DE 7 BÄSTA ÅTGÄRDERNA VID HÅRAVFALL

Håravfall kan vara en förkrossande upplevelse för både män och kvinnor. Män kan visserligen förvänta sig ett allt högre hårfäste med åren men det påverkar ändå självförtroendet när det väl händer. För kvinnor är de psykiska aspekterna av håravfall än värre eftersom vår kultur lagt så stor betydelse vid långt och vackert hår. Visst, ”det är bara hår”, men det är ingen större tröst när du inte längre har det kvar. Som tur är så finns det hjälp att få. Håret kan växa tillbaka med viss hjälp och här kommer våra 7 bästa tips mot håravfall.

1. KOSTTILLSKOTT

En effektiv behandling kan vara hårtillväxt tillskott främst av biotin. Kollagen är också en viktig komponent, gärna tillsammans med koffein. Oavsett vilka behandlingar eller tillskott som du använder så kommer de att innehålla dessa tre effektiva ingredienser. De ger näring, stimulerar hårets tillväxt och skapar ett friskare hår. Kom ihåg att dessa behandlingar alltid måste användas i minst tre månader innan du ser något resultat. Det rekommenderas dock att du fortsätter behandlingen i 6 till 12 månader för bästa resultat. Detta är troligen den mest effektiva metoden av de 6 bästa åtgärderna vi listar här.

Extra tips: Du kan kombinera en oral behandling som den här med en utvärtes behandling, som droppar du applicerar på hårrötterna, speciella schampon och serum. Kombinationen kommer ge ditt hår de allra bästa förutsättningarna till förnyelse.

2. ÄNDRAD DIET

kvinna med hårborste

Kosten betyder allt när det gäller din hälsa; och det gäller från insidan och ut. Du kanske tror att en diet som består av enbart snabbmat och fryst färdigmat inte har några synliga effekter, men det har den – på din hud, ditt hår, dina naglar och så vidare. Om du äter nyttigare, blir du hälsosammare och ser friskare ut. Det låter väl vettigt, eller hur? Men vad betyder egentligen ”hälsosam” i det här sammanhanget? Superfoods, mat som har gott om vitaminer, proteiner och mineraler som magnesium, zink, järn och så vidare. Glöm inte heller ditt vätskeintag! Att dricka vatten är oerhört viktigt för din hälsa i stort, men det hjälper också hårtillväxten. Så se till att få i dig dina två liter om dagen.

Extra tips: Om du tycker det är svårt att lägga om kosten på en gång, så oroa dig inte. Du kan ändra en liten del i taget och lägga till hälsosammare mat lite då och då. Du kommer upptäcka att du ser friskare ut och känner dig bättre och samtidigt kommer ditt hår sluta att falla av. Lär mer om vilka näringsämnen som motverkar håravfall här.

3. VARSAM HÅRVÅRD

kvinna tappat hå

En del av oss har försummat vårt hår, framför allt då vi varit stressade. Det är ett välkänt faktum att stress leder till håravfall, och det är extra viktigt att ta väl hand om håret under stressiga perioder. Investera i ett högkvalitativt schampo och balsam, men begränsa dig inte till bara det. Använd ett leave-in balsam några gånger i veckan, och en hårmask någon gång i månaden. Om du inte vill kosta på dig att köpa professionella produkter kan du alltid använda exempelvis olivolja och kokosolja – de är extremt näringsrika och kostar inte en förmögenhet. Faktum är att allt du behöver göra är att täcka håret med olja, linda in det och låt sedan oljan verka över natten. Ditt hår kommer bli synbart blankare och friskare.

Extra tips: Tvätta håret noga och skölj det upprepade gånger efter en oljebehandling, eftersom resterna av oljan kan vara svåra att få bort.

4. ANVÄND RÄTT PRODUKTER

Vid håravfall och tunt hår är det viktigt att man använder rätt produkter. Man ska använda produkter som är till för just håravfall, inte de billigaste från mataffären. Det är även lätt att tro att ett kosttillskott eller schampo är de enda alternativen vid när man tappar hår, men det finns många produkter att välja mellan som kan hjälpa dig som tappar hår. Det finns till exempel sprayer som kan hjälpa som hårtillväxtbehandling men även en mängd andra produkter som främjar tjockare och starkare hår och kan hjälpa både kvinnor och män som tappar hår eller lider av tunt hår.

5. REGELBUNDEN SKALPMASSAGE

Vissa tror inte på att skalpmassage ska ha någon inverkan, men det handlar om att stimulera hårbotten och hårrötterna. När du masserar hårbotten stimulerar du samtidigt blodtillförseln vilket stimulerar hårtillväxten. Du kan använda dina fingrar, eller en speciell apparat för huvudmassage om det är var du föredrar.

Extra tips: Ha realistiska förväntningar; du kommer inte förvandlas till Rapunzel över en natt, men ditt hår kommer växa fortare. Kom ihåg att du alltid måste vara tålmodig.

6. MINIMAL VÄRMEPÅVERKAN

Värmen är en av de mest skadliga faktorerna för ditt hår. Värmeskador gör håret torrt och skört, framför allt i hårtopparna. Till sist kommer hårtopparna att dela sig, brytas, trassla sig och fastna i hårborsten osv. Och då har vi inte ens nämnt att hår som värmebehandlas regelbundet dessutom tappar sin glans. Att undvika hetta gör inte att håret växer snabbare, men kommer göra att du får behålla det hår du redan har utan att det skadas ytterligare.

Extra tips: Om du använder någon form av värme på ditt hår (detta inkluderar även hårfön), så använd någon form av värmeskydd. Nu för tiden finns det ett brett utbud, och alla verkar tillverka dessa produkter. För det mesta är de förpackade i sprayflaskor så att du enkelt kan spraya på lite på håret innan du värmer det.

7. MINSKA PÅFRESTNINGARNA

hårborste fast i håret

När vi säger ”påfrestningar” menar vi fysiska påfrestningar på håret, som att sätta upp det, dra i det, borsta det ovarsamt utan att försöka reda ut det, och så vidare. Helt enkelt, allt som tvingar håret på något sätt eller hindrar det från att vara så friskt som det kan räknas som påfrestning. Men vad innebär det? Undvik att sätta upp håret i tofsar, flätor eller komplicerade uppsättningar; framför allt om du har en tendens till att sätta upp håret väldigt stramt. Låt det istället hänga fritt ett tag framför allt nattetid.

Förutom detta kan mental, känslomässig och psykologisk stress ha stor påverkan på ditt hår. Personliga problem, arbetsrelaterad stress, familjedrama, relationsproblem, bråk med dina vänner – allt detta kan bidra till att håret blir risigare. Inte för att du bokstavligen sliter ditt hår, utan för att det är en obalans i systemet. Det bästa du kan göra för din egen hälsa, och för ditt hår, är att slappna av och försöka att inte ta åt dig allt.

Extra tips: Försök att använda en scrunchy istället för en vanlig hårsnodd. Schrunchys är mycket varsammare mot håret och lämnar inga märken i din redan ömtåliga hårman.