10 tips för tunt hår och håravfall - styling och skötsel

Om du har tunt och fint hår är det viktigt att du tar hand om det på rätt sätt så att det inte bryts av, tappar hår eller förlorar volym. Det är en myt att tunt hår är svårt att styla, snarare tvärtom! Vi alla ser väldigt olika ut och det finns olika fördelar med alla sorters hårstrån. Vi vill att alla ska älska sitt hår oavsett om det är tunt eller tjock så här har vi listat 10 tips för hur du lätt och smidigt kan fixa snygg frisyr och sköta tunna hårstrån.

1. TVÄTTA INTE HÅRET FÖR OFTA

Lockigt, tjockare hår tenderar att bli torrare och mår därför bäst av färre tvättar och fördelarna från resterna av naturliga oljor. Men så fort håret blir flottigt så tynger det ner och skriker efter en tvätt. Flottigt hår gör det slappare.

När du tvättar håret, undvik heta duschar. Hett vatten är uttorkande för hårbotten, vilket leder till torrt och sprött hår med större benägenhet att brytas och falla av. Det varma vattnet sköljer bort hårets skyddande oljor och gör även att porer arbetar överdrivet mycket för att hålla jämn takt med oljeproduktionen vilket kan skada roten och leda till ytterligare håravfall. Dra ner temperaturen ett par grader eller duscha bara kroppen varm. Skölj sedan ur håret med så kallt vatten som möjligt.

2. ANVÄND INTE BALSAM PÅ DINA HÅRRÖTTER

Balsam används för att förbättra din hårstruktur, släta ut det yttre hudskiktet så att hårstråna är glansiga och mjuka. Men vissa ingredienser i balsam, inklusive oljor och silikoner, kan tynga ner håret. Det är det sista ditt platta hår behöver, i synnerhet vid rötterna. Använd istället ett balsam som kan gynna hårväxt genom innovativ ingredienser för hårväxt.

En annan produkt du bör använda är något som återfuktar din hårbotten. Om du inte använder återfuktning för hårbotten minskas produktionen av nytt hår eftersom hårsäckarna arbetar för fullt att skapa egna oljor bara för att hålla huden elastisk. Hjälp din hud och hårsäckarna att skapa god hårtillväxt genom att tillföra essentiella oljor. Naturliga oljor som arganolja har alla regenerativa, lugnande och balanserande egenskaper som kan förbättra hårbottens tillstånd och främjar hårtillväxt. Att applicera ett fåtal droppar till din hårbotten under din hårbottenmassage är ett bra sätt att förstärka massagens effektivitet samt att nyttja alla de fördelar som oljorna har att erbjuda. Du kan även använda ett serum som främjar hårtillväxt och ger även tunna hårstrån lyster.

3. SOV INTE MED BLÖTT HÅR

Tunt, fint hår studsar inte tillbaka i form såsom tjockare hår, främst på grund av att det inte studsar alls. Om du lägger dig med blött hår så efterlämnar det trassel på morgonen som är svårt att bli av med utan att använda plattång … eller ännu en dusch. Vilket gör att det hela förlorar sitt syfte. Det enda undantaget är att fläta det blöta håret och sova på det. Så resulterar det i lite vågor, om än inte i närheten av någon proffsnivå.

4. LÅT DITT HÅR LUFTTORKA FULLSTÄNDIGT

Håret får maximal studs när du borstar ut håret helt när det väl torkat. Om du lämnar huset med blött hår och låter det lufttorkas utan att borsta igenom det noggrant därefter, så är det slappare och mer livlöst än vanligt. När man har möjlighet att borsta igenom håret väl, särskilt i olika vinklar (försök att böja dig upp och ner för mer volym), så kan för man in lite liv i det.

Våra hårstrån är mer ömtåliga och benägna att brista när de är genomblöta av vatten, då det yttre skiktet är något upphöjt. Genom att borsta eller kamma hårlockarna i duschen följt av aggressiv handdukstorkning är det lätt att håret faller av. Minimera borstning efter dusch genom att använda en kam innan håret blir vått eller efter det torkat. Om du inte har tid att lufttorka håret kläm (gnid inte!) håret med en mjuk handduk efter din dusch.

5. FÖNA DITT HÅR UPP OCH NER

Att vända ditt huvud upp och ner är det bästa sättet att komma i kontakt med rötterna och verkligen ge håret det där extra lyftet. Tillsätt lite volymmousse till ditt fuktiga hår för extra boost och glans.

6. ANVÄND INTE FÖR MÅNGA PRODUKTER

Ett av de största misstagen är användningen av för många eller fel produkter - speciellt de med skadliga kemikalier i. Tunna hårstrån kan lätt slitas ut och därför ska rätt produkter användas. Kvalté före kvantitet! Det finns en mängd olika hårvårdsprodukter att välja mellan som är bra för tunt hår och till och med kan hjälpa förbättra hårväxt och motverka håravfall.

Om du använder schampon, balsam eller andra hårprodukter som har högt innehåll av kemiska ingredienser så rubbas håret naturliga hårväxt. I början känns och ser håret vackert ut men med tiden kommer hårtillväxten att avta. Använd produkter som stimulera hårfolliklarna och främja återväxt. Det tar cirka 6 månader för håret att återgå till naturlig hårväxt igen.

Hitta schampo balsam och hårfiberprodukter som kombinerar naturliga ingredienser som aminosyror, antioxidanter och Trioxidil som håller hårsäckarna friska. Det ger ofta omgående effekt att bara byta till rätt produkter men långsiktigt kommer det också att hjälpa hårsäckarna återgå till en miljö som faktiskt kräver mindre användning av produkter för att håret inte är kemiskt behandlat.

7. ANVÄND INTE PLASTKAM PÅ TORRT HÅR

Statiskt hår uppstår när elektroner, som är negativt laddade, flyger av ditt hår och efterlämnar dina hårstrån med positiva laddningar som motstår varandra. Plast kommer att göra ditt hår mer statiskt, medan en metallkam inte kommer att göra det, då metall är ledande.

8. KLIPP INTE LUGG OCH TESTA BAKÅTKAMMAT HÅR

Detta är inte en fast regel och det finns massor av tunnhåriga som kommer att se fantastiska ut med en lugg. Men det kommer inte hjälpa dig att klippa lugg om du redan är bekymrad över att du inte har tillräckligt med voluminöst hår. Ju mer du rör håret och försöker fluffa till det desto flottigare och trådigare blir det.

Testa istället bakåtkammat hår! Det låter som att det kommer ta bort volymen men för en mer proffsig, långvarig salongsfrisyr så kan bakåtkammat hår ge det där extra lyftet som får en styling att se glamorös ut.

9. GRANSKA DITT SKAFFERI

Det kanske låter konstigt att din mat ska ha något med skötseln av ditt hår att göra, men det är faktiskt en av de viktigaste bitarna. Mat som är rik på vitaminer och mineraler såsom järn, zink och vitamin B12 kan hjälpa till att återuppliva förtunnade hårstrån. Se till att din diet innehåller massor av bladgrönsaker, nötter och bönor. Om du har svårt att få i dig tillräckligt med näring genom din dagliga kost så kan ett bra kosttillskott hjälpa till mot andra orsaker. Forskning har visat att en överdriven produktion av dihydrotestosteron (DHT) ofta är orsaken till håravfall. Foligain DHT blocker är ett kosttillskott som har utvecklats specifikt för att motverka överdriven produktion av DHT.

10. KÄMPA INTE EMOT MEN GÖR VAD DU KAN

När ditt hår har blivit trådigt så sätt upp det i en hästsvans. Tunt hår ser otroligt bra ut i en hästsvans. Läs mer om styling tips för tunt hår här.

Varje dag kan inte vara en bra hårdag, men det finns alltid tips och tricks som hjälper mot tunt hår och håravfall. Ett enkelt sätt att införliva hårväxt är hårbottenmassage i din hårvård. Detta kan utföras i duschen efter att du applicerat schampo och balsam. Skapa gärna en rutin att massera hårbotten innan läggdags med en bra återfuktande olja. Hårbottenmassage har visat sig förbättra cirkulationen till huvudet och stimulera hårtillväxt. Genom att dra dina fingrar i en långsam cirkulär rörelse runt hela huvudet reduceras stress och främjar hårväxt på samma gång.