ta bort dem och förhindra vidare hyperpigmentering.

Vad är ett ärr?

Då du vid någon tidpunkt klämde på finnen och skrapade bort en del av sårskorpan (upprepade gånger), läkte kollagenfibrerna i ett nytt mönster på din hud. Detta resulterar i styvare, mindre böjningsbar struktur samt utan alla de andra strukturer såsom svettkörtlar och hårfolliklar som normalt är en del av din hud. För att avlägsna dessa områden måste du helt enkelt göra en do-over på läkningen.

Laserbehandling

Genom att ta bort en liten del av ärret, måste man komma förbi översta hudytan och det vanliga tillvägagångssättet är med laser. En ablativ resurfacing laser tar bort en formering av ärret, Man kan bokstavligen ta bort en del av epidermis samt en del av dermis och då kommer det läka från insidan och ut. Det kan dock tillkomma besvär med laserbehandling eftersom strålningen är effektiv kan de också förstöra större hudområden eller för djupt vilket ger ett förvärrat resultat. Först och främst är det återhämtningstiden innan du kan genomföra en andra behandling – och ibland behövs det mer än en. Vidare kan laserbehandlingar påverka hudens pigmentering på patienter med mörkare hud.

Mikronålning

I denna behandling används väldigt tunna nålar som sticker bort ärrets fula struktur. Istället för att ta bort mikroskopiska kolumner av hud så sticker man i ärrvävnaden. Mikronålningmetoden utförs med en dermaroller som finns i olika nållängder beroende på hur grova ärren är. Den vanligaste längden för dermaroller 0.5mm mikronålar. Mikronålning är bra med anledning av att den kan användas på alla hudtyper då man inte värmer upp vävnaden. Tillskillnad från laser så påverkas inte hudfärgen. Mikronålning är lika effektivt som laser så därför kombineras metoden ofta med något annat för att göra det bättre. Dermaroller förbättrar blodcirkulationen för att påskynda hudens läkning samt hjälpa huden reparera och förnya sig naturligt, vilket ger dig felfri hud.

Vardagsrutiner för felfri hud

Har du, precis som många andra, bara ett fåtal ytliga ärr i ansiktet? Även om de inte ens är synliga i alla ljus så stör de dig ändå. Eller har du kanske redan genomfört en laserbehandling men är ännu i behov av en liten push. Peeling, exfoliering och återfuktning är tre enkla steg till att putsa bort ärren. Eftersom ärr försvinner med tiden är det bra att hjälpa huden att starta en läkningsprocess från insidan av huden genom att peela bort det översta skiktet. Bra skrubbar och peeling innehåller antioxidantrika oljor som också ger en riklig återfuktning samt tar bort smuts och bakterier i huden. Använd sedan en riklig och naturlig olja som Arganolja som hjälper huden att läka ny hud.

Anmäl dig till vår nyhetsbrev