Bästa sätten att lägga din make-up

Bästa sätten att lägga din make-up

Det finns en föreställning att det där med att sminka sig är någonting som faller sig naturligt för alla kvinnor, att det är någonting vi fötts med. Men, som du redan vet, så är det ingen som ger oss någon magisk verktygslåda med allt vad vi behöver. Vi har lärt oss det i livets hårda skola – efter åratal av frostig blå ögonskugga på ögonbrynen och en orange underlagskräm som lämnade en väl synlig rand på kinden. Tacksamt nog har vi lämnat den tiden bakom oss och nu för tiden är make-up inte längre någon hemlighet. Har du någonsin funderat över hur du bäst lägger din make-up? Då har du kommit rätt!

STEG 1: FÖRBERED HUDEN

Alla make-up artister håller med om att det viktigaste steget när det gäller make-up sker innan du ens börjat lägga på någon av produkterna. Tänk på din hud som en målarduk som måste förberedas innan den kan bli grunden till ett mästerverk. Den behöver bli förberedd och utjämnad, så att den ser så bra ut som möjligt, och så att övriga produkter kan läggas på med felfritt resultat.

*Tvätta –Börja med att tvätta ansiktet. Ljummet vatten är best eftersom kallt vatten har en tendens till att irritera huden, medan varmt vatten torkar ut den. Det rekommenderas även att du exfolierar huden ett par gånger i veckan, framför allt om du har torr hud. Det är oerhört viktigt att du avlägsnar döda hudceller om du vill ha ett perfekt slutresultat.

*Förbered –Sen är det dags för Primern. Beroende på din hudtyp och din huds behov kan du välja mellan en utslätande primer, en portäckande, en uppljusande och så vidare. Denna kommer att både minska dina synliga hudproblem och samtidigt ge resten av din make-up någonting att fästa vid, så att den håller längre.

Extra tips: Glöm inte att återfukta huden! I motsats till vad många tror är återfuktning inte bara någonting för torr eller uttorkad hud. Fet hud behöver också lite extra hjälp. Se bara till att välja rätt produkt för din hudtyp – en lättare kräm för fet hud och en fetare för torr hud.

STEG 2: DEN PERFEKTA DUKEN

Oavsett om du har några synliga huddefekter eller inte så kommer du vilja ha en så perfekt bas som möjligt. Du vill även att den faktiskt ska se ut som hud. Hemligheten med ”no make-up” make-up är ett helt felfritt underlag. Hur lyckas man med detta? Genom att välja rätt foundation för din hudtyp och se till att du applicerar den med rätt verktyg.

* Produkten –Väljer du rätt foundation är halva slaget vunnet, så låt oss titta närmare på olika typer av foundation. Det finns några olika kategorier, beroende på finish (matt, fuktig, satin)., formula (flytande, kräm, puder, kudde osv.) och täckningsgrad (lätt, mellan och full). Vilken du behöver beror på din huds beskaffenhet och vilken look du är ute efter. Om du har en felfri hud så kan du komma undan med en produkt med lätt täckning, som en BB-kräm, men har du några fläckar, acne eller ojämn hudton som du inte känner dig bekväm med, så ska du satsa på en kräm med högre täckningsgrad som en foundation med mellan till full täckning. Torr hud mår bättre, och ser bättre ut, med en fräsch, ljusare finish och överskottsfettet i fet hud kontrolleras lättare med en foundation med matt finish och puderkonsistens.

* Redskapen –Den andra halvan av striden består i att välja rätt redskap för applicering av din foundation. Basprodukter brukade appliceras med fingertopparna eller en pudervippa. Den senare har utvecklats till sminkpenslar och på senare tid, en helt ny generation av make-up svampar. Make-up borstar ger mer täckning men kan lämna penselspår i ansiktet. Svampar ger en mycket naturlig finish, men jämförelsevis låg täckning, så välj dina ”vapen” med omsorg.

Extra tips:Tvätta dina redskap en gång i veckan – smutsiga borstar och svampar kan bli riktiga bakteriehärdar och orsaka hudproblem som acneutbrott.

STEG 3: ANVÄND FÄRG MED MÅTTA

Färgade produkter är de mest synliga, men är också de som det är lättast att misslyckas med, så ett av de bästa råden är att använda dem med måtta. Kom ihåg att du alltid kan lägga till mer, det svåra är att ta bort om det blivit för mycket.

* Ögon –En av de viktigaste detaljerna med ögonskugga är att blanda och sudda. Detta är särskilt viktigt om du arbetar med flera färger eftersom det får färgerna att smälta samman och skapa en vacker helhet. Börja alltid med den ljusaste skuggan och arbeta dig sedan uppåt till den mörkaste. Samtidigt byter du ut dina borstar till mindre och mindre ju mörkare skuggan blir, då mörkare skuggor kräver mer precision. På så sätt håller du färgerna skarpa och rena med prydliga kanter.

* Läppar –Använd alltid en läppenna för att ge läpparna en skarp och ren linje. Detta är särskilt viktigt om du bär ett läppstift med skarpt pigment. Men istället för att lägga linjen först, så börja med läppstiftet och använd sedan läppennan för att jämna till läpparna och fuska dig till perfekta läppar.

* Kinder –Du bör vara medveten om att det urgamla tricket att le när du applicerar rouge på kinderna, inte fungerar för de allra flesta. Den brittiska make-up artisten Wayne Goss förklarar varför: När du ler flyttas dina kinder högre upp i ansiktet och när du sedan slappnar av sjunker de ner igen, något som gör att ditt rouge verkar malplacerat. Experimentera dig fram och placera ditt rouge på olika sätt för att se vad som är mest smickrande för din ansiktsform.

Extra tips: Kom ihåg att skuggning inte är nödvändigt till vardags, men om du väljer att göra det, använd en mer gråaktig färg till skuggorna, så att det liknar riktiga skuggor i ditt ansikte. Bronzer har en alldeles för varm ton och kommer att se onaturlig ut, oavsett hur mycket du blandar ut den.

STEG 4: DE SISTA DETALJERNA

Det är de där sista detaljerna som knyter ihop din make-up och får den att verka helt komplett, samtidigt som det också får den att hålla längre. Även om det inte är nödvändigt så är det detaljerna som gör skillnaden mellan en medioker make-up och en suverän sådan.

* Snygga till –Det händer ibland att pigment från ögonskuggan ramlar ner på kinderna. Använd en borste med genomskinligt puder och borsta bort pigmenten med, istället för att använda fingrarna och smeta ut dem överallt.

* Lägg till det där lilla extra –Glöm inte bort de små sakerna, som att lägga highlighter på kindbenen, inre ögonvrån och på amorbågen. Nu är också rätt tillfälle för att sätta dig lösögonfransar om du vill ha dem, eller lite glitter, för att förhöja din look ytterligare.

* Fäst ditt arbete –Efter allt hårt arbete så vill du väl inte att ditt ansikte ska rinna bort efter två timmar. Pudra T-zonen med ett genomskinligt puder och spruta på en puff med finishing spray.

Extra tips: Ta med dig en del av produkterna så att du kan bättra på din make-up under dagen. Ett läppstift och en puderdosa tar inte upp särskilt mycket utrymme i väskan.

Anmäl dig till vår nyhetsbrev