Håravfall

Välj kategori

Välj kategori

Kategori
Balsam (3) Grått hår (2) Håravfall (19) Lockigt hår (3) Schampo (3)
Märken
Betyg
 
Hårförlust är vanligt för många och är svårt att stoppa, men det är inte omöjligt. Vi har valt det allra bästa medel mot håravfall som dessutom kan främja ny hårväxt.
Hårförlust är vanligt för många och är svårt att stoppa, men det är inte omöjligt. Vi har valt det allra bästa medel mot håravfall som dessutom kan främja ny hårväxt.
Visa som
Sortera efter

Vad är håravfall?

Vårt hår växer cirka 12 centimeter per år, beroende på person och ålder, och består mesta dels av keratin som produceras i hårsäckarna. När keratin cellerna dör trycks de ut från hårsäcken och vi får då synliga hårstrån. Hur länge hårsäckarna producerar keratin beror på håret livscykel som påverkas av fler olika faktorer som ålder, genetik och sjukdom. Oftast växer varje hårstrå mellan 2-6 år innan hårsäcken slutar producera keratin för att vila ett par månader. Hårstrået faller då av för lämna plats åt nya hårstrån eller stannar kvar och fortsätter att växa efter viloperioden. Det är därför vanligt att många upplever att deras hår blivit tunnare under vissa perioder för att senare märka att de återigen får tjockare hår.

Ifall du upplever att ditt hår blivit tunnare eller ifall du hittar ett par hårstrå på kammen behöver detta inte bero på håravfall utan kan vara en del av hårets naturliga livscykel. Enligt American Academy of Dermatology har det genomsnittliga vuxna huvudet ungefär 100.000 till 150.000 hårstrån och förlorar upp till 100 av dem under en dag. Men om du tappar mer hår än normalt kan detta bero på genetiskt håravfall vilket kan vara märkbar hos kvinnor redan vid 20-årsåldern och sker gradvis. Men oftast drabbas kvinnor mycket senare och ungefär 50 % av alla kvinnor i övergångsåldern drabbas av håravfall.

Vad orsakar håravfall?

Både kvinnor och män drabbas av håravfall men kvinnor drabbas ofta i mindre utsträckning och vid senare ålder. Dessutom är mönstret för hur kvinnor tappar hår annorlunda från män. Kvinnor blir ofta glesare över hela huvudet med mindre risk att kronan och främre hårfäste går förlorad. Det även fler underliggande orsaker till kvinnligt håravfall som genetik, stress, medicinering och hormonförändringar. Nedan förklaras olika orsaker till håravfall:

Genetik

Genetik, eller ärftlighet, är den vanligaste orsaken till håravfall hos både kvinnor och män. Oftast beror detta på testosteronkänsliga hårsäckar och man tappar då inte hår utan en del hårsäckar slutar helt enkelt att producera hårstrån och håret blir tunnare. Dessutom ser denna typ av hårförlust mer naturligt ut och kala fläckar är därför mycket ovanligt. Främst drabbas genetiskt håravfall kvinnor i övergångsåldern och därför mycket senare än män men en del kvinnor drabbas tidigare och till högre grad än män. Detta kan bero på att någon av föräldrarna drabbades av håravfall i tidig ålder. Ifall du upplever att du tappar mer hår dagligen än normalt och börjar se massor av hårstrån på kudden eller kammen beror detta på andra faktorer.

Sjukdomar och hormonförändringar

Hormonförändringar är en bidragande orsak till att många kvinnor i alla åldrar tappar hår. En vanlig anledning är förändrad hormonbalans under klimakteriet eller efter graviditet. Förändrad hormonbalans kan orsakas av överproduktion av DHT som gör att hårsäckarna krymper, syretillförseln stryps och håret faller av. Även onormala nivåer av androgener, en manlig hormon som även produceras hos kvinnor, kan leda till tillfällig hårförlust. Men håravfall kan även orsakas av olika sjukdomar. En av de vanliga sjukdomarna som kan leda till att kvinnor tappar hår är hudsjukdomar och ämnesomsättningsrubbningar som mjälleksem, seborré, psoriasis och olika sköldkörtelsjukdomar. Men även febersjukdomar, extrem bantning och brännskador kan leda till håravfall som oftast är temporärt. I dessa fall återgår vanligen hårväxten till normalt tillstånd när åkomman försvinner.

Medicinering

Medicinering som p-piller, blodförtunnande medel och cellgiftbehandling påverkar hårväxten negativt och kan leda till håravfall. Tyvärr kan det vara svårt att undvika dessa mediciner då de ibland är ett nödvändigt ont. Som tur är växer håret ofta tillbaka när kroppen vänjer sig vid kemikalierna i läkemedlen.

Livsstil

Ohälsosam diet med brist på protein, kalium och järn samt kraftig kalorifattig kost leder många gånger till tillfälligt håravfall. Vegetarianer och personer som lider av anorexia saknar ibland dessa ämnen i sin kost och ligger därför i riskzonen. Även stress orsakat av till exempel sjukdom och förlossning kan orsaka håravfall men i de flesta fallen växer håret tillbaka. Hur lång tid det tar för håret att växa tillbaka beror på person och ålder.

Olika typer av håravfall

Det finns flera olika typer av håravfall beroende på kön, person och ålder. Några av dessa är:

Androgen alopeci

– drabbar både kvinnor och män och är en ärftlig sjukdom. Kvinnor drabbas mycket senare än män, oftast runt 50-årsåldern och upplever då håravfall som är jämnt fördelat över hela hårbotten.

Involutionlal alopeci

– orsakas av att hårsäckarna succesivt går i viloläge och slutar producera fler hårstrån. De återstående hårstråna blir även färre och kortare.

Aplopecia areata

– drabbar främst barn och unga vuxna på grund av försvagas immunförsvar och kännetecknas av plötslig och fläckvis håravfall. Hos 90 % av de drabbade växer håret tillbaka inom några år.

Telogen effluvium

– orsakas av förändringar i hårets naturliga livscykel där ett stort antal hårsäckar går i viloläge och hårstråna trillar av. Hos de flesta drabbade växer håret tillbaka.

Hur kan du motverka håravfall?

Tack vare dagens forskning finns det flera effektiva behandlingar för att motverka håravfall som naturliga kosttillskott, transplantation och laserbehandling. Det viktigaste är att behandla grundorsaken till att du tappar hår för att håret ska växa tillbaka. Om du är orsaker vilken typ av håravfall du drabbats av bör du kontakta vårdcentral eller hudläkare för att ställa diagnos och hur du bäst kan behandla grundorsaken.

Naturliga kosttillskott

Om du tappar hår på grund av vitaminbrist eller hormonförändringar finns det flera olika kosttillskott att välja mellan för att främja hårväxt. Ifall det beror på DHT överproduktion bör du välja ett kosttillskott som minskar DHT hormonet och därmed öppnar upp och ökar syretillförseln i hårsäckarna. Men om orsaken till att du tappar hår är vitaminbrist behöver du ett kosttillskott med biotin och B-vitamin som bidrar till bättre hårväxt. Hos Leluna hittar du bland annat TRX2 tabletter som intas 3 gånger dagligen och avlägsnar natrium runt hårsäckarna och ökar produktionen av kalium vilket leder till bättre hårväxt.

Laserbehandling

Laserbehandling är ett effektivt och skonsamt sätt för att motverka håravfall och stimulera hårväxt genom att motverka DHT hormoner. På så sätt öppnas hårsäcken upp och syretillförseln ökar vilket leder till ökad hårväxt. Du kan välja att genomgå en laserbehandling på salong eller hemma med en laserkam.

Transplantation

Hårtransplantation är den mest effektiva behandlingen för genetiskt håravfall och den enda metoden för att permanent motverka besvären. Behandlingen fungerar genom att man tar hår från rika områden, oftast i mitten av nacken, och ger till fattigare delar som kronan. Transplantation ger oftast goda och naturliga resultat och kan hjälpa dig att få tjockare hår utan att lämna ärr. Men behandlingen är mycket dyr och du bör även välja kirurg med omsorg då den kirurgiska kompetensen kan skilja sig åt mellan olika läkare.

Kost

Ohälsosam kost med brist på vitaminer kan leda till håravfall och påskynda besvären. Oftast pekas brist på kalium, även kallat hypokalemi, ut som en av de främsta anledningarna och kan orsakas från brist i kosten till ökad urinering som leder till kaliumutsöndring i kroppen. Även överskott av salt kan leda till kaliumbrist då för mycket salt leder till överflöd av natrium i hårsäckarna som förhindrar kalium att nå cellerna. För att undvika kaliumbrist är det därför rekommenderat att äta kaliumrika livsmedel som nötter, mejeriprodukter, kött, grönsaker, fullkorn och frukter samt minska intaget av salt.

Styling

Olika typer av hårstyling kan vara påfrestande för ditt hår och leda till försvagade hårsäckar och håravfall. Genom att vårda håret med omsorg kan du undvika onödig hårförlust. Du bör därför tänka på att låta håret torka naturligt efter att du tvättat håret och vänta med att borsta tills håret är torrt. Försök även att använda en borste gjord av flexibel nylon istället för hårda och runda metallborstar som lätt kan skada ditt hår. Undvik även hästsvans och extensions under en längre tid då detta rycker i hårbotten och kan skada hårsäckarna.

Myter om håravfall

Det finns flera myter om håravfall som många tror sig stämma och använder därför fel behandling. Nedan listan några av dessa myter:

  • Schamponering, färgning och permanentning påskyndar inte håravfall utan tar endast bort det hår som ändå skulle ha fallit av. Men för överdriven konsumtion och krävande behandlingar kan påskynda eventuell hårförlust.
  • Långt hår och hattar varken påfrestar eller drar i hårsäckarna och orsakar därför inte hårförlust. Men att dra tillbaka håret i en knut eller hästsvans kan dock leda till lokalt håravfall på framsidan av hårbotten.
  • Det finns ett fåtal studier som hävdar att skallighet kan ärvas genom modern men det saknas fortfarande omfattande studier för att bevisa detta samband.

Anmäl dig till vår nyhetsbrev