9 SKÖNHETSTIPS FÖR MÄN

KROPPS- OCH SKÖNHETSVÅRD FÖR MÄN

Okej, den grovhuggna looken kommer antagligen aldrig helt försvinna ur modebilden och vissa kvinnor uppskattar verkligen den maskulina, grova karlakarlen. Men vet du vad de uppskattar mer än det? En välvårdad man. Men det handlar inte bara om att tilltala ens partner, det handlar lika mycket om självrespekt, och bilden som du visar upp för omvärlden. Skulle du tänka höga tankar om någon som luktar illa, har matt hår och ser ut som att de aldrig sett en rakhyvel? Skulle inte tro det. Så här kommer några skönhetstips och trix för män.

1. PRYDLIGA SKÄGG ÄR DE BÄSTA SKÄGGEN

man framför spegeln skägg

Du måste inte raka av dig skägget om det inte är din grej. Trots allt har ju hipster/skogshuggarstilen varit populär i ett par år nu; de kallar den till och med för ”lumbersexual”. Du måste hur som helst se till att hålla skägget prydligt. Att välja att ha skägg är en sak, men ett raggigt och sorgligt skägg går bort. Se till att hålla det vältrimmat och prydligt och se till att du inte har några hårstrån på fel ställe eller långa hår som sticker ut. Hemligheten bakom ett skägg som ser proffsigt ut, och inte bara ”alternativet”, är att hålla det rent och välvårdat. Om ditt problem är att du helt enkelt inte har ett skägg att vårda, finns det flera sätt att öka skäggväxten på!

Tips: Vi föreslår att du använder skäggolja, balsam och en skäggkam. Det är de enda saker du behöver för att få skägget att se snyggt ut igen och för att se till att du inte råkar skava din partner i ansiktet.

2. EN PERSONLIG DOFT GÖR STOR SKILLNAD

Du kanske är en upptagen man, och du har inte tid att krångla med flaskor och dofter. Varför skulle du ta dig tiden att försöka hitta någonting som kallas för ”signaturdoft” och sedan använda den? Är inte det bara något helt onödigt? Nej, faktiskt inte. Att ta sig tiden att hitta den perfekta doften är viktigt eftersom det är så du lämnar ditt intryck. Din doft är enkel att identifiera och skiljer dig omedelbart från andra. Det är din doft, och ingen kan härma den. Den är maskulin, den är kraftfull och den gör dig omedelbart mer sofistikerad och dominant. Plus, du vet, det är trevligt med människor som doftar gott.

3. DU BEHÖVER EN FRISYR

Här kommer ett av de allra viktigaste tipsen du någonsin kommer att få – det är inte vilken frisyr som helst som funkar; vad du behöver är en riktig frisyr. Inte någonting som kräver att du besöker frisören varje vecka och tillbringar en timme framför spegeln varje morgon. Ta en titt på hur alla andra ser ut och försök hänga med i de senaste trenderna; du slipper se ut som en omodern farfar med förra årtiondets frisyr. Det allra bästa är att det är oerhört enkelt att uppdatera din look. Allt du behöver göra är att sätta dig i frisörstolen och låta proffsen göra sin grej.

Först och främst rekommenderar vi inte att du klipper ditt eget hår. Det är alldeles för mycket som kan gå fel och det är inte värt pengarna och tiden du tror dig spara. Du ska inte låta din fru eller flickvän göra det heller, om hon nu inte råkar vara frisör vill säga. Om du vill att ditt hår ska se bra ut så behöver du gå till en frisör som vet vad de gör. Men ditt uppdrag är inte slutfört bara för att du sitter i stolen, du behöver också veta vad du ska fråga efter när du klipper dig. ”Kort hår” är inte en frisyr, eller ens mycket till beskrivning. Försök att vara mer precis i din beskrivning av hur du vill ha ditt hår; till exempel om du vill ha det längre ovanpå och kortare på sidorna, med polisonger eller inte osv.

Tips: Gå inte till den billigaste frisören i stan. I det här fallet får du vad du betalar för och du kommer att bli förvånad över hur lätthanterligt håret är när det klippts på rätt sätt.

4. TA HAND OM DIN FRISYR

man kammar håret

När du skaffat en frisyr som är lite mer nytänkande än vad din farfar hade i bilderna från 50-talet, är det dags att ta hand om den. Det är förvisso sant att kort hår behöver mindre omsorg än långt hår, vilket antagligen är anledningen till att män föredrar det. Allt du behöver göra är att tvätta, och sen är du klar. Men det är inte hela sanningen. Bara för att du råkar ha kort hår så betyder det inte att du inte behöver ta hand om det. Det kan till och med behöva mer omsorg än ett långt hår.

STEG 1: TVÄTTA HÅRET

Inte ens hårtvätt är så enkelt som du trott. Visste du att de allra flesta människor tvättar håret på fel sätt? Det första du behöver göra är att välja rätt schampo. Har du torr eller fet hårbotten? Har du mjäll? Har du färgat ditt hår? Allt detta är av betydelse när du väljer schampo. Hur ofta du ska tvätta håret beror helt på vilken hårtyp du har och huruvida du använder stylingprodukter eller inte. I vanliga fall ska du tvätta håret varannan till var tredje dag, oftare om du har fet hårbotten, och mer sällan om hårbotten är torr. Generellt kan man säga att du ska låta håret vara en dag eller så, så att hårets naturliga oljor får en chans att återfukta håret ordentligt.

Tips: Om du använder stylingprodukter varje dag, så behöver du antagligen tvätta håret varje dag. Annars ansamlas produkter i håret och hårbotten och kan irritera och göra håret svårhanterligt.

STEG 2: ANVÄND ETT BALSAM

Ja, balsam är ett måste, även för män. Det kan verka överflödigt men det är en del av hårvården och gör att håret återfår sin hälsa. Balsam återfuktar håret, precis som det står på förpackningen. Det enda du behöver komma ihåg är att du bör använda balsam på hårtopparna. Att lägga det i hårbotten är direkt kontraproduktivt och ger dig fett hår. Precis som när det gäller schampo finns det flera varianter av balsam, beroende på vilken typ av hår du har. När det gäller kort hår så är det inte så nödvändigt, eftersom du hela tiden klipper av de skadade topparna på ditt hår. Men du bör ändå använda ett lämpligt balsam (för tunt hår, för skadat hår, för hår som är matt och skadat osv.) åtminstone ett par gånger i veckan.

Tips: Om ditt hår känns fett efter att du använt balsam så kan du prova att göra tvärt om och använda balsam först och schampo sen. Detta gör att håret blir återfuktat, men schampot tvättar sedan bort eventuellt överskott.

STEG 3: FINISH

Nu har vi kommit till den roliga delen: Stylingen! Styling handlar med om att lägga sista handen vid frisyren och se till att den håller sig hela dagen.

Kom ihåg att när du väl har format allt och fäst det med hårspray, så ska du undvika att röra vid håret. Annars kommer frisyren att kollapsa mot slutet av dagen.

Det finns flera produkter du kan använda, beroende på hårtyp och vilken look du är ute efter.

  • Hårgelé
  • Pomada
  • Mousse
  • Hårspray
  • Hårolja

5. DET FINNS INGEN URSÄKT FÖR DÅLIG MUNHYGIEN

Det här är inte något typiskt för män. Det är typiskt för människor. Alla vet väl att de ska borsta tänderna innan de går till sängs, när de går upp på morgonen och gärna efter måltiderna. Om du inte har möjlighet att göra det, ta med dig ett tuggummi. Men ha ändå en tandborste i skrivbordslådan, för säkerhets skull. Dessutom bör du använda munskölj och, allas favorit, tandtråd. Ditt leende kommer inte bara att vara avväpnande, utan också hälsosamt, och du kommer aldrig behöva oroa dig över dålig andedräkt.

Tips: Ett vitt leende kan ta dig långt och det finns ett flertal produkter som kan hjälpa dig nå dit. Det är inte bara tjejer som får bleka tänderna och blända världen med ett fantastiskt Hollywood leende!

6. HUDVÅRD ÄR INGET ATT SKÄMMAS ÖVER

Det finns en fånig vanföreställning att hudvård är någonting typiskt feminint. Det får många män att avstå från grundläggande vanor, så som hudvård. Faktum är att det inte handlar mest om hudens utseende utan om dess hälsa. Det finns inget genant eller omanligt med att använda en ansiktskräm för att återfukta huden, eller en peelingkräm för att avlägsna döda hudceller. Om du är intresserad så finns det massor av produkter att undersöka hos exempelvis Lé Luna, som inriktar sig på olika problem, som acne, ålderstecken, missfärgningar och så vidare.

Tips: Begränsa dig inte bara till produkter märkta ”for men” eller ”för män”. Hudvård är hudvård, och det är ingen skillnad på manlig och kvinnlig hud. Produkterna fungerar lika på alla. En effektiv produkt är en effektiv produkt, så låt dig inte hindras av att någonting står inne på kvinnornas avdelning.

7. HÅLL HÄNDERNA ÅTERFUKTADE

Vet du vad mer som är riktigt avtändande? Att ta någons hand och upptäcka att den är torr, sprucken eller bara obehaglig att hålla. Bara för att du är man så betyder det inte att du skulle ha grova händer. Investera i en bra handkräm och använd den varje morgon och varje kväll, innan du går och lägger dig. Du kan ta lite extra kräm när du tvättat händerna eller när du duschat. Framför allt om du har en tendens till torr hud. Du bör dessutom vara extra noga under vintern – bär handskar, för att skydda händerna från köldskador.

8. CERAT ÄR DIN BÄSTA VÄN

När vi nu ändå talar om romantik, så är vårt råd att du ser till att dina läppar inte är torra, spruckna, blöder eller ännu värre, har förkylningssår. Cerat kanske inte är den manligaste produkten, men huden på dina läppar är den känsligaste och tunnaste du har på kroppen och den skadas lätt, så du behöver vara superförsiktig och försöka motverka sprickbildning. Ha ett läppbalsam eller cerat i fickan och ta nytt så många gånger du behöver under dagen.

9. HÅLL NAGLARNA KORTA OCH PRYDLIGA

Det är svårt att tänka sig att naglarna är så viktiga för ditt utseende. Jag vet att du inte tror att någon lägger märke till såna detaljer, men det gör dem. Framför allt kvinnor. Nu behöver du inte gå till någon salong för en manikyr men du kan ta hand om naglarna på hemmafronten istället. Det betyder att du ska klippa dem, ta dig tiden att fila till dem och putsa ytan så att de får lite glans. Det var väl inte så svårt, eller hur?