Hårborttagning med Laser för behandling hemma

olika typer av hårborttagning

Hårväxt är helt normalt och för många är det en lång och utdragen process att raka eller vaxa kroppen. Huden blir lätt irriterad av rakblad och det kostar pengar att betala för vaxning vilket samtidigt gör otroligt ont. Fast än de flesta gör sitt bästa för att få hårfri hud är det fortfarande oftast en tidskrävande process som kostar pengar man hellre hade lagt på annat. Inte nog med det så verkar resultatet aldrig hålla särskilt länge, utan man måste göra om det gång på gång, alldeles för ofta.

Idag finns det metoder som håller längre genom att använda laser som tar bort håret och dödar varje individuell tillväxtcykel. Behandlingen bör utföras ett par gånger beroende på hur tät hårväxten är. Produkten bör användas hemma var fjärde vecka för att maximera chansen att träffa alla folliklar. Efter cirka 3 månader så börjar du märka att mycket av ditt kroppshår inte växer tillbaka. Mindre hårväxt områden som armhålan brukar gå lite snabbare. Detta är rätt så otroligt jämfört med att raka benen varje gång man tar en dusch!

Det som faktiskt händer vid användning av laser är att laserns ljus omvandlas till värme när den träffar hårstrået. Laserns ljus når ner genom huden och när den värms upp förstör den hårsäcken vilket leder till att den slutar producera hår vid fortsatt exponering. Pulseringen av laser kallas även på ‘Zappning’. Hår faller ut naturligt och återväxten saktas ner och förhindras sedan helt efter några års användningar.

Vissa hår och hudtyper är lite svårare att behandla. Mörkare hårsäckar är enklast att behandla, eftersom lasern riktar sig mot hårets pigment, medan grå, blonda och röda pigment kan vara knepiga. Hudens egna färg kan även påverka hur väl laser fungerar. Det absolut bästa är om man har ljus hår men mörka hårsäckar. Det är dock möjligt att använda det även om det inte är fallet, men då kan det vara så att man behöver använda produkten fler gånger. Vi rekommenderar att du påbörjar behandlingen under höst och vinterhalvåret eftersom du inte ska vara solbränd när du använder laser hårborttagning.

Laser arbetar genom att rikta in sig på melanin (färg i huden) i hårfollikeln. Det hjälper att raka innan behandlingen för att laserns fokuseringen att komma åt hårfollikeln förbättras. Genom att raka håret finns det också mindre risk för någon hudskada och lasern är lite mindre smärtsam.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED HÅRBORTTAGNINGS ALTERNATIV

Det finns som de flesta vet en hel del olika sätt att bli hårfri på. De flesta har provat i alla fall två av de olika sätten och det är oftast man snabbt hittar en favorit - eller i alla fall den man tycker om bäst. Det är väl aldrig roligt att raka sig direkt och man vill helst hitta ett alternativ som går snabbt, är skonsamt för huden och gör att håret håller sig borta så länge som möjligt. Du kan läsa mer om praktiska tips om hårborttagning här.

De vanligaste alternativen för att bli av med oönskat kroppshår är rakning, vaxning, epilator och laserborttagning. Det finns för- och nackdelar med alla dessa alternativ som man måste tänka på innan man väljer vilken hårborttagningsmetod man själv vill använda. Det är även viktigt att fundera vad det viktigaste för än själv är.

Ingen hårborttagningsmetod kommer vara perfekt. Tyvärr finns det nackdelar med alla metoder vilket är något man helt enkelt får leva med. Men är det viktigast att det är billigt eller att det håller länge? Bryr man sig mest om att det ska vara skonsamt för huden eller att det ska gå snabbt? Vill man kunna göra det hemma och på salong? Här kommer en lista på fördelarna och nackdelarna med dessa fyra hårborttagningsmetoder! Kolla igenom och tänk på vad som är viktigast för just dig.

RAKNING

Rakning är nog det allra vanligaste alternativet till hårborttagning. Det är oftast det första man provar på när man börjar raka sig och det är därför enkelt att fastna med det. Det är enligt många ett snabbt och enkelt sätt att bli av med hår på. Tips! Om du inte har raklödder för kroppen hemma, använd balsam.

FÖRDELAR

+ Billigt
+ Går snabbt
+ Bekvämt då det kan göras i duschen "när man ändå håller på"

NACKDELAR

- Håret växer tillbaka snabbt
- Det är lätt att skära sig och få ärr
- Det finns en stor risk för inåtväxta hårstrån

VAXNING

FÖRDELAR

+ Håret växer inte ut lika snabbt
+ Går att göra både hemma och på salong
+ De flesta delarna av kroppen kan vaxas

NACKDELAR

- Kan göra väldigt ont, särskilt vid bikinilinjen
- Kan vara svårt att få med alla hårstrån
- Håret måste växa ut en bit innan det kan vaxas bort

EPILATOR

Fast än epilatorn kan ge ett väldigt bra resultat har den lite utav ett dåligt rykte efter sig. Många vågar inte testa på att använda sig utav en epilator för att de är rädda att det ska göra ont. En epilator fungerar som en elektrisk pincett kan man säga, men snabbare och mer kraftfullt. Epilatorn drar ut håren ända från rötterna - så självklart kommer det inte vara helt smärtfritt. De flesta som använder en epilator vänjer sig dock av känslan efter ett tag!

FÖRDELAR

+ Håret växer inte ut lika snabbt
+ Kan göras hemifrån
+ Drar ut håret ända från rötterna

NACKDELAR

- Gör ofta väldigt ont
- Är tidskrävande om den ska användas för större kroppsdelar
- Risk för inåtväxta hårstrån