Grått hår

Välj kategori

Välj kategori

Kategori
Balsam (3) Grått hår (2) Håravfall (19) Lockigt hår (3) Schampo (3)
Märken
Betyg
 
Grått hår inträffar tidigare för vissa än andra, och för många är det en ovälkommen tecken på att du blir äldre. Lyckligtvis finns det en lösning på det. Utforska vårt breda utbud av naturliga produkter som kan hjälpa dig minska uppkomsten av tidiga gråa hår.
Grått hår inträffar tidigare för vissa än andra, och för många är det en ovälkommen tecken på att du blir äldre. Lyckligtvis finns det en lösning på det. Utforska vårt breda utbud av naturliga produkter som kan hjälpa dig minska uppkomsten av tidiga gråa hår.

Vad är grått hår?

hårbotten

Grått hår eller vitt hår är hår som förlorat pigmenteringen, antingen till följd av åldrande eller av andra orsaker. Alla människor drabbar för eller senare av gråa hårstrån som börjar vid tinningarna för att senare uppkomma på huvudhåret och övrig kroppsbehåring. Ifall du har grått hår beror detta på en minskning av pigmentet men ifall du har vitt hår saknar du helt pigment. Vilken ålder som människor drabbas av gråa hårstrån beror på flera olika anledningar men generellt drabbas ljushyade personer cirka 10 år tidigare än mörkhyade personer.

Varför får vi grått hår?

Det finns flera förklaringar till uppkomsten av grått hår och gråa hårstrån kan orsakas av allt ifrån ålder till genetiska faktorer. En vanlig orsak är överproduktion av väteperoxid, som produceras i hårcellerna och ökar med åldern. Detta är samma ämne som används av frisörer för att bleka håret men är helt ofarligt när det producerar av de egna hårcellerna.

Ju äldre vi blir desto svårare blir det för cellerna att bryta ner väteperoxiden eftersom kroppen då saknar den nödvändiga koncentrationen av enzym som bryter ner ämnet. Grått hår kan även orsakas av minskad produktion av melanin. Detta ämne består av specialiserade pigmentceller som är placerade vid hudöppningen varifrån håret växer. Med åldern sker gradvis en minskning av melanin och pigmentet i vårt hår minskas. Processen sker i olika takt i olika hårsäckar och för en del människor sker detta snabbt men får andra tar det längre tid. Minskad produktion av väteperoxid och melanin är båda orsakade av åldrande men grått hår kan även orsakas av andra faktorer och några av dessa är:

  • Genetik – Tidpunkten för att börja drabbas av gråa hårstrån bestäms mestadels av genetik. Ifall någon av dina föräldrar började utveckla grått hår tidigt är risken stor att även du kommer drabbas tidigt.
  • Obalanserad kost – Brist på vitamin B12 ökar risken för att drabbas av gråa hårstrån innan du fyllt 50 år. Se därför till att få in dig tillräckligt med B12 som finns i livsmedel som ägg, lax, sardiner och tonfisk. Undvik även att konsumera stora mängder kaffe och kryddor då dessa kan påskynda processen att drabbas av grått hår.
  • Sjukdomar – En del sjukdomar kan orsaka gråa hårstrån i förtid, så kallad prematur canities, och uppstår hos de drabbade oftast innan 40 års-åldern.
  • Depression – Trauman, sorg och extrem stress kan leda till plötsligt uppkomst av grått hår. I vissa fall återgår håret till sin normala färg efter att orsaksfaktorn har försvunnit.

Hur kan jag motverka grått hår

Om du upptäckt att du börjat drabbas av gråa hårstrån så är sannolikheten stor att du kommer att drabbas av fler. Eftersom genetiken är en av de främst bidragande faktorerna kan det ibland vara svårt att motverka grått hår. Men tack vare dagens forskning finns det idag flera knep för att ta bort eller maskera grått hår som naturliga kosttillskott, styling och huskurer. Nedan listan några av dessa metoder:

Naturligt kosttillskott

Det har blivit allt mer populärt att använda sig av naturliga kosttillskott för att motverka grått hår då dessa preparat är billigare, säkrare och ger snabbare resultat. Dessa tillskott intas 2 gånger dagligen och kan användas redan från första dagen du upptäcker de första gråa hårstråna för att undvika en spridning av gråa hårstrån. De aktiva ingredienserna som specifika enzymer hjälper till att motverka överskott av väteperoxid, vilket är den största boven bakom grått hår, och din gamla hårfärg återställs på längre sikt.

Dessutom innehåller många av dessa kosttillskott ingredienser som verkar för att stärka håret och bekämpa håravfall. Hur lång tid processen tar varierar beroende på person och hårtyp. En del användare upplever resultat inom några månader med regelbunden användning medan andra upplever resultat först efter nio månader. Kosttillskott mot grått hår är därför en mycket enkel behandling som spar både tid, pengar och obehagliga besvär. Hos Leluna hittar du bland annat Foligain Anti Gray kapslar som hjälper till att motverka grått hår och som har fått många goda recensioner.

Färga håret

färgning av hårbotten

Om du har svårt att motverka grått hår med kosttillskott eller helt enkelt vill undvika dessa kan du göra som de flesta och istället välja att färga håret för att behålla din naturliga hårfärg. Det är uppskattat att 70 % av alla kvinnor färgar sitt hår för att motverka grått hår då denna behandling ger omedelbart och diskret resultat. Men det är viktigt att du väljer rätt hårfärg för diskret resultat. Ett tips är att blanda ljusa slingor med andra nyanser, vilket göra att de gråa hårstråna blandas ut och syns mindre. Tänk även på att hela tiden färga håret sliter väldigt mycket på håret och kan i vissa fall leda till håravfall. Du bör därför välja en hårfärgningsprodukt som är erkänd på marknaden och som fått bra recensioner. Dessutom kan du istället använda hårgelé för att värva ner mellan hårfärgningarna då gelé gör håret mörkare och dina gråa hårstrån syns därför inte lika mycket. Här kan du även se till att styla håret så att du gömmer de gråa hårstråna.

Huskurer

Du kan även motverka grått hår men olika huskurer. Enligt en studie som genomförts vid University of Bradford innehåller lök enzymer som kan bryta ned väteperoxider, vilket är en av den främsta orsaken till uppkomsten av grått hår. En rekommendation är därför att hacka en lök så fint som möjligt för att göra en pasta av den som senare masseras in i hårbotten. Även avokado innehåller aktiva egenskaper som mineraler och E-vitamin som verkar fukthetsgivande och hjälper till att förhindra gråa hårstrån. Du kan därför mosa avokado, applicera direkt på hårbotten och låta verka i 20 minuter innan du tvättar håret som vanligt. Dessa huskurer är helt ofarliga men ger olika resultat beroende på person och hårtyp. Pröva dig gärna fram för att hitta den huskur som fungerar bäst för dig.

Myter om grått hår

Det finns många myter om gråa hårstrån, nedan avslöjas några av dem och vad du istället kan tänka på för att motverka grått hår.

Stress – det finns inga vetenskapliga studier som visar att stress orsakar grått hår. Men stress kan leda till tillfälligt håravfall, Telogen Effuvium, som i de flesta fall växer ut igen. Hårfärgen på de nya hårstråna är dock oftast annorlunda pigmenterade än de övriga hårstråna.

Plocka bort hårstrån – leder inte till färre gråa hårstrån. Istället växer håret ut igen med samma pigmentering som innan och du återfår ditt gråa hår. Dessutom kan du skada hårsäcken ifall du plockar bort hår, vilket kan leda till att håret inte längre växer ut och du får färre hårstrån.

Anmäl dig till vår nyhetsbrev