DE BÄSTA TIPSEN MOT ACNE

Om du trodde att problemen var över bara för att du tagit dig förbi tonåren så har jag dåliga nyheter. Vuxenacne är ett högst påtagligt problem, och det är varken trevligt eller enkelt att handskas med. Men om nu ingen av dina vanliga metoder fungerar, vad är de bästa tipsen för att bli av med de där retsamma finnarna?

1. HITTA ROTEN TILL PROBLEMET

Innan du börjar någon behandling mot acne så bör du ta reda på vilken typ det är och vad som orsakar det. Om du har haft acne förr så har du antagligen redan fått en lång rad av ”hjälpsamma” råd och tips. Pärlor som ”bara tvätta ansiktet!” är helt poänglösa förutom om din acne orsakas av hormonstörningar. För att verkligen kunna ta dig an din acne så måste du också förstå den.

Acne påverkas och kan dyka upp av en mängd olika anledningar. Oftast är en ökad talgproduktion och bakterier i porerna anledning till att aknen kommer vilket är på grund av hormonell obalans eller förändring. Men stress, livsstil, kost och miljö kan även det ha en stark påverkan på finnar och porer i ansiktet. Graviditet och menstruation kan leda till någon form av akne då det påverkar hormonerna i kroppen.

Börja med att kolla över din vardag! Äter du dåligt, stressar mycket eller något annat som direkt kan påverka huden? Detta är första steget till att behandla din akne!

2. BEHANDLA PROBLEMEN HEMMA

ATT GÖRA:

tjej med & utan acne

* Etablera en hudvårdsrutin

Det här är mycket viktigt – en hudvårdsrutin är grundläggande för alla, men än mer för personer med problemhud. Se till att undvika produkter som har komedogena ingredienser; det vill säga ingredienser, oftast oljor, som täpper till porerna. Prova istället en retinoid, eller någonting med en syra (Lactas, glycol, sabcyl). Kolla in vårt utbud av produkter mot akne från Lé Luna. Varje produkt har en unik blandning av naturliga ingredienser som motverkar acne från grunden.

* Ändra din diet

Det här är en av de mest självklara åtgärderna, men också den som oftast glöms bort. Det kan vara svårt att förändra dieten - och snabbmat är ju bara så gott. Men, maten vi äter påverkar alla delar av vår kropp och vårt välmående. Det är välkänt att kolhydrater och fett är hudens värsta fiender, så du behöver sikta in dig på hälsosammare mat. För mycket socker har visat sig öka acneproblem så försök äta mat som innehåller mindre socker och se till att få i dig ordentligt med frukt och grönsaker. En välbalanserad, hälsosam kost är det bästa för huden och ditt resterande välmående.

* Drick mer vatten

Vatten löser många av våra hälso- och skönhetsproblem, och av den anledningen behöver du öka ditt vattenintag. Kolsyrade drycker är rena katastrofen för huden, precis som skräpmat, så se till att undvika dem. Se till att ha en flaska vatten i närheten hela tiden, och varje gång du blir sugen på en läsk så dricker du vatten istället. Din hud kommer tacka dig, och du kommer bli nöjd när du upptäcker vilken drastisk skillnad det innebär för din hälsa och ditt utseende.

* Låt huden andas

Vad är det bästa tipset mot acne? Låt det vara! Ibland är det bästa du kan göra, att bara låta huden vara. Även om smink inte är direkt ansvarigt för att du får hudproblem och acne, så är det alltid bra att ge ansiktet en paus, tillåta huden att andas och vara ren och klar, för en gångs skull. Det är också ett bra sätt att använda för att ta redan på om din make-up innehåller något som får huden att reagera.

LÅT BLI ATT:

tjej med acne

* Pilla inte, och tryck inte ut finnarna

Det här är ganska självklart, men det tål att upprepas eftersom så många bara inte kan låta bli att peta på finnarna. Gör det inte! Det enda du åstadkommer är en infektion, vilket inte är någon välgärning för din hud. Dessutom ökar du risken för ärrbildning. Det finns metoder för att bli av med akne ärr, men det är bästa för förstås att undvika det ifrån början. Vid ärrbildning kan du testa att använda en dermaroller för att hjälpa mot besvären.

* Rör inte vid ansiktet

Dina händer kommer vara smutsiga, om du nu inte råkar bo i en steril bubbla. Så, varje gång du rör vid ansiktet gnuggar du fast smuts, damm, oljor och bakterier som växer till och ökar dina problem. Försök att undvika att röra vid ansiktet, framför allt om du inte har tvättat händerna. Det samma gäller för dina makeup redskap. Smutsiga redskap får inte röra vid huden.

* Undvik otestade huskurer

Även om naturliga behandlingar och huskurer kan vara suveräna, så kan de lika gärna vara en ren katastrof om du inte hämtar dina råd från en mycket pålitlig källa. Så, detta innebär att du inte kan lita på Pinterest eller någon främling på internet som lovar och svär att citronjuice, bakpulver och sockerskrubber gör underverk. Tala alltid med en dermatolog innan du provar någon huskur så att du inte råkar förvärra de problem du redan har.

* Avlägsna inte alla oljor i huden

Ett av de största misstagen de flesta med acne gör, är att överdriva rengöringen. En fet hud är problemet, så om du tar bort det feta så borde problemet vara löst. Eller hur? Inte riktigt. Du förstår, din huds oljeproduktion måste regleras, men om du tar bort allt fett från ansiktet så kommer oljeproduktionen att öka för att kompensera för det. Så, du gör bara problemen värre. Huden behöver fukt och en helt uttorkad hud är inte bra för någon.

3. TA HJÄLP AV LÄKEMEDEL

Det finns bara så mycket som du kan göra utan att få recept på läkemedel, så till sist kan det vara dags att överlämna ansvaret till läkarvetenskapen och prova med mediciner. Det enda problemet med läkemedel är de oönskade biverkningarna.

* Antibiotika

Tetracykbn, Doxycykbn, Erythromycin eller Minocycbn är alla olika sorters antibiotika som rutinmässigt skrivs ut mot besvär med acne.

* Preventivmedel

Om din acne har en hormonell orsak kan hormonella preventivmedel hjälpa. Det sägs att de kan justera hormonnivåerna i kroppen och göra huden klar och ren igen. Men var medveten om att du kan uppleva biverkningar så som viktuppgång, humörsvängningar och förändringar i din menstruation. Du kan också behöva prova några olika sorters preventivmedel innan du hittar någon som fungerar och som passar för just dina behov.

* Accutane

Accutane är ett mycket starkt, och mycket effektivt läkemedel. Men, det kräver ständig övervakning och att du följer strikt uppsatta regler. Det är inte alla som kan ta tabletterna och du ska absolut inte ta det om du försöker bb gravid, eftersom det kan orsaka fosterskador; men för rätt person kan det göra underverk.