Akne

Välj kategori

Det bästa är att det finns akneprodukter tillgängliga för att hjälpa dig att ta bort och minska rådnaden på din akne. Vi har produkter för alla hudförhållanden och är lämpade för både ansiktet och kroppen.
Det bästa är att det finns akneprodukter tillgängliga för att hjälpa dig att ta bort och minska rådnaden på din akne. Vi har produkter för alla hudförhållanden och är lämpade för både ansiktet och kroppen.
Visa som
Sortera efter

Vad är akne?

Akne, även kallat finnar, är en inflammatorisk sjukdom som uppstår i talgkörtlar och hårsäckar som finns i huden. Oftast framkommer besvären på ansikte och nacke men kan även framkomma på andra partier där det finns talgkörtlar som rygg, bröst, axlar, hårbotten och hals. Akne drabbar både män och kvinnor i alla åldrar men är vanligast under puberteten på grund av förändringar i hormonbalansen. Enligt läkemedelsverket får 15-20% av all tonåringar medelsvåra till svåra besvär som måste behandlas med receptbelagda mediciner. Många drabbade upplever därför ångest, depression och nedsatt självförtroende till följd av besvären.

Varför får vi akne och finnar?

Akne orsakas av förändringar i hormonbalansen vilket gör att kroppen producerar mer fett som täpper igenom mynningen i talgkörteln och en plugg bildas. Bakterier börjar då växa till sig och inflammation uppstår i talgkörteln. Området blir då rött och svullnar och som resultat uppstår finnar. Ju djupare inflammationen ligger i talgkörteln desto kraftigare blir aknen. Besvären beror därför primärt på mängden fett som talgkörtlarna producerar, vilket i största del är ärftligt, och inte på dålig hygien och ohälsosamma kostvanor som många kan tror.

Olika typer av finnar

Ifall någon av dina föräldrar hade svår akne under tonåren är risken stor för att du också kommer drabbas av svåra besvär. Akne kan även uppstå eller förvärras av yttre faktorer som luftföroreningar, smuts och döda hudceller som fastnar på en oljig och fet hud och som blockerar porerna. Andra orsaker till uppkomsten av akne är:

  • Stress – flera studier visar samband mellan stress och akne. Detta beror på ökad frisättning av hormoner från binjurarna.
  • Medicinska problem – ifall du använder ny medicin kan detta leda till hyperaktiva talgkörtlar och bakterier i porerna.
  • Feta krämer och oljor – dessa kan blockera talgkörteln och göra så att du får fler finnar.
  • Vuxenakne – drabbar ibland personer som börjar med nya läkemedel, byter p-piller eller genomgår livsstilsförändringar.
  • Droger – amfetamin och anabola steroider har bevisats öka risken för att drabbas av finnar.

Olika typer av akne och finnar?

Besvären kan delas in i ungdomsakne som är vanligast i puberteten och i vuxenakne som blir allt vanligare och uppkommer efter puberteten och kan förkomma upp i till 50-årsåldern. Orsaken till den växande uppkomsten av vuxenakne är idag dock oklart bland forskare. Det finns även olika typer av finnar beroende på typ och svårighetsgrad:

  • Komedoakne – en lindrig form av finnar och kännetecknas av pormaskar som ibland kan vara något inflammerade.
  • Papulopustulös – en mildare till medelsvår form av besvär och består mestadels av finnar och viss ärrläkning.
  • Nodulär/nodulocystisk – medelsvåra till svåra besvär som består av djupare bölder och ihåliga cystor som kan vara sammanhängande. Dessa kan svullna, göra ont och lämna ärr efter läkning. Vid detta tillstånd bör du uppsöka läkare.

Hur kan jag behandla akne och finnar?

Det finns olika typer av akne behandlingar beroende på vilken typ av besvär du drabbats av. Lindriga till mildare former kan enkelt förhindras och reduceras med olika krämer och salvor utan att lämna ärr på huden eller göra någon skada. Dessa behandlingar fungerar genom att appliceras direkt på det drabbade området. För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att behandla besvären så fort de uppstår samt välja en akne behandling som är mild och skonsam mot huden för att minimera risken för framtida ärr.

Dessutom är det rekommenderat att applicera en oljefri fuktkräm efter varje akne behandling för att återfukta huden. Dessa behandlingar innehåller nämligen bakteriedödande ingredienser som kan torka ut hunden. Kroppen svarar då med att producera överflödig olja som kan täppa till porerna och producera fler finnar. Vid extremt svåra besvär kan det ibland behövas receptbelagd behandling och du bör därför kontakta din läkare ifall du lider av svår form av akne. Oavsett vilken behandling du väljer ska du tänka på att aldrig klämma dina finnar eftersom det kan leda till förlängd läkeprocessen och permanenta ärr.

Myter om akne

Det finns många myter om akne, nedan avslöjas några av dem och vad du istället kan tänka på för att förebygga uppkomsten av finnar.

Dålig hygien orsakar akne

Det finns inte något bevisat samband mellan dålig hygien och uppkomsten av finnar. Men det är ändå rekommenderat att rengöra huden varje morgon och kväll för att avlägsna döda hudceller från hudens yta. Men tänk på att risken för att drabbas av finnar inte kan minimeras genom att tvätta huden oftare utan kan istället torka ut huden och till följd bildas överflöd av olja som kan täppa till huden. För att uppehålla en god hygien kan det även vara en bra idé att se över dina tvättrutiner. Exempelvis kan du använda separat handduk för ansiktet som tvättas minst en gång i veckan. Handdukar som används för händerna används ibland av flera personer och bakterierna som samlas på dessa kan täppa till porerna.

Mat orsakar akne

Många tror att en ohälsosam diet kan leda till uppkomsten av finnar men det finns inga eniga studier som bevisar att livsmedel som socker, mejeriprodukter eller choklad skapar finnar. Det är ändå rekommenderat att hålla konsumtionen av dessa livsmedel låg eftersom de inte gör något för att gynna din hud och kan ibland utlösa negativa reaktioner beroende på hudens känslighet. Dessutom bör du tänka på att äta en hälsosam och balanserad kost för att hålla talproduktionen låg samt undvika livsmedel som du känner att huden blir sämre av.

Solbränna hjälper mot akne

En del människor upplever ibland att deras besvär lindras när de solar. Detta stämmer delvis då solen gör huden mörkare och minskar rodnader, framförallt vid ungdomsakne. Men en solbränna behandlar inte akne och gör det heller inte mindre synligt. Istället kan solning förvärra besvären då huden kan irriteras, torkas ut och föråldras. Ifall du lider av akne och planerar att vistas i solen bör du sola försiktigt och använda relevant solskyddsfaktor.

Anmäl dig till vår nyhetsbrev