10 EFFEKTIVA NATURLIGA SÄTT ATT TA BORT ACNEÄRR & MÄRKEN FRÅN FINNAR

För många som lider av acneärr kan förhoppningen om att leva utan finnar lätt leda till ett medicinskåp fullt av kemiska krämer och orala mediciner. Även om dessa behandlingar kan erbjuda omedelbara och kraftfulla resultat så tenderar de även att bära med sig en lång lista med biverkningar. För dem som önskar ett säkert alternativ för att bli av med ärren som finnar och acne efterlämnat, bör prova några av de här naturliga lösningarna.

Det är inte kul att ha kämpat med att bli av med aknen, bara för att behöva störa sig på ärren istället. Testa dessa tio tips på naturliga sätt att hjälpa huden!

1. ALOE VERA

Färsk Aloe Vera gel är en potent källa av vitaminer och kan hjälpa till att läka hud och bleka ärr. Aloe Vera är mild så du behöver inte oroa dig över att skada eller irritera huden ytterligare. Då Aloe är en sådan underbar naturlig fuktgivare så kommer den dessutom att efterlämna din hud med ett mjukare och hälsosammare utseende och även med den känslan.

Om du skulle välja att använda färsk Aloe för att bekämpa dina acneärr så bryt bara av en liten bit av ett blad, skala bort det yttre köttet för att göra gelen synlig och massera varsamt in i din hud. För bästa resultat ska du låta gelen suga in sig under åtminstone 30 minuter innan du tvättar av det. Om du inte har en lättillgänglig Aloe växt så kan du köpa ekologisk Aloe Vera gel vilket fungerar lika bra.

Aloe är även fantastiskt bra för:

 • Lugna huden om man bränt sig i solen
 • Behandla acne
 • Extremt fuktgivande
 • Gör bristningar mindre synliga

2. VITAMIN E

Vitamin E förbättrar hudens fukt och elasticitet vilket är avgörande för att hudens läkningsprocess. Vitamin E kan reducera inflammation och på grund ut av att det påskyndar cellregenerering är det ett måste om man vill bli av med ärr på kroppen.

Troligen det enklaste sättet att använda Vitamin E för läkning av ärr är att bara göra hål på änden av en gelkapsel och klämma ut innehåller på din fingerspets. Applicera oljan direkt på ärrad hud eller blanda ut det i din dagliga fuktgivare för att hjälpa till med snabbare läkning av ärr från acne och finnar.

Andra fördelar med vitamin E är:

 • Balanserar hormoner
 • Bidrar till tillväxt av kollagen
 • Stärker både hud, hår och naglar!

3. KOKOSNÖTOLJA

Kokosnötolja är i topp på listan när det gäller naturliga fuktgivare med läkande egenskaper. Det kan användas till otroligt många ändamål och har fler fördelar än vad man skulle kunna tänkas räkna upp.

Skyffla upp ungefär en fjärdedels tesked av ekologisk jungfru kokosnötolja i din handflata och låt den smälta då den kommer upp i kroppstemperatur. Massera in oljan med hjälp av dina fingerspetsar direkt på den ärrade huden och låt det sugas in. Man behöver inte tvätta av kokosnötolja då vitaminerna och de essentiella fettsyrorna kommer att fortsätta arbeta och förbättra huden så länge den befinner sig på huden. Om oljan är för tung för att du ska känna dig bekväm så kan du dock låta den sitta under åtminstone 30 minuter innan du avlägsnar med en helt naturlig rengöring.

Kokosolja kan även användas som bland annat:

 • Ett hälsosamt alternativ till olja i matlagning
 • Ett naturligt sätt att återfukta huden på
 • En mjukgörande hårinpackning

4. GURKA

Gurka är en populär ingrediens i ansiktsbehandlingar och det av en god anledning. Denna grönsak är inte bara otroligt fuktgivande utan innehåller även vitamin A, vitamin C och magnesium – som samtliga är fantastiska för din hud. För att använda denna behandling till läkning av acneärr så inskaffa bara en ekologisk gurka från din lokala affär, skär bort några tunna skivor och lägg dem över din ärrade hud. Efter cirka 30 minuter tar du bort gurkskivorna och sköljer av ditt ansikte med kallt vatten. Upprepa dagligen enligt önskan.

5. HONUNG

En annan naturlig fuktgivare som kan hjälpa till med läkning av ärr är honung. Det bästa är att använda rå honung, inte den processade typen som finns på hyllorna i de flesta livsmedelskedjor. Massera enkelt in en liten mängd honung över dina ärr och låt detta naturunder utöva sin magi. Du kan även blanda ungefär en tesked av mald kanel per två matskedar honung för att tillsätta por-rensande kraft. Använd denna behandling så ofta och länge som du vill.

Tips! Honung blandat med bakpulver fungerar som en naturlig, exfolierande ansiktsmask! Den tar bort död och skadad hud samt verkar lugnande. Blanda ihop 2 msk av ingredienserna och låt verka i några minuter.

6. CITRON

Citronjuice är en naturlig AHA-syra som kan användas för att bleka ärr, främja läkning och återuppliva huden. Kläm enkelt ut juicen från en organisk citron i en liten skål. Du kan använda denna behandling outspädd eller blandad med vatten om du har känslig hud. Badda juice över ärren med bomull och låt det torka helt. Skölj sedan av ditt ansikte med kallt vatten och följ upp med en naturlig fuktgivare. Upprepa denna behandling varannan eller var tredje dag. Kom ihåg att citronjuice kommer att göra huden mer känslig för UV-strålning så det är bäst att undvika direkt solljus under ett tag efter användning av denna behandling.

7. POTATISJUICE

Vitamin- och mineralrik potatis är en annan grönsak som är fantastisk för hudens hälsa och läkning. Använd juice från färsk organisk potatis för att bleka ärr från acne och finnar genom att skära av några tunna skivor och applicera dem direkt på berörda områden. Alternativt kan du skära tjockare skivor och applicera juicen genom att massera dem över ärren. För bästa resultat ska du lämna potatisjuicen på huden under åtminstone femton minuter innan du sköljer av med varmt vatten. Du kan göra detta upp till en gång per dag.

Visste du att potatis är otroligt rikt på C-vitamin? Huden älskar C-vitamin, vilket är en av anledningarna varför dess juice fungerar bra för att läka huden!

8. NYPONFRÖOLJA

Nyponfröolja är i en klass för sig när det avser att främja naturligt hälsosam hud. För maximala hälsofördelar så se till att använda ekologisk kallpressad olja. Applicera denna lätta och ej feta behandling en eller två gånger dagligen för att skörda fördelarna av dess essentiella fettsyror och hög koncentration av trans-retinoinsyra – en naturlig form av vitamin A som finns i nyponfrön. Prova denna 100% ekologiska nyponolja tillsammans med en dermaroller för att läka ärren ännu fortare!

Vitamin A… :

 • Känt för att stärka och föryngra huden
 • Kan hjälpa till av tillverkningen av både kollagen och bindvävsceller
 • Hjälper till att släta ut ojämn hud

9. NATURLIGA SKRUBBAR

Ett mer terapeutiskt sätt att läka acneärr är skrubbar med naturliga ingredienser. Applicera skrubbar på ärr ungefär en gång varannan eller var tredje dag. Att använda en peeling är viktigt då döda hudceller ligger kvar på huden och en skrubb kan hjälpa att bli av med dem och skynda på hudens hudregeneration.

En ansiktsskrubb kan hjälpa till med hudens blodcirkulation, bilda kollagen, ge mjukare hud och avlägsna smuts och döda hudceller.

Tips på recept för naturliga scrubbar:

 • Blanda kokosolja med brunt socker
 • Honung, strösocker och citron (ha i lite okosolja eller mandelolja om du tycker den blir för grov)
 • Havre blandat med honung och några droppar citron
 • Kaffesump! Koffein är känt för att vara bra mot celluliter och fungerar utmärkt som en naturlig ansikts- och kroppsskrubb. Låter det konstigt? Det finns faktiskt kaffeskrubbar om du inte vill använda det som blir över av morgonkaffet.

Låt vara under ungefär femton minuter och kom ihåg att följa upp med en bra och naturlig fuktgivare!

10. BAKPULVER

Bakpulver är en vanlig hushållsvara med bokstavligen hundratals av användningsområden, inklusive förmågan att hjälpa till att läka ärr.

Bakpulver är sammansatt av natriumvätekarbonat kristaller som varsamt exfolierar huden när det används som en renande skrubb. Blanda bara ett par teskedar bakpulver med tillräckligt med vatten för att bilda en tjock pasta och massera sedan in i huden där ärret finns. När du väl har applicerat det bör blandningen lämnas på huden i en minut eller två. Detta kommer att möjliggöra för pulvret att rensa porer och hjälpa till att förhindra ytterligare blemmor. Efter några minuter ska du tvätta av ditt ansikte i ljummet vatten och applicera en bra naturlig fuktgivare såsom nyponfrö, jojoba-, kokosnöt- eller olivolja.